Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24 юни 2013)
 
НОВА ДИРЕКЦИЯ В МЗ ЩЕ ЧЕРТАЕ ЗДРАВНИТЕ РЕФОРМИ
Здравният министър д-р Таня Андреева предлага промени в устройствения правилник на министерството, с които според нея ще се оптимизира работата на ведомството и ще се намали щатната численост на администрацията с 16 бройки. Сред основните поправки е създаването на самостоятелна дирекция "Здравна политика", която ще бъде натоварена с планирането на приоритетите в здравеопазването и ще чертае визията за реформи в здравеопазването. В мотивите си д-р Андреева отбелязва, че ясното очертаване на стратегическата визия за промени в здравната система е приоритет в работата на министерството. Освен това министърът предлага да се структурира дирекция "Управление на медицинските дейности", в която ще се концентрират оперативните приоритети, свързани с медицинската дейност. Самостоятелна дирекция "Бюджет и планиране" пък ще отговаря за функциите на министерството, свързани с финансирането на здравната система. Всички дейности, свързани с управление и изпълнение на международни проекти и програми, ще се съсредоточат в дирекция "Международни проекти и специализирани донорски програми", предвижда още проектът. Сега съществуващите дирекции "Обществени поръчки" и "Инвестиционна политика" ще се слеят, тъй като се констатира сходство по отношение на основните им задачи, посочва още министър Андреева в доклада си към проекта. Поправките са залегнали в проектопостановление на Министерски съвет, което е публикувано за публично обсъждане на сайта на МЗ.
 
НЗОК ДА ЗАПЛАЩА СКРИНИНГА ЗА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ
България е сред страните с много висок относителен дял на недоносените новородени - 10% от общия брой на всички раждания - и е значително по-висок в сравнение с развитите страни, където достига до 6%. Това налага да се мисли за адекватни мерки, които да доведат до намаляване броя на тези деца, които се раждат с ниско и много ниско тегло и се нуждаят от продължителни и скъпи специализирани грижи. САГБАЛ "Шейново" въвежда скрининг за преждевременно раждане според водещите световни стандарти, който ще включва изследване дължината на маточната шийка и определяне нивото на феталния фибронектин във влагалищното съдържимо. Тези два показателя са посочени в препоръките на Американския Колеж по акушерство и гинекология като най-високоинформативни по отношение риска от преждевременно раждане и са изцяло възприети от нашата общност като професионален стандарт, каза на специална пресконференция д-р Румен Велев, директор на болницата. Той допълни, че в повечето развити европейски страни тези изследвания са включени в общия пакет от здравни услуги, които се предоставят на бременните жени. Повишените нива на феталния фибронектин след 22-ра гестационна седмица са патологична находка, която незабавно трябва да бъде интерпретирана като сигнал за риск и да бъде оценена като повод за насочване на бременната към АГ заведения с най-високото ІІІ-то ниво на компетентност и, разбира се, със същото, ІІІ-то ниво на компетентност на структурата за неонатологична помощ, бе категоричен д-р Велев. Оптималното поведение в такива случаи е феталният фибронектин да бъде проследяван през 2 седмици, тъй като това е периодът, в който той има прогностична стойност.
 
НЦОЗА ДА КОНТРОЛИРА НЕКОНВЕНЦИОНАЛНАТА МЕДИЦИНА
Сдружението на природолечителите в България настоява МЗ да качи за дискусия на своя интернет портал проектозакон за промени в Закона за здравето, с които се регулира дейността на практикуващите неконвенционална медицина. Това стана ясно от думите на представители на сдружението по време на пресконференция днес. Неговият председател Зофия Шчербак уточни, че проектозаконът е бил завършен преди няколко месеца и бил даден за одобрение на ръководството на МЗ. Бившият зам.- министър д-р Миничо Вичев дори е поел ангажимента текстовете да бъдат разгледани бързо, но поради промените в състава на правителството не е успял да спази обещанието си. Доц. Илияна Янева-Балабанска от Националния център по обществено здраве и анализи обясни, че проектозаконът съдържа няколко ключови момента, които регламентират проблемите на неконвенционалната медицина, свързани с това кои лечители са истински. На първо място с него ще се въведе задължително обучение от четири семестъра за всички, които искат да практикуват този вид терапии, а нямат медицинско образование. Освен това хората, които претендират, че лекуват с биополета или имат някаква дарба ще трябва да я докажат чрез научни тестове. Според готвените промени в глава Шеста на Закона за здравето, контролен орган за неконвенционалната медицина ще бъде НЦОЗА. Доц. Илияна Янева-Балабанска подчерта, че според сегашното законодателство само лекарите, стоматолозите и завършилите здравни грижи могат да практикуват тези видове терапии. След приемането на законопроекта това ще се промени в полза на т.нар. лечители.
Хомеопатът д-р Райна Томова пък заяви, че в момента курсове по хомеопатия, която е част от неконвенционалната медицина, има към университетите в страната. Тя обяви, че само през тази година в София над 100 студенти по медицина са я избрали като свободноизбираем предмет. Д-р Томова бе категорична, че хомеопатията не може да се практикува от всеки, а само от хора с медицинско образование.
 
