Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 юни 2013)
 
ОТ ПЕЧАТА: ВЕРОЯТЕН ЗАМ.-ЗДРАВЕН МИНИСТЪР - ДОЦ. ЗЛАТЕВ, ПРОФ. СЛАВОВ ИЛИ Д-Р РАЙНОВ
"БСП реди втория ешелон нощем", обявява днес "Труд". "Списъците със зам.-министри са редени до 3 ч в нощта срещу четвъртък, научи "Труд" от източници от "Позитано" 20. Вчера лидерът на левицата Сергей Станишев е събрал и Изпълнителното бюро на партията по темата. Очаква се назначенията да започнат другата седмица", пише изданието.
От публикацията научаваме, че за ресор "болнична помощ" в здравеопазването се борят бившият шеф на Александровска болница доц. Асен Златев и националният консултант по урология от същата болница проф. Чавдар Славов. "Другата заместничка на д-р Таня Андреева най-вероятно ще е Жасмина Мирчева, която бе шефка на кабинетите на бившите министри от БСП Радослав Гайдарски и Евгений Желев", допълва ежедневникът. Според "24 часа" пък един от зам.-министрите на д-р Андреева ще бъде д-р Емил Райнов.
Наред с още неприключилата битка за отдавна затворената болница в Девин, започва и нова - в Пловдив. Това научаваме от друг материал на "Труд". "Белодробната болница в Пловдив, закрита с решение на общинския съвет, да бъде запазена и да стане държавна. Това предлага адвокат Дани Каназирева, съветник от "Съюз за Пловдив" и бивш местен лидер на "Движение България на гражданите". Тя иска спешна среща с новия здравен министър д-р Таня Андреева", пише вестникът.
 
БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ХИВ/СПИН ЩЕ ИМА В РАМКИТЕ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО "МИСИЯ ЗДРАВЕ" В НДК
На 8 и 9 юни, събота и неделя, Министерството на здравеопазването и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, организират безплатни изследвания за ХИВ и СПИН, за Хепатит В и Хепатит С. Скрининговата кампания се провежда в рамките на изложението "Мисия здраве" в Националния дворец на културата. Партньори на инициативата на МЗ са Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист" и "Асоциация здраве и бъдеще".
От 12.00 до 17.00 ч. пред НДК ще бъде разположен мобилен кабинет, където медицински екип ще извършва изследвания с бързи тестове и ще консултира желаещите. Услугата е напълно безплатна, доброволна и анонимна за гражданите. По време на акцията младежи от клуб "С.У.П.Е.Р." към Сдружение "Деца и юноши 16+" ще предоставят здравно-образователни материали за значението на профилактичните прегледи и начините за предпазване от различни заболявания.
 
ГЕРБ ЩЕ ВЛЕЗЕМ В ПЛЕНАРНА ЗАЛА ПРИ ГЛАСУВАНЕТО НА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО
Парламентарната група на ГЕРБ ще влезем не само при гласуването в зала, но и в комисиите, когато се обсъжда законопроектът за Закона за здравето. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, след среща с представители на гражданското движение "България без дим" с председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов и д-р Даниела Дариткова, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Обсъждахме внесения от ПГ на "Атака" законопроект и бъдещите намерения за внасяне от ПГ на Коалиция за България законопроект за отмяна на тоталната забрана за пушене. Ние оставаме на същата позиция, както през 2012 г. я потвърдихме с приемането на Закона за здравето. Ние категорично ще се противопоставим на това да има отмяна на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места", добави Атанасова.
 
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА СПЕШНАТА ПОМОЩ Е ГОЛЕМИЯТ КАДРОВИ ДЕФИЦИТ
Най-големият проблем на Спешната помощ е големият кадрови дефицит. Това каза за Агенция "Фокус" д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, във връзка със срещата на здравния министър д-р Таня Андреева с ръководството на Асоциацията на работещите в Спешна помощ. На срещата й връчихме предложения в краткосрочен и дългосрочен план, като наблегнахме на това, че най-големият проблем на Спешната помощ е големият кадрови дефицит. Ниското заплащане също остава причина за масовото напускане на специалисти от всички категории, работещи в системата. Здравният министър е уверил, че ще направи всичко възможно за решаването на тези проблеми.