Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22 май 2013)
 
ОТ ВЕСТНИЦИТЕ: В УЧИЛИЩЕ - ПОНЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Ден след официалното сформиране на 42-ото Народно събрание пресата фокусира вниманието си върху депутатите и законотворчеството.
"24 часа", както обеща преди дни, настоява за лекари в училищата. И, отново както писа преди дни, днес отбелязва: "Вестник "24 часа" настоява новият 42-и парламент да започне работа със законите, които са жизненоважни за нацията. И нека първият текст, който ще гласуват депутатите, да бъде не с поредните поправки в закона за хазарта, а в закона за здравето. И тази поправка трябва да уреди максимално ясно въпроса. Училищните лекари трябва да се приравнят на джипита и да получават заплащането си от здравната каса, като децата се задължат да посочват за личен лекар училищния им специалист, а общините да им осигурят кабинети в сградите на училищата и детските градини."
Според Боян Захариев от Институт "Отворено общество" пък в училище трябва да има поне медицински сестри. "Инцидентите в училищата, за съжаление част от тях фатални, отново поставиха на дневен ред много дискутирания въпрос за необходимостта от медицински лица в училище. Дали конкретен инцидент е могъл да бъде предотвратен с помощта на училищен лекар, медицинска сестра или фелдшер, е трудно да се отговори. Важна е перспективата в политиката на България по отношение на училищното здравеопазване и на световните тенденции в тази посока", пише той в "24 часа". Захариев посочва, че основно действащо лице в страните с развито училищно здравеопазване обичайно не са лекарите, а медицинските сестри и фелдшерите. "Тук отварям една скоба - в България съвсем неправилно сме свикнали да разглеждаме медицинската сестра като непълноценен лекар. Всъщност медицинската сестра има специфична роля в здравеопазването на всички етапи, от превенцията през интензивното лечение до долекуването и извънболничните грижи. Има неща, които са специфични за професията, и медицинската сестра върши по-добре от лекаря", отбелязва той.
 
ОТНОВО ЛИПСВАТ ОНКОЛЕКАРСТВА, СИГНАЛИЗИРАТ ПАЦИЕНТИ
"От цялата страна  до нас достигат сигнали от пациенти за липса онкологични лекарства. Поради забавяне на провеждането на търговете в болниците, сключването на договори с НЗОК, административни  неуредици,  пациентите  с онкологични заболявания обикалят от болница в болница, по онкодиспансери, за да търсят къде има животоспасяващото им лекарство." За това сигнализира Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите. Едно от заболяванията, за които липсват лекарства, е сарком, което е изключително  животозастрашаващо. Когато това заболяване е и с  метастази, спешното  лечение е наложително, подчертава тя.
 
НЗОК Е ОСИГУРИЛА ДОПЪЛНИТЕЛНИ 17 МЛН. ЛВ. ЗА ОНКОЛЕКАРСТВА
С цел подсигуряване на необходимата лекарствена терапия, прилагана в болниците на онкологично болни пациенти, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) взе решение да бъде актуализиран със 17 000 000 лева бюджетът за заплащане на тези лекарства. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. При направен анализ за периода януари-април беше установено, че разходите за онколекарства надвишават предварително заложените средства. През първото тримесечие на 2013 година разходите възлизат на 38 397 987 лева, което представлява ръст с 11% в сравнение с разходите за второто полугодие на миналата година. За второто тримесечие на годината са предвидени 40 723 231 лева, с които да бъдат заплатени заявените от болниците средства за периода
 
ОБЩИНА СМОЛЯН ОРГАНИЗИРА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ПО ПРОГРАМА "ЖЕНСКО ЗДРАВЕ"
Община Смолян подкрепя инициативата на Асоциацията на българските акушер-гинеколози да извършат промоционална диагностика на служители и жители от Община Смолян по програма "Женско здраве - Профилактика на остеопорозата, профилактика на рак на гърдата и щитовидната жлеза". Това съобщиха от пресцентъра на общината. Изпълнението на диагностиката - остеодензитометрия и ехография на млечните жлези, щитовидната жлеза и консултантска дейност ще се извърши от д-р Любомир Дамянов - специалист към "Медицински център за човешка репродукция" ООД - гр.София. Профилактичните прегледи ще се извършат на 28 май 2013 г. от 14.00 до 17.00 часа в сградата на Община Смолян - V етаж - НАП - Тръжната зала.  Изследванията са в размер на десет лева за всяко едно от тях, които се заплащат на място от самите пациенти.
 
ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА ЗАПОЧВА ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ФИНАНСОВО СТИМУЛИРАНЕ НА АСИСТИРАНАТА РЕПРОДУКЦИЯ
Община Стара Загора започва прием на документи за финансово стимулиране на асистираната репродукция, съобщиха от пресцентъра на общината, цитирани от Агенция Фокус. На 27 май от 09.00 ч. започва приемът на документи за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Стара Загора. Тази година за целта в общинския бюджет са предвидени 40 000 лв., което е с 10 000 лв. повече от отпусканите досега средства. Двойките и семействата с репродуктивни проблеми могат да получат финансово подпомагане един път годишно в рамките на текущата година, при условие, че не са одобрени за финансово подпомагане от други фондове за същия период и за същата процедура . Документите се приемат всеки работен ден от 09.00 ч до 12.00 ч. в сградата на Община Стара Загора, ул. "Цар Симеон Велики" № 107 ет. 2, ст. 216; тел: 042/614-696. Крайният срок за подаване на документите е 12.00 ч. на 10.06.2013 г.
Документите ще бъдат разгледани от комисия в Общинския съвет с председател д-р Даниел Вълчев.
На сайта на общината може да се види на какви критерии трябва да отговарят кандидатите.
 
"ЛЕВСКИ" И ЦСКА ИГРАЯТ БЛАГОТВОРИТЕЛНО В ПОДКРЕПА НА ДЕЦА С ЕПИЛЕПСИЯ
На 26 май 2013 г. от 13 часа в Парк "Заимов" - "Заимов Спорт, за първи път във футболната история на България "Левски" и ЦСКА ще играят в един отбор и ще се включат в благотворителен мач за изграждане на Дневен център за деца с епилепсия. Жоао Силва и Антонио Вутов от "Левски", заедно с Костадин Стоянов и Томаш Черни от ЦСКА, ще играят рамо до рамо с деца с епилепсия, а после ще се снимат за спомен с всички желаещи. Присъстващите на събитието ще могат да се включат и в благотворителния търг за официалната футболна топка на Nike с автографите на играчите. Водеща на благотворителното събитие ще бъде Десислава Банова, а рефер на мача - спортният журналист Петър Бакърджиев.
Инициатор на кампанията "Заедно за здраве" е Здравна организация "Аджъбадем" (Турция) - здравен спонсор на отборите на ЦСКА и "Левски". В "Аджъбадем" вярват, че здравето няма цвят и отбор, а добрата кауза може да обедини и най-големите съперници.