Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Новини, 19 юни 2013 г.
 
 
Проблеми с проекта "Спри и се прегледай"
С днешна дата 150 000 българи би трябвало  да са получили покани за скринингов преглед в рамките на проекта "Спри и се прегледай". Досега обаче са прегледани едва 45 души. Заложените параметри до края на годината прегдедите да обхванат 400 000 души от цялата страна едва ли ще могат да бъдат изпълнени. Причината е, че до момента договор за работа по проекта са подписали едва 19 лечебни заведения. Други 13 очакват финализиране на процедурата по договаряне. Има обаче области, в които нито едно заведение не е подписало договор и това със сигурност ще затрудни хората, получили вече уведомителни писма. Много сериозни опасения буди и фактът, че при 80 работещи патолози у нас и оставащи 180 дни до края на годината, всеки от тези специалисти ще трябва да изследва по 3125 цитонамазки, при това ако работи всеки ден, без да почива в събота, неделя или на националните празници.
 
От пресата:
 
НЗОК остави болници без пари
НЗОК е оставила без пари голяма част от болниците в страната. Това  съобщи за в. "Преса" д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на УМБАЛ "Св. Анна"- София. Здравната каса отказва да плати на лечебните заведения дейността за май, а оправданието е софтуерна грешка в електронната система за отчитане", четем в днешния брой на изданието. "Не можем да оперираме, да купуваме медикаменти, импланти и консумативи, да плащаме ток и заплати на лекарите", алармира д-р Димитров. "Дори за родилките, тежко болните в реанимациите и пациентите на хемодиализа няма пари. Болниците са в абсурдното положение да нямат право да приемат повече хора в кома, с апендицит или инфаркти", пише още ежедневникът.
 
От в. "Стандарт" научаваме, че общинските болници ще могат да правят повече операции след промени на здравното министерство. Това стана ясно след среща на здравния министър д-р Таня Андреева с депутати и Сдружението на общинските болници в страната. Обединихме се около идеята да се ревизират медицинските стандарти, така че да се съобразят с реалността, обяснява д-р Динчо Генев от сдружението. Според него това ще позволи на хората в малките региони да имат достъп до медицинска помощ. В най-скоро време ще се поднови и финансирането на общинските болници в труднодостъпните региони", информира публикацията. Директорите обсъдили със здравния министър и възстановяването на специалността вътрешни болести. "Сега тези колеги нямат право да лекуват дори една пневмония, ако нямат допълнителна специалност, обясни д-р Генев. За първи път видяхме желание да се помогне на общинските болници и да се действа бързо, добави той", пише още "Стандарт".
 
В. "Труд" алармира за блокирана наредба. "Вече трета година 5000 пациенти с множествена склероза чакат заболяването им да се включи в списъка с болести, при които работодателят няма право да уволнява или съкращава. В момента с такава защита са българите с онкологични, психиатрични, професионални болести, с диабет, с туберкулоза и с исхемична болест на сърцето", четем във всекидневника.
 
         "Капитал Daily" обръща поглед към здравните фондове. "Малко повече от месец преди крайния срок за пререгистрация на здравните фондове голяма част от тях са предпочели вливане в застрахователна компания, само два са получили нов лиценз, а някои дружества са подали документи за получаването му, но след това са ги оттеглили. Последният фонд, получил лиценз за застраховател от Комисията за финансов надзор, е "България Здраве" от 14 юни, а ден по-рано разрешително взе "Фи Хелт", в което основен акционер е Първа инвестиционна банка. Другото дружество, "България Здраве", също е свързано с банка - там акционери са "Феста холдинг" и Инвестбанк", информира публикацията. "Сравнението показва, че повечето фондове са предпочели вливане към застраховател, за да използват неговия лиценз. Новите правила ще влязат в сила от началото на август т. г.