Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20 май 2013)
 
НАД 11 000 -  С ДОСТЪП ДО ПАЦИЕНТСКОТО СИ ДОСИЕ
От 15 април 2013 г. до днес над 11 000 здравноосигурени граждани са получили уникален код за достъп (УКД) до персонализираната информационна система (ПИС) на здравната каса, съобщават от пресцентъра на осигурителната институция.
НЗОК осигури възможност на всички здравноосигурени лица да получат електронен достъп до информацията, свързана с извършените за тях медицински дейности и услуги, заплатени от институцията, припомнят от касата. Достъпът се осъществява чрез 10 символен буквено-цифров код,  който се издава от районните здравноосигурителни каси (РЗОК). Освен с код, остава и възможността за достъп до ПИС с универсален електронен подпис. Уникалният код за достъп е персонален, поради което заявленията за неговото издаване се подават лично - в РЗОК срещу представяне на документ за самоличност. Получаването на УКД се извършва в РЗОК, в която е подадено заявлението за издаване срещу разписка (по образец). Уникалният код за достъп се получава на хартиен носител в запечатан плик лично от заявителя. Той е защитен от посегателство както в базата данни на НЗОК, така и в потребителското приложение. Персонализираната информационна система съхранява информация за извършен избор на личен лекар на всеки гражданин (от 2000 г. до момента), както и за извършените и отчетени за него дейности от личния лекар, лекари-специалисти, болници, лаборатории и аптеки - от 2009 г. до сега. Данните за услуги, ползвани при зъболекар, са въведени от месец юли 2012 г. Системата позволява гражданите да получават уведомления (нотификации) за настъпили събития (напр. промяна в пациентската информация),  за събития, които предстоят (напр. годишен профилактичен преглед), както и за деца до 18 г. или подопечно лице  (напр. уведомление за предстояща имунизация). Нотификациите се извършват по два начина: чрез e-mail или чрез SMS, след предварително направен абонамент. Към момента 500 потребители са направили абонамент за нотификация по електронна поща, а 60 са пожелали sms известяване.
 
НОВА ДОНОРСКА СИТУАЦИЯ ДАВА ШАНС ЗА ЖИВОТ НА ЧЕТИРИМА
Нова донорска ситуация в рамките на два дни дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантации, съобщава здравното министерство.
Донор е млад мъж, приет във ВМА-София с тежка черепно-мозъчна травма. Въпреки усилията на лекарите, той е изпаднал в мозъчна смърт. Близките му са дали съгласието си за донорство на органите и екипите са експлантирали сърцето, черния дроб и двата бъбрека. В съответствие с критериите, експерти от ИАЛ са определили в кои лечебни заведения да бъдат извършени трансплантациите.
 
ФЕЛДШЕРИТЕ ЗАПОЧВАТ СИМВОЛИЧНИ, ВПОСЛЕДСТВИЕ - И ЕФЕКТИВНИ ПРОТЕСТИ
Символични протестни действия от 15-ти май, изразени в носенето на синя лентичка на ревера по време на работа - към това призовава членовете си ръководството на сдружението на фелдшерите в България. Призива към протести ръководството на фелдшерската организация обяснява с липсата на диалог със здравното министерство.
 
СОФИЯ БЕ ДОМАКИН НА СРЕЩА ПО ДЕНТАЛНА ЕРГОНОМИЯ
В края на миналата седмица десетки дентални лекари от цяла Европа се събраха в столичния "Интер Експо Център" за 25-тата юбилейна научна среща на Европейското дружество по дентална ергономия. София бе избрана за място на това научно събитие, като израз на уважение към усилията на страната ни да се приобщи към тази модерна технологична област, която има пряко отношение към здравето на денталния лекар и неговите асистенти. От 2009 г. във Факултета по дентална медицина при МУ в София е сформирана изследователска група по дентална ергономия.
 
НАД 5 МИЛИОНА С ХРОНИЧНИ ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЧРЕВНИ БОЛЕСТИ
На 19 май 2013 г. за първи път в България бе отбелязан Световният ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания (IBD - Inflammatory bowel diseases). Инициативата, проведена и в още 36 страни от 4 континента имаше за цел да повиши информираността на обществото за тези заболявания. Събитието бе организирано от Българска асоциация болест на Крон и Улцерозен колит, като чрез атрактивен флашмоб бяха извадени "на светло" актуалните теми и сериозните последици върху множество аспекти от ежедневието на хората с тези болести.  На този ден представителите от Асоциацията подадоха ръка и на всички диагностицирани пациенти, които все още не знаят достатъчно за своето заболяване, както и ги информираха за форми на адекватно лечение, чрез които те отново могат да бъдат активни граждани и да не страдат от социална изолация.
 
В ПРЕСАТА: РЕЖАТ ПАРИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
Остър недостиг на пари се очертава за болниците от месец юли до края на годината. Това се дължи на вътрешното преструктуриране на плащанията към тях, което готви здравната каса с цел увеличаване на парите за лекарства на онкоболните. Съобщавайки това в. "Репортер" се позовава на свой източник от НЗОК и припомня, че касата увеличава парите за онколекарства със 17 млн. лв. Източникът на вестника твърди, че за да се набави сумата ще бъдат орязани средствата за изследвания и медицински процедури.Само след месец хората на хемодиализа могат да останат без лечение, което ще бъде фатално за тях, пише в. "България днес". Причината е, че лечебниците почти са свършили парите, отредени за транспорт на пациентите, а предстоящото отпускане на средства от здравната каса е крайно недостатъчно. 
Средно с по 42 лв. годишно е съкращавала държавата от парите на психичноболните, настанени в старчески домове, през последните 4 г. Това пък съобщава в. "Монитор". Изданието напомня, че през 2010 г. стандартът за издръжка за хората с психически разстройства е бил 6570 лв. През тази година обаче той е 6400 лв.
Шест нови болници са поискали разрешение да отворят врати за първите пет месеца на годината, пише в. "Всеки ден", позовавайки се на справка от МЗ. Три от болниците ще бъдат в София. Две от тях са многопрофилни, което означава отделения поне по две специалности. Третата е специализирана за очни болести. Специализирана болница по кардиология ще има в Шумен. В Пловдив се чака нов диализен център, а в Стара Загора още една многопрофилна болница.
 
СИГНАЛИТЕ НА ТЕЛЕФОН 112 - И В ОБЛАСТНИЯ ЦЕНТЪР ЗА СП
Всички сигнали, които постъпват на спешния телефон 112, и са свързани с медицински проблем, от днес ще се приемат едновременно и в съответния областен център за спешна медицинска помощ чрез конферентна връзка. Това бе решено на работна среща в МВР на 16 май. На срещата присъстваха министрите на вътрешните работи Петя Първанова и на здравеопазването проф. д-р Николай Петров и заместник-министрите Димитър Георгиев и д-р Мирослав Ненков, директорът на Дирекция "Национална система 112" Стоян Граматиков, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП)-София д-р Георги Гелев и д-р Ивиан Бенишев, началник Отдел "Спешна медицинска помощ" в Министерство на здравеопазването.
 
КЗК: ЗДРАВНАТА КАСА ОЩЕТЯВА ПАЦИЕНТИТЕ
|Здравната каса ощетява пациентите и ги лишава от избор с методиката си за реимбурсиране на медицински изделия, която е в сила за тази година.Това се казва в становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Заедно с това методиката има негативен ефект върху конкуренцията и може да насърчи забранени споразумения между участниците на пазара.
В началото на годината производители и доставчици на скъпи консумативи като сърдечни клапи, коленни и тазобедрени стави, сезираха антимонополната комисия за методиката на НЗОК. Според нея здравната каса ще покрива цената само на най-евтиния консуматив от дадена група. Регламентът на касата забранява доплащането от пациента за изделия, които са по-скъпи от договорените с касата и извън реимбурсния пазар. Това ще затвори пазара и ще ограничаване на конкуренцията на него, тъй като ще остави извън пазара участници, чиито изделия са по-качествени, иновативни или технически усъвършенствани, и съответно по-скъпи, смятат от КЗК. Това ограничава лекарите да предложат най-адекватно лечение на пациентите и съответно правото им на избор.