Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25 юни 2013)
 
БТТП ИСКА НОВ ЗАКОН, ЗАСЯГАЩ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ
Необходим е нов закон и усъвършенстване на нормативната уредба, засягаща провеждането на обществените поръчки в здравеопазването. Това е заявил председателят на Българската търговска промишлена палата Цветан Симеонов при среща с министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, съобщиха от БТТП. Според него по този начин ще се постигне по-голяма прозрачност на процедурите и разходването на публичните средства. Той е отправил и препоръката в договорите на министерството да бъде включена арбитражна клауза, предвид предимствата за арбитражно решаване на споровете.
 
В ПОМОЩ НА ХОРАТА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ
Кампания за набиране на средства в полза на хората с интелектуални затруднения стартира у нас. Кампанията "Лично за разЛИЧЕН свят", инициирана от Фондация "Светът на Мария", има за цел да подпомогне развитието на една иновативна за България услуга - Дневен център за обучение в трудови умения на хора с интелектуални затруднения. Центърът е предназначен за хора с лека и умерена степен на интелектуални затруднения в активна възраст, които имат желание за развитие и водене на сравнително самостоятелен начин на живот. В професионалната кухня на Дневния център ще бъде реализирана специална програма за придобиване на умения за приготвяне на храна под ръководството на професионален готвач с дългогодишен опит. Част от обучените по тази програма хора с интелектуални затруднения ще обслужват т.нар. "Защитено кафене", което предстои да заработи като част от Дневния център. Кафенето тип бистро ще бъде отворено и за външни посетители. Лицата с интелектуални затруднения в България са общо 46 313. От тях младите хора на възраст от 16 до 39 години с лека степен на интелектуално затруднение са приблизително 5 000.
 
ЕДВА 20% ОТ БЪЛГАРИТЕ БИХА ДАРИЛИ КРЪВ
Близо 80% от българите не биха дарили кръв. Това показва проучване, поръчано от Сдружение "Български алианс за кръводаряване", което бе представено на пресконференция днес. Като една от основните причини за отказа хората посочват страха от появата на здравословни проблеми.Временно изпълняващият длъжността директор на Националния център по трансфузионна хематология проф. Фани Мартинова бе категорична, че взимането на кръв в България се прави по безопасен начин. Тя отбеляза, че през изминалата година кръв у нас са дали 168 851 човека, което е с около 2600 повече, отколкото през 2011 г. В момента броят на кръводарителите у нас е 22.8 на 100 000 души население, докато в Европа той е 30 и 35 на 100 000.
 
ОТ ПЕЧАТА: ПЪЛЕН ХАОС В ЗДРАВНАТА КАСА
"Здравният сектор е обзет от пълен институционален хаос вече месец, т.е. откакто новите управляващи влязоха във властта. Пациентите не получават животоспасяващи лекарства навреме, защото служителите очакват управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде сменен и работят още по-бавно, самата каса бави плащанията на болниците, а софтуерът й непрекъснато прави волни или неволни грешки и отказва да отчита лечението в реанимация, на онкоболни и на пациенти на хемодиализа" пише в днешния брой на "Капитал Daily". Изданията пишат за случай с починало бебе, за което родителите му обвиняват поставена предишния ден ваксина.  "Малкият Денислав бил боцнат миналия петък срещу хепатит Б. Инжекцията поставил личният лекар д-р Борис Михайлов, който има практика от 2200 души в Симеоновград. На следващата сутрин състоянието на новороденото рязко се влошило и завчера сутринта то починало, без родителите да се обърнат към медик." Родителите настоявали, че именно съдържанието на спринцовката може да е умъртвило детето. По-късно аутопсията е установила, че пеленачето е имало черепномозъчна травма и е изключила медикаментозна причина за смъртта. Полицията в Гълъбово е започнала разследване на случая, след като експертизата е станала факт, четем в "24 часа".