Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15 май 2013)
 
ЕКСПЕРТИ НА СВЕТОВНАТА БАНКА ЩЕ ПОДПОМОГНАТ ИЗГОТВЯНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ
Експерти на Международната банка за възстановяване и развитие ще помагат при изготвянето на национална здравна стратегия за периода 2014-2020 г. Това реши на днешното си заседание правителството, което одобри споразумение между финансовата институция и Министерски съвет. Документът е изготвен на база на Меморандума за сътрудничество с банката, подписан през януари 2012 г. и ратифициран от Народното събрание.
В ПРЕСАТА: ИСКАТ ЛЕКАРИ В УЧИЛИЩАТА
Законът за хазарта е един от първите, в който се правят промени при сформирането на всяко ново Народно събрание от 39-ото насам, твърди днес "24 часа" и пише: "Вестник "24 часа" обаче настоява традицията да бъде променена. И парламентът да започне с онези закони, които са наистина жизненоважни за нацията, пише Zdrave net. И други вестници се спират подробно на тази тема.
 
МЗ ВКАРВА СВОИ ХОРА В ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ ФОНДА ЗА ИН ВИТРО
Съставът на обществения съвет към Фонда за асистирана репродукция да се увеличи от 9 на 11 членове и в него да влязат двама представители на здравното министерство -  предвижда проектопостановление, изготвено от ведомството. Това се прави с оглед на факта, че фондът е юридическо лице на бюджетна издръжка, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към здравния министър, мотивират се от там. Освен това МЗ предлага да се премахне изискването лекарите в съвета да имат опит в областта на асистираната репродукция, като се аргументират, че това е дейност в рамките на специалността "Акушерство и гинекология" и наличието на такава специалност е достатъчно.
 
НОВИ 54 КОМПАНИИ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО БУЛМЕДИКА / БУЛДЕНТАЛ
От днес до 17 май 2013 г. в Интер Експо Център-София  се провежда  47-ата международна специализирана изложба БУЛМЕДИКА / БУЛДЕНТАЛ. 54 са новите компании с дебют на изложението. Директни изложители са 184 производители, търговци и дистрибутори, които представят продуктите на 655 компании от 15 държави - България, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Австрия, Полша, Турция, Гърция, Унгария, Русия и др. Медицински и дентални фирми от Република Южна Корея и от Италия за пореден път имат колективни участия на изложението. Добро представяне имат българските производители - 26 фирми, някои с трайно участие в изложението и партньори на крупни чуждестранни корпорации в медицината. 
Националната пациентска организация и тази година е партньор на БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ в безплатните изследвания за социалнозначими заболявания. В тази връзка на 15 май ще се проведе измерване на дишането, на 16 май - измерване на сърдечносъдовия риск и риска от появата на метаболитен синдром, а на 17 май - изследвания за  хепатит В и С.
 
ЗА РЕФОРМАТА В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР
Ще ви помагам, ако управляваме ние, но и ако останем в опозиция - пак ще ви помагам, все пак в парламента имаме почти 100 депутата. Винаги съм се опитвал да правя за всички най-доброто. Благодаря ви, че си имаме доверие. Оценявам, че точно в днешния ден дойдохте при мен. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на среща с четирите националнопредставени пациентски организации, която беше поискана от тяхна страна, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Бойко Борисов припомни, че именно правителството на ГЕРБ осигури финансирането и изграждането на циклотрона за производство на изотопи във варненската болница "Св. Марина". Председателят на Федерация Български пациентски форум Иван Димитров заяви, че правителството на ГЕРБ, с помощта на здравния министър Десислава Атанасова и председателя на здравната комисия Даниела Дариткова, проведе реформи, които никой не може да отрече.
Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев благодари на Бойко Борисов, че ГЕРБ е първата партия, която е спазила закона и при управлението на Борисов пациентските организации получиха национална представителност. "Най-много Ви благодарим за преместването на лекарствата от Министерството на здравеопазването в НЗОК. Сега чуваме от средите на БСП, че се готвят да върнат старото положение. Но ние няма да си мълчим, няма да позволим връщане на лекарствата от НЗОК в МЗ. Силно сме притеснени от подобни идеи", заяви Хасърджиев.
В края на срещата от Националната асоциация по мукополизахаридоза подариха на Бойко Борисов шоколадови бонбони в знак на благодарност за огромната помощ, която е оказал на пациентите с редки заболявания. "Благодарни сме ви, че по време на Вашето управление се направи толкова много за лечението на редките болести. Лечението на огромна част от тези заболявания вече се финансира от НЗОК", заяви председателката на асоциацията Десислава Атанасова.
 
ЗАСЕДАНИЕ НА ЮГОИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИЯ МЕДИЦИНСКИ ФОРУМ
На гръцкия остров Кос, известен като Острова на Хипократ, се проведе заседание на борда на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ). За първи път официална организация от региона, включваща държави от Словения чак до Казахстан, проведе заседание с присъствие на местните власти, представители на фондация "Хипократ" и на лечебни заведения от острова. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" д-р Андрей Кехайов, председател сдружение "Български лекар" и президент Югоизточноевропейски медицински форум.
 
С ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ ЩЕ ПОЧЕТАТ ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ НА СПИН
На 19 май - Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, с факелно шествие и панделка от запалени свещи ще бъде почетена паметта на жертвите на СПИН у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Тази година денят е под надслова "Животът е безценен" и бележи третия етап от Национална АНТИСПИН кампания на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се провежда в партньорство с Регионалните здравни инспекции, общини и неправителствени организации, подполучатели на средства от Глобалния фонд. Световната инициатива бележи началото си през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. На този ден над 1 200 неправителствени организации от 115 страни по света ще насочат общественото внимание към проблемите на хората с синдрома на придобитата имунна недостатъчност. В рамките на отбелязването на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН, както всяка година, мобилни екипи с медицински специалисти ще предлагат безплатни изследвания за установяване на актуален ХИВ статус.