Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30-31 май 2013)
 
ИНКРИМИНИРАНЕТО НА НАСИЛИЕТО СРЕЩУ МЕДИЦИ ПАК ПРИЕТО НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ
С пълно единодушие 42-то Народно събрание прие на 30 май т. г.на първо четене четири законопроекта за промени в Наказателния кодекс, които уреждат по-висока степен на закрила за медицинските професионалисти от насилие. Четирите политически партии в парламента демонстрираха единство в желанието си да решат проблема със зачестилите случаи на нападения над медици, но всяка от тях внесе свой законопроект. В този на Волен Сидеров и "Атака" се предвижда по-високата степен на защита да важи и за учителите. Подобна поправка в Наказателния кодекс беше приета на първо четене и в предишното Народно събрание, но след множество отлагания така и не стигна до второ. Сега процедурата започва отначало с четири законопроекта, които между първо и второ четене трябва да се слеят в един. Законопроектите на Коалиция за България и ДПС бяха приети с по 179 гласа "за", този на ГЕРБ - със 183, а на "Атака" - със 175. Във всички случаи нито един депутат не гласува с "против" или "въздържал се".
До спешното приемане на законопроекта се стигна след побой над екип на Спешна помощ в столицата преди дни, което доведе до взрив на недоволство и заплахи за протести от страна на медицинската общност у нас.
 
МИЗЗО КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПАРЛАМЕНТА: НЕ ПИПАЙТЕ ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ!
В становище до председателя на Народното събрание Михаил Миков и министър-председателя Пламен Орешарски, Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване изразява категоричната си позиция против законови поправки за либерализиране на режима за тютюнопушене у нас. Такова законодателно предложение вече беше внесено в парламента от партия "Атака" от 28 май 2013 г.
"С изненада научихме, че първата стъпка, предприета от депутати от 42-то Народно събрание, е да внесат предложение за либерализиране на режима за пушене в заведенията. Като се има предвид настоящата социална и икономическа среда в страната ни, това може да бъде отдадено на популизъм, лобизъм или обикновен цинизъм, но в никакъв случай не може да се приеме за национално отговорно поведение", с казва в становището на МИЗЗО.
 
В ПЕЧАТА НА 30 МАЙ: НОВИЯТ МИНИСТЪР ЩЕ ПРАВИ НОВА ЗДРАВНА КАРТА
Спешната помощ и дълговете на болниците са проблемите, по които новият здравен министър д-р Таня Андреева ще започне работа веднага. Това обявява самата тя в интервю за в. "Стандарт". По отношение на спешната помощ министърът казва, че в най-кратък порядък ще се сложат паник-бутони в линейките. След повишаване на сигурността на лекарите от Бърза помощ ще бъде променен и начина на тяхната специализация, защото досега тя била много трудно осъществима.  Идеята е те да могат да специализират, докато работят, казва д-р Андреева. Тя също така отбелязва, че ще промени и категорията им на труд на втора. Министърът заявява и че не може да се ангажира с конкретни цифри за това дали и с колко ще бъдат увеличени заплатите на медиците от спешна помощ. Д-р Андреева коментира, че има желание основната им заплата да е поне 1200 лв., но финансовият министър има последната дума. Сред плановете на д-р Андреева е също така и промяна на политиката за издаване на разрешителни за нови болници. "Ако има нужда от болница, ще се дава разрешение. Разбира се, ще се разпишат по-подробни критерии, които ще са свързани със здравната карта. Ще трябва да изработим и нова карта. Но безкрайното роене на болници в София и наличието на райони в страната, където хората нямат достъп до медицинска помощ, е безобразие", казва тя. На въпрос колко здравни каси ще има министърът отговаря, че този разговор предстои.
Бившият служебният министър проф. Николай Петров е напуснал поста си с кебапчета и акордеон. Това съобщават вестниците "Преса" "Телеграф" и "Монитор"."Последното ми обещание беше, че ще си тръгна с музика от тук, така че и то е изпълнено. Поканих моя приятел - уличния музикант Сашо, и докато бяхме на дългите дебати в парламента, получавах есемеси, че служителите вече се черпят и се веселят", разказа пред "Преса"  проф. Николай Петров. Изданието уточнява, че освен анестезиолог лекарят е и акордеонист. Веселбата, на която бяха поканени да се почерпят всички служители, бе поръчана от неговия заместник Мирослав Ненков, докато той бе в сградата на МС, пък пише в. "Монитор".
В "Монитор" откриваме и материал, според който по селата във Великотърновско тръгват подвижни аптеки.
 
МОЕТО ЛИЧНО МНЕНИЕ КАТО ЛЕКАР И КАТО НЕПУШАЧ, Е ПРОТИВ ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕТО НА ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Това каза пред журналисти в парламента новият здравен министър Таня Андреева в коментар на намеренията на новото управление да либерализира режима, предаде репортер на Агенция "Фокус". "От Министерството на здравеопазването няма да излезе такова предложение. Това е основно въпрос на законодателна инициатива. Нямам никакво намерение да оказвам под каквато и да е форма или да приканвам депутатите за това", каза здравният министър.
Най-важните неща за Министерството на здравеопазването са в посока Спешната помощ, каза още д-р Андреева.  Според нея ще се върви в посока на изпълнение на европейските стандарти в Спешната помощ. Има редица формални стъпки, които трябва да бъдат изпълни, част от които засягат законодателството.
 
В ПРЕСАТА НА 31 МАЙ: КАСАТА С НОВ УПРАВИТЕЛ ДО СЕДМИЦА
След влизането на нови лица в парламента и министерствата, идва ред и на здравната каса. Това научаваме от вестник "Преса", който посочва, че смяната ще стане още идната седмица. "За стола на недолюбвания от лекарското съсловие д-р Пламен Цеков има двама фаворити. Това са д-р Емил Райнов и д-р Румяна Тодорова. И двамата вече са управлявали НЗОК, а Райнов беше и министър на здравеопазването (д-р Емил Райнов беше зам.-министър на здравеопазването и председател на УС на НЗОК по време на управлението на тройната коалиция, б.р.).
Шефът на столичната "Св. Анна" и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров отбелязва пред "Стандарт": "Мисля, че идеите на новия здравен министър д-р Таня Андреева са правилни. Категорично лекарството за Спешната помощ, а и въобще за цялото здравеопазване е промяната в начина на финансиране. Всички знаят унизително ниското възнаграждение на колегите в Бърза помощ, като тук включвам не само лекарите, а всички - шофьорите и работещите в колцентрoвете."
 
ОКОНЧАТЕЛНО: БЛС ГЛОБЕН С 80 000 ЛВ. ЗАРАДИ ЦЕНАТА ЗА ЧАСТЕН ПРЕГЛЕД
Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно постанови, че Български лекарски съюз трябва да плати санкция от 80 000 лв. заради решението на 52-я събор на съсловната организация за въведе минимална цена за частен преглед. На събора си на 17 април 2011 г. лекарите приеха минималният праг за частен преглед да е 10% от минималната работна заплата или 24 лв. към онзи момент. Тази практика така и не беше въведена, но предизвика Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира и да обяви, че така се нарушават правилата на конкуренцията. Решението беше обжалвано на всички възможни инстанции от лекарската съсловна организация, но с днешна дата ВАС потвърди решението на предходната инстанция и то не подлежи на по-нататъшно обжалване.
 
ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА ЗАЩИТАВА ЗДРАВЕТО
Пациентски организации подкрепят пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Считаме, че това защитава здравето на пациентите, пази ги от усложнения. Това каза пред репортер на Агенция "Фокус" Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб", която участва в протеста срещу отмяната на забраната за тютюнопушене до Народното събрание.
Министерство на здравеопазването организира прояви в цялата страна по повод Световния ден без тютюн, съобщиха от ведомството. Всяка година на 31 май в цял свят се отбелязва Световния ден без тютюн. Идеята на инициативата е да се акцентира върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн. СЗО обявява Световния ден без тютюн през 1988 г., като през 2013 г. година мотото е "Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство". Според статистики на Световната организация, тютюнопушенето всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди души-непушачи, потърпевши от вредното в въздействие на цигарения дим. Черната статистика за Европейския съюз сочи, че годишно в резултат на тютюнопушенето умират над 500 000 души.