Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (9 май 2013)
 
ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ЩЕ ОТКРИЕ СЕМИНАР ПО ЕНДОСКОПИЯ
Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров ще открие Международния семинар по ендоскопия BULENDO 2013, съобщиха от министерството. Проявата, организирана от Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, се провежда за трети път в България с подкрепата на Европейското дружество по гастроентерология. Научният форум ще се проведе на 10.05., петък, от 08.30 ч. в зала "Роял" на хотел Шератон.
 
В ПЕЧАТА: БЯЛАТА МАФИЯ ИСКА ДА ПОТУЛИ НЕЩАТА, КАЗВА БАЩАТА НА ПОЧИНАЛО ДЕТЕ
Сърдечна недостатъчност. Това е записано в заключението на протокола от аутопсията като причина на смъртта на 11-годишния Теди, петокласник от 81-о СОУ Виктор Юго" в София. От интервю в "24 часа" с бащата на момчето обаче научаваме, че според него вината за смъртта на детето е на Спешна помощ. "В първия час по физическо Теди се почувствал зле и припаднал. Веднага се обадили на 112. Оттам не знам какво са правили, но тъй или иначе линейката идва с 30-минутно закъснение... Тичали са до близката поликлиника, която е на 200 метра от училището. Никой лекар не се е отзовал. Оттам са тичали до частна клиника, която пак е близо до училището. Оттам е дошла една лекарка...Линейката обаче като е дошла, вече е било късно. Значи не може от 13,50 линейката да дойде в 14,20 при положение, че Окръжна болница ни е на 5 минути път...Вчера ни пуснаха за 2 минутки да видим трупчето. Излизайки оттам, съвсем неволно станах свидетел на разговора между лекаря и следователя, който каза: ще оправим нещата. Какво ще ги оправим? Ще ги потулим за пореден път?  Бялата мафия всичко ще потули" - казва Златко Желев, баща на момчето, който е категоричен, че ще съди Спешна помощ за случилото се.
В "Новинар" четем: "Спешна помощ тук, Спешна помощ там…но най-често почти никога не е някъде, където пациентите имат нужда от нея. Не, това не е смешен рефрен. А откровена трагедия, която некадърни и безхаберни политици и администратори ни принуждават от години зорлем да гледаме, пък и отгоре на това да плащаме за тази самодейност"
Друго обвинение на лекари за смърт откриваме в "Телеграф", само че този път обвинителят е лекар. "17 лекари носят вина за смъртта на родилката Деяна Георгиева, която почина преди година и половина. Поредица от грешки са довели до смъртта на 19-годишната жена, заяви пред bTV проф. Иван Козовски, който изготвя експертизата по случая", пише ежедневникът.
 
ПРИСЪСТВИЕТО НА ЛЕКАРИ В УЧИЛИЩАТА ИМА ВАЖНО ЗНАЧЕНИЕ
Случаят с починалото 11-годишно момче в столичното 81 СОУ връща на дневен ред темата за присъствието на лекарите в учебните заведения. В сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" д-р Ивиан Бенишев, началник-отдел "Спешна медицинска помощ" в Министерството на здравеопазването коментира, че присъствието на медицински специалист в училищата има важно значение, но не винаги това решава проблема. "Този медицински специалист в определени случаи следва да разполага с необходимата апаратура и пособия за извършване на специфични реанимационни действия, характерни за практикуващите спешна медицина", каза още д-р Бенишев. Той допълни, че екипи на здравното министерство са осигурили психологическа помощ на съучениците на 11-годишното момче. Причината за смъртта на детето ще стане ясна след извършване на аутопсията.
 
ПРОФ. ПЕТРОВ ЩЕ ПОСЕТИ ПЛОВДИВ И ДЕВИН
Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров ще открие изцяло реновираното Спешно приемно отделение в УМБАЛ "Св. Георги" Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Отделението, през което годишно преминават над 70 000 пациента, е най-голямото за Южен централен район. Реализацията на проекта, който включва извършване на основен ремонт и ново вътрешно преустройство на структурата, е на обща стойност 1 980 254,17 лв. Част от средствата са осигурени чрез извършена продажба на рушащи се недовършени сгради на повече от 30 години, собственост на болницата. Сумата от тяхната продажба е 1 464 000 лв., а останалите 516 254,17 лв. са инвестиция на лечебното заведение.
Проф. д-р Николай Петров ще посети гр. Девин и ще  се запознае на място с изпълнението на предприетите от МЗ мерки за осигуряване на болнична помощ на населението от общините Девин, Борино и Доспат. Както е известно, общинската болница в Девин е преустановила дейността си, поради натрупани задължения от близо 2 милиона лева.  Проф. д-р Николай Петров ще посети вече разкрития стационар на територията на Центъра за спешна помощ - гр. Девин, в който работи дежурен лекар. Стационарът е оборудван с мобилна апаратура - монитори, дефибрилатори, инфузионни помпи и хирургичен инструментариум за леки хирургични манипулации. В изпълнение на разпоредените от МЗ мерки е увеличен и броят на екипите на Спешна помощ в града, които при необходимост поемат спешните случаи в трите общини. МЗ е осигурило и три мобилни кабинета - клинична лаборатория, рентген /флуорограф/ и ехограф, които са позиционирани в гр. Девин и вече обслужват населението.
 
В ЯПОНИЯ СЕ НАБЛЮДАВА ЕПИДЕМИЯ ОТ ДРЕБНА ШАРКА
В Япония бързо се разпространява вирусът на дребната шарка, предаде NHK. Националният институт по инфекциозни заболявания на Япония съобщи, че на 5442 жители на страната е поставена диагнозата дребната шарка от януари до април. Това е 34 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.
 
БОЛНИЦА "СОФИЯМЕД" ПРАЗНУВА ГОДИНКА С ДВЕ НОВИ ОТДЕЛЕНИЯ
Навръх рождения си ден, "Софиямед" открива официално две нови отделения. На 9 май болницата празнува една година, откакто отвори врати. В лечебното заведение ще заработят Клиника по вътрешни болести с началник отделение проф. Константин Чернев и отделение по Ушно-носни-гърлени болести, където завеждащ е д-р Иван Йорданов. Така 365 дни след като отвори врати, в здравното заведение функционират 15 самостоятелни отделения с водещи специалисти в съответните области. За изминалата година през МБАЛ "Софиямед" и ДКЦ "Софиямед" са преминали 45 849 пациента и са направени 1189 профилактични прегледи.