СПЕШНО ДА СЕ ПРИЕМАТ ПОПРАВКИТЕ В НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС
"Депутатите от 42- то Народно събрание да потиснат партийните си различия и да се обединят в окончателното приемане на второ четене на промените в Наказателния кодекс". За това настоява Десислава Кателиева, председател на  асоциацията на работещите в спешната помощ, в обръщение към министъра на здравеопазването, председателя на Народното събрание и председателя на здравната комисия в парламента.  След като на 30 май депутатите приеха на първо четене четири законопроекта за промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на посегателствата над медицински лица и учители при изпълнение на служебните им задължения, бяха извършени нови две сериозни нападения, напомнят от Асоциацията. На 1 юни около 20.30 часа в Тервел пациент и придружаващият го мъж започнали да обиждат и заплашват медиците, които оказвали помощ след подаден сигнал. През нощта на 7 срещу 8 юни пък екип на Спешна помощ в Брацигово е бил нападнат от агресивен мъж по време на визита. Впоследствие саморазправата е продължила и във филиала за спешна помощ в Брацигово, където нападателят е потрошил входната врата.
 
В ПРЕСАТА: Д-Р ТОДОРОВА ОГЛАВЯВА КАСАТА
"Шефът на здравната каса (НЗОК) Пламен Цеков най-вероятно ще бъде сменен, съобщи председателят на ресорната комисия в парламента Нигяр Джафер, цитиран от повечето медии. Д.р Джафер припомни, че според служебния премиер Марин Райков задълженията на болниците са около 400 млн.В "24 часа" четем: "Д-р Румяна Тодорова може да оглави отново здравната каса, след като бе неин шеф по време на кабинета "Станишев". Тя е номинирана за поста от Съвета по здравеопазване на БСП, стана ясно вчера. И още: "Разбирам, че имам подкрепата на БСП и ДПС за втори мандат, но официално за поста с мен не е говорено, коментира самата Тодорова, която е сестра на евродепутатката от БСП Илияна Йотова. "Оставих касата в блестящо състояние, а ако трябва да се върна, отивам в една разрушена институция, касата зад гърба си няма един лев резерв", обясни Тодорова. И попита къде са онези 1,7 млрд. лв., които е оставила в края на мандата си като шеф на НЗОК и които финансовият министър на ГЕРБ Симеон Дянков е взел и не е отговорил за какво са изхарчени. "Монитор" се спира на професионалните застраховки на лекарите, в които "цари хаос" заради пропуски в нормативната база. Често един лекар има по 3 застраховки в различни дружества. "В същото време нямало единна база данни, в която да може да се провери какви точно полици са сключили медиците", пише изданието. "Телеграф пък фокусира вниманието си върху имунизациите. "Около 4200 бебета не са преминали задължителната имунизация срещу морбили, паротит и рубеола през миналата 2012 г. Причината е, че майките им са обсебени от нова мода против ваксините и забраняват на лекарите да им бият инжекция".
 
СОЦИАЛНИЯТ МИНИСТЪР ПОДКРЕПЯ МЕДИКО-СОЦИАЛНИЯ ПОДХОД КЪМ МАЙКИТЕ ВЪВ ВСИЧКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В СТРАНАТА
Категорично подкрепям идеята за интегриран подход към децата в риск, защото ако медицинската грижа е задължение на институциите в България, то интегрираният подход между медицински грижи и социален и психологичен подход е изключително важен. Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след посещение на Първа акушеро-гинекологична болница "Св. София" в столицата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Министър Хасан Адемов придружи в лечебното заведение принц Едуард, граф на Уесекс, и съпругата му принцеса Софи, които са на двудневна визита в страната ни. Социалният министър застана категорично зад медико-социален подход, който да бъде в основата за преодоляването на риска за изоставане на деца в институциите. "След един критичен момент, какъвто е моментът след раждането, много важна е подкрепата на социалните работници, за да може все по-малък да е рискът на децата, изложени на риск от изоставане, бедност и опасности в живота", отбеляза министър Хасан Адемов. Той посочи, че България вече няколко години изпълнява стратегията за деинституционализация, като основният поет ангажимент в този план е в следващите 15 години да няма приемни институции у нас. Адемов посочи данни, според които до края на април 2013 година над 6600 деца са настанени в семейства на роднини и близки, а близо 1600 деца са настанени в приемни семейства.