Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Новини, 14 юни 2013 г.
 
Здравният министър:
Нужна е регулация, но не и лимити
 
Не е удачно изследванията и прегледите при специалист, които се назначават от личните лекари да имат лимит. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Джема Грозданова по повод намеренията за промени в регулацията на здравната система. Необходимо е да се въведат правила за целесъобразност на терапията, езтъкна министърът. Според д-р Андреева новите правила ще сложат бариери пред  неоправданото харчене на средства от НЗОК и в същото време ще гарантира  достъпа до специалист на всеки здравноосигурен, чието състояние налага това.  Ако се направят регистри на някои заболявания пък, ще могат да се предвидят повече средства в бюджета на НЗОК, изтъкна още министърът. 
Д-р Андреева се обяви за затягане на санкциите при нарушения на забраната за тютюнопушене. Според нея още при първото нарушение глобата  трябва да бъде от порядъка на 15 000 лв., а при по-тежки нарушения заведенията да се затварят за определено време или да им се отнемат лицензите.
Проектът "Спри и се прегледай" стартира отново
Проектът "Спри и се прегледай" стартира отново, обяви  здравният министър д-р Таня Андреева. Той предвижда скрининг за три вида онкологични заболявания - рак на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво. Проектът стартира з апърви път през май 2009 г. и бе подписан от тогавашния здравен министър д-р Евгений Желев. Първоначалният му краен срок бе 21-ви октомври 2010 г. След многократни удължавания, настоящият краен срок на проекта е 21-ви декември 2013 г.  Според заложените параметри в рамките на половин година 400 000 жени и мъже от рискови групи в цялата страна трябва да бъдат включени в скрининга. Създадена е информационна система, към която са регистрирани 87 лечебни заведениая, уточни д-р Андреева. Езготвен е и национален скринингов регистър, система за известяване, предвидени са информационни кампании и др.
 
Сдружението на общинските болници против нивата на компетентност
 
Да се  премахнат нивата на компетентност на клиничните структури в лечебните заведения. За това настояват в декларация от Сдружението на общинските болници,  приета на среща с депутати от парламентарните групи на БСП, ДПС и ГЕРБ, управителя на НЗОК, представители на БСК, ЦЗПЗ и Националното сдружение на частните болници. В документа се настоява да се премахнат изкуствено създадените нормативни ограничения за работа на специалистите по вътрешни болести, хирургия и педиатрия и да се възстановятправата им за самостоятелна дейност в обема на изучаваното в съответните специалности. От Сдружението искат още да се гарантират нормативно правата на лекарите без специалност за самостоятелна работа, както и В декларацията се настоява също така за премахване на ненужните изисквания към болничните лечебни заведения за специалисти, структури и видове договори и да се равнопоставеност на болниците по отношение субсидирането на спешната помощ, оказана на лица, които не са хоспитализирани в същото лечебно заведение.
 
600 души дневно иматг нужда от кръвопреливане
 
600 души на ден, от които 200 деца имат нужда от кръвопреливане, обясниха специалисти по време на отбелязването на Световния ден на безвъзмездния кръводарител, който се отбелязва на 14 юни. Председателят на БЧк Христо Григовор и директорът на Националния център по трансфузионна хематология проф. д-р Фани мартинова връчиха награди на  10 кръводарители. Отличените са номинирани от регионалните центрове по хематология и областните организации на БЧК.
 
БАН, събота,  15 юни
Симпозиум по проблемите на здравеопазването
 
Симпозиум по проблемите на здравеопазването, организиран от Българска академия на науките, Медицински университет - София, Българската национална академия по медицина, ще се проведе утре, събота в БАН. Форумът ще бъде открит в 9.00 ч. в голямата зала на академията. Модератор ще бъде д-р Андрей Кехайов, д.м., а сред лекторите са: доц. Атанас Щерев, д-р Атанас Атанасов, д-р Тодор Черкезов, д-р Валерий Митрев, д-р Тодор Хинов и др. Ще бъдат засегнати теми за финансирането на здравеопазването, ролята на  съсловните организации. Предвидена е и  публична дискусия за промени в текста на един от най-важните документи на Световната медицинска асоциация - Декларацията от Хелзинки.
На срещата са поканени представители на академичните среди, на здравни институции, директори на здравни заведения, студенти и други.
Симпозиумът е открит за лекари, медицински сестри, фармацевти, медии.