Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28 май 2013)
 
В МЕДИИТЕ: АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ: СЛУЧВАЩОТО СЕ ГРАНИЧИ С АНАРХИЯ
Така е озаглавена информацията за Отвореното писмо на БАПЗГ по повод нападението над медицинския екип на Бърза помощ  в Zdave net.
"Асоциацията на професионалистите по здравни грижи настоява за предприемане на бързи законодателни промени, които да гарантират спокойната работа на лекуващите екипи във всички звена на здравеопазването", пише в информацията. И по-нататък - "В отворено писмо до институциите и медиите от асоциацията заявяват, че са възмутени и гневни от случващото се в страната, което определят като граничещо с анархия. "За нас е необяснимо защо управляващите през последните 23 години са толкова толерантни към престъпниците и толкова нехайни към съдбата на нормалните български граждани, които изпълняват съвестно служебните си задължения, плащат си редовно данъците и искат да има ред в държавата. Дават ли си сметка тези управляващи, че техните действия или бездействия са довели до това, че вече всеки втори млад българин изказва категоричното си решение да напусне България и да отиде на работа в друга държава. Подобно желание изказват и младите кадри по здравни грижи, а това създава реален риск за качеството на здравната помощ, която ще получава в бъдеще българският пациент", се казва в отвореното писмо, цитира Zdrave net.
За насилието над медиците пишат всички вестници. "Случаят с бития на 24-ти май екип на Спешна помощ изглежда преля чашата на общественото търпение", пише изданието.  Публикация в "Труд" предлага коментари на представители на здравния сектор. Шефът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов отбелязва: "Много закъснели са заявките за криминализиране на нападението на лекари и медицинските екипи. Отдавна трябваше да се приложат профилактични мерки, защото проблемът не е от днес или от вчера."  Доц. Иво Петров от "Сити Клиник" изразява надежда да не се стига до ефективни стачни действия в здравеопазването. Според Станимир Хасърджиев от НПО за случилото се вина имат абсолютно всички, тъй като то е резултат от натрупвани с години проблеми в системата. "Трябва обаче да бъдем честни и да признаем, че и самото лекарско съсловие често си затваря очите пред груби нарушения от страна на докторите", казва той.  Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването казва във "Всеки ден": "Причините, довели до нападенията над лекари, са комплексни. Едната от тях е влошаващото се качество на медицинската помощ през годините". Според здравния министър проф. Петров трябва да се спре появата на нови болници за известен период от време, но със законови регламенти. "При тази конфигурация на парламента нещата са осъществими, ако народните представители трайно се обединят около приоритета здравеопазване", казва служебният министър.
 
 
ПРОМЕНИТЕ, ЗАСЯГАЩИ НАСИЛИЕТО НАД МЕДИЦИ, ВЛИЗАТ В ПЛЕНАРНА ЗАЛА В ЧЕТВЪРТЪК
Още в четвъртък, 30-ти май, четирите законопроекта за промяна в Наказателния кодекс, засягащи защитата на хората от здравния сектор, влизат за разглеждане в пленарна зала. За това съобщиха от пресцентъра на БЛС. На заседанието на временната правна комисия на НС, завършило днес следобед, са приети всичките четири законопроекта, като председателстващият комисията депутат от ДПС Христо Бисеров е отчел, че и четирите парламентарни групи са представили сходни проектопромени. За уточнение е оставено само понятието "медицински специалист", тъй като мнението на всички участници е, че то трябва да бъде заменено с друг термин, който обхваща всички лица, заети в системата на здравеопазването, като санитари и шофьори. 
 
МИНИСТЪР ПЕТРОВ ОТЧЕТЕ ДЕЙНОСТТА НА МЗ ПРЕЗ ПЕРИОДА НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.
Това стана на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". Министерство на здравеопазването създаде обществен съвет, който е направил четири заседания в рамките на месец, каза проф. Николай Петров. Едни от най-болните теми са били наредбата за определяне на цените на лекарствата и правата на пациентите. "Според Националната програма "Стратегия за развитие на здравеопазването" се очаква през 2014-2020 да бъдат отпуснати между 300 и 500 милиона лева в Спешна помощ и други направления, а като основен акцент министърът посочи корекцията на наредбата за