Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 юни 2013)
 
ТЪРГОВЦИТЕ НА ЛЕКАРСТВА НА ЕДРО ПОИСКАХА РЕФОРМИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Намаляването на цените на лекарствата в България няма да реши проблемите в здравната система. Това заяви президентът на Българската асоциация на търговците на едро на лекарства Димитър Димитров по време на пресконференция днес, посветена на провеждащата се в София международна среща на работещите в този бранш. Той коментира, че са необходими реформи в различните сектори, а не да се търси как да бъдат намалени цените на лекарствата. Според Димитров при сегашното положение на здравеопазването не бива да се притискат фармацевтичните компании да свалят цените на медикаментите, защото това води предимно до негативи. Като такъв той посочи изтеглянето на над 150 медикамента от българския лекарствен пазар, за които компаниите са сметнали, че нямат изгода да продават у нас. Димитров бе категоричен, че не бива да се пипат и надценките, защото и в момента печалбите на търговците на едро са едва около 1%. Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, която присъства на срещата, отказа коментар по темата.
 
НАД 50 УЧАСТНИКА В "МИСИЯ ЗДРАВЕ" НА 7-9 ЮНИ ПРЕД НДК
Над 50 изложители ще вземат участие в Изложение "Мисия Здраве", което ще се проведе от 7 до 9 юни 2013 година пред НДК.  Първото по рода си изложение за здравни и социални услуги на открито ще премине под мотото "За здравето и красотата в центъра на съвременния начин на живот". Официален партньор на изложението е Столична Община. Сред участниците в събитието са болници и медицински заведения (Специализирани болници за рехабилитация, Сити Клиник, Националната кардиологична болница, Здравна организация "Аджъбадем", Дженерали Медико-дентален диагностичен център, Хил Клиник, Болница "Вита"). В изложението със свои шатри ще вземат участие и някои от най-големите фармацевтични компании у нас: Санофи Авенсис, Астра Зенека, ГлаксоСмитКлайн, Куайсер Фарма, Вьорваг Фарма, Алпен Фарма, Евофарма и др. По време на изложението ще има богата съпътстваща програма, която включва безплатни прегледи, тестване за различни болести, демонстрация по оказване на първа помощ, както и томбола и викторини с много награди.
Работното време на изложението в петък и събота е от 10:00 до 20:00 часа, а в неделя от 10:00 до 16:00 часа. Входът за всички посетители е безплатен.
 
ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ: ДЕФИБРИЛАТОРИ ПО СПИРКИ, ГАРИ И СТАДИОНИ ПРЕДЛАГАТ КАРДИОЛОЗИТЕ
"Различни трикове за взимане на пари от пациентите прилагат болниците у нас в момента. Причината е, че здравната каса не заплаща реално похарчените от тях пари за лечението на пациентите. Затова клиниките са принудени да търсят различни начини да вържат бюджетите си", пише днес "Стандарт" и обнадеждава: "Краят на плащането под масата може би скоро ще дойде."
Друг материал в "Стандарт" пък обявява, че болниците на Българския кардиологичен институт искат от касата 2.2 млн. лв. "Искът е за 2011 г. заради ограничението, което тогава се въведе в стандарта по кардиология на ден да се лекуват по осем пациенти с ангиограф. (…) Болниците на БКИ обаче атакуваха стандарта в съда и спечелиха делото. Също кардиолози са отчасти герои и на друга публикация в "Стандарт". От нея научаваме, че дружеството на кардиолозите е предложило на здравния министър да има "спешно отделение" на спирките, стадионите и аерогарите. "Нашето дружество е готово да осигури безплатно 100 дефибрилатора, които да се поставят на най-посещаваните места в страната, заяви националният консултант по инвазивна кардиология доц. Иво Петров. Апаратите могат да спасят живота на човек в случаите на камерно мъждене. Тези състояния водят до внезапна сърдечна смърт и бързата реакция е изключително важна, обясни той", пише ежедневникът. Един от четиримата здравни министри в кабинета "Борисов" - д-р Стефан Константинов, изразява своето отношение към идеите на д-р Андреева. В "Стандарт" той пише: "Някои от предложенията за промени на д-р Андреева, колкото и хубаво да звучат, не са съвсем реални за изпълнение. Например отпадането на лимитите в здравеопазването. Примамливо е като идея, но реалността е друга".
 
ЛЕКАРСТВАТА ПО КАСА ЗА РЕДКИ БОЛЕСТИ ВЕЧЕ ЩЕ СЕ ИЗПИСВАТ ЗА 90 ДНИ
Пациентите, които страдат от редки заболявания, вече ще получават своите лекарства с тримесечни рецепти, съобщават от НЗОК. Досега те са посещавали всеки месец личния си лекар за едномесечна рецепта. С въведената промяна здравната каса се надява да улесни както гражданите, така и личните лекари, които ще могат да изписват медикаменти в количества за до 90 дни. През миналата година е осигурено лечение на близо 1800 пациенти с редки болести, на стойност над 43 млн. лв., съобщават още от НЗОК.