Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29 май 2013)
 
Д-Р ТАНЯ АНДРЕЕВА Е НОВИЯТ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР
 
След като със 120 гласа "за" и 97 "против" Народното събрание прие Пламен Орешарски да бъде министър-председател на България, беше гласувано и правителството. Така досегашният шеф на "Шейново" д-р Таня Андреева стана министър на здравеопазването. Ексминистърката Десислава Атанасова изрази съчувствие към новия министър Андреева, като същевременно й намекна, че все още не знае посоката, по която ще тръгне, и предрече разногласия по отношение на здравеопазването в новата "тройна коалиция". "Аз съм практикуващ лекар, за разлика от вас, и моля да не ме наричате колега. Никога не е имало по-малко доверие в здравеопазването", не й остана длъжна д-р Андреева. По-късно в МЗ тя  заяви, че ще работи с пациентските и съсловни организации, че БЛС ще бъде основният й партньор.  "Имаме много проблеми за решаване. Надявам се в най-кратки срокове по част от тях да се види резултатът, защото всички го очакват. Ще разчитам на всички вас, защото съм сигурна, че няма да ми е лесно. С цялото си сърце и познанията, които имам, ще се опитвам, на бързи обороти, да решавам част от проблемите, защото наистина няма време", каза министър Андреева.
 
БЕЗПЛАТНИ ДЕТСКИ ПРЕГЛЕДИ В СИТИ КЛИНИК
Сити Клиник организират безплатни профилактични прегледи по случай 01 юни - денят на детето. Прегледите ще се извършат на 01 юни /събота/ в Сектора по педиатрия от 09,00 до 17,00 часа след предварително записване на тел:  0700 13 127;  0700 13 127. Адресът на Сити Клиник е ул. Околовръстен път 127. Целта на консултациите е ранна профилактика и обсъжадне със специалист педиатър препоръки за правилното хранене на новородените и децата в най-ранна възраст. Фокус ще бъдат и важни съвети за грижи в къщи към често боледуващи деца на възраст от 2 до 7 годишна възраст.
 
В ПРЕСАТА: НОВО НАПАДЕНИЕ НАД МЕДИЦИ В СОФИЯ, КАСАТА - ВИНОВНА ЗА ДЪЛГОВЕТЕ НА ВМА
Касата се оказа виновна за дълговете на Военна болница. Това е заглавие от днешния брой на в. "Сега". Фактът, че Военна болница лекува и редови граждани и в същото време има неизяснени взаимоотношения със здравната каса, е причина тя да е най-големият длъжник сред лечебните заведения. Болницата в Бургас ще се сдобие с хеликоптер и площадка за кацане. Това съобщават в днешните си броеве вестниците "Репортер", "Твоят ден - Бургас" и "Всеки ден". Болницата в Белоградчик пък ще затвори своето хирургично отделение, съобщава в. "Капитал Daily". Като причина за това се посочва липсата на лекари и специалисти. Решението е взето от местния общински съвет по молба на временно изпълняващата длъжността управител на болничното заведение д-р Виолета Дочкова. Лекуваме мъртъвци. С това заглавие излиза днес в. "Репортер". Според статията в България все още не е въведено като практика поставянето на диагноза "мозъчна смърт" и жизнените функции на пациенти, които са в това състояние, се поддържат от апарати, като същевременно дори няма опция тези хора да се превърнат в донори и никой не ги обявява за мъртви.  Изданието се позовава на изказване на д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите. Темата за насилието над медиците и днес е водеща в повечето вестници. "Репортер" информира, че работещите в спешните центрове от цялата страна протестират. Те настояват за поставяне на паникбутони в линейките. Стандарт"  съобщава за ново нападение над екип на Бърза помощ в София. Според информацията пред столичен МОЛ медиците са били нападнати от сина на пострадал мъж.
 
КОНЦЕРТ ПО СЛУЧАЙ СВЕТОВНИЯ ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ
Концертът ще бъде на 31 май в столичната зала "България" от 19,00 часа. Това съобщи в интервю за Агенция "Фокус" д-р Маша Гавраилова, експерт към сдружение "България без дим". На него ще свирят именити наши сънародници, които живеят в Австрия, но изцяло благотворително са застанали зад каузата за забрана на тютюнопушенето.