Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЧВАНЕТО (4 юни 2013)
 
Д-Р ПЛАМЕН ЦЕКОВ: АЗ СЪМ ПОЛИТИЧЕСКО ЛИЦЕ
"Много странно хора, които никога не са управлявали нищо, казват, че не разбирам. И аз ги разбирам тях, защото те не разбират. Аз 15 години се занимавам със здравен мениджмънт, а управлението в общи линии се подчинява на едни и същи принципи в здравеопазването". Така управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков коментира пред Нова телевизия искането за оставката му, гласувано на последния събор на БЛС през уикенда. Запитан защо според него лекарите искат оставката му, д-р Цеков изтълкува нещата така: "Аз се противопоставих категорично на това БЛС да влезе в оперативното управление на касата. По закон е регламентирано лекарският съюз докъде може - участие в преговори за национален рамков договор. Оттук нататък всичко останало по отношение на приложението на този рамков договор, контролът и изпълнението му се възлага на НЗОК с нейните подразделения. Мисля, че тук някъде тръгна проблемът". Бившият депутат от ГЕРБ все пак призна, че е назначен за шеф на касата като политическо лице и посочи, че очаква новата власт да го смени. "Аз съм политическо лице. Аз съм избран от Народното събрание от политическа партия ГЕРБ, аз съм член на политическа партия ГЕРБ и бях депутат", каза той.
 
ДЖИПИТАТА ПРЕДЛАГАТ ОЩЕ ПОПРАВКИ В НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС
Поправката в Наказателния кодекс, която инкриминира посегателството над лекари и персонал решава проблемите само на част от медицинското съсловие. Това заявяват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в писмо до народните представители. Според тях при настоящия текст на поправката извън закрилата на променения закон остават всички лекари, специалисти по здравни грижи и др., които работят в лечебни заведения и дежурни кабинети извън центровете и филиалите за спешна медицинска помощ. Общопрактикуващите лекари и техните сътрудници също извършват домашни посещения, дават дежурства в "дежурни кабинети", осъществяват дейността си в амбулатории, разположени в отдалечени райони, а също и малки населени места, където съществуват предпоставки за насилие, се казва в писмото. Джипитата напомнят, че подобно е положението и при колегите им от извънболничната специализирана помощ. Дори работещите в заведенията за болнична помощ не са напълно защитени от насилие. Примери за това могат да бъдат открити в близкото минало, отбелязват от сдружението на джипитата.
Ето защо семейните лекари предлагат промяна в текста на законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Тяхното предложение е в текста да се добави ".., медицински специалист и персонал в лечебно заведение за извънболнична, болнична помощ, дежурен кабинет и Центровете за спешна медицинска помощ, или учител в детска градина, основно, или средно училище..."
Надяваме се да приемете нашето предложение, което създава сигурност и е предпоставка за по-спокойна и безопасна среда за работа в лечебните заведения, се казва още в писмото.
 
 
В ПРЕСАТА: ЖАЛБА СРЕЩУ СПЕШНИ МЕДИЦИ, ЗАПЛАХА СРЕЩУ СПЕШНИ МЕДИЦИ
"Опит за лекарствен рекет" (Репортер), "Спират лекарствата за онкоболни" (Земя), "Търговско "не" за по-евтини лекарства" (Капитал Daily), "150 лекарства изчезват от пазара" (Труд) - такива заглавия днешните вестници отразяват вчерашната пресконференция на БАТЕЛ. Новината според всички тях е, че 150 медикамента вече са изтеглени от българския пазар заради ценовия натиск.
"Сега" пише: "Търговците на едро у нас са категорични, че вече няма накъде да се намаляват надценките, тъй като за м.г. печалбите на фирмите са малко над 1%.
"24 часа" информира за оплакване от баща на 10-годишно дете от Благоевград, затова че дежурните в спешното отделение отказали да направят рентгенова снимка на ръката на детето. "Момичето било танцьорка и на празника на детето паднало на сцената. Ивана се прибрала към 18 ч с болки в ръката. Три часа по-късно таткото я завел в спешното отделение, но дежурният ги отпратил да дойдат на следващата сутрин, за да се направи снимка. Предписал обезболяващи. Ядосан, бащата отишъл в отделението по ортопедия и там дежурният д-р Красимир Спасов поставил шина на ръката. Бащата се зарича, че ще пусне жалба до шефовете на болницата срещу спешните медици", пише ежедневникът.
Ако влезете в някой женски форум като "БГ мама" например, ще останете шокирани от познанието, което някои хора са натрупали в областта на здравеопазването. Можете да се убедите и сами. Само трябва да препишете йероглифите, които сте получили като резултат от някое изследване, и 2 минути по-късно ще имате подробна информация коя цифра на какво отговаря, кои стойности са завишени или понижени и какво трябва да предприемете. Това всъщност не звучи никак лошо, стига да не се замислите от какво е породено.
Отговорът на този въпрос се крие в безразличието и нехайството, които лекарите у нас проявяват доста често", пише "Телеграф". "Новинар" пък ни съобщава за нов случай на сблъсък между лекари и пациенти. "Двама мъже са налетели на бой на персонала на Спешния център в град Тервел. Инцидентът станал около 20.30 часа в събота, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Двамата се нахвърлили на медиците, докато оказвали помощ на един от побойниците. Мъжете станали агресивни и започнали да заплашват лекарите. Екипът веднага надушил накъде отиват работите и позвънили на полицията. На място пристигнали униформени, които да ги усмирят, но и те си навлекли гнева им. Двамата авери започнали да ги псуват и да ги заплашват, че ще ги набият. Търпението на органите на реда обаче се изчерпало и те закопчали хулиганите", пише ежедневникът и уточнява, че по случая е образувано досъдебно производство.