Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8 май 2013)
 
КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ЗАХАРНИЯ ДИАБЕТ
Клинична конференция с международно участие на тема Актуални клинични проблеми на най-честите тиреоидни заболявания и захарния диабет ще се проведе на 10-11 май в МБАЛ "Токуда Болница София". Конференцията се организира от МБАЛ "Токуда Болница София", Национален академичен учебен център към БАНИ и Българска диабетна асоциация и е посветена на Световния ден на тиреоидните заболявания. В конференцията ще участват водещи университетски преподаватели и специалисти в областта на тиреоидните заболявания и захарния диабет, които ще представят съвременни интердисциплинарни методи за профилактика и терапия на социално-значими ендокринни заболявания и техните усложнения.
 
ОТ ПРЕСАТА: НЗОК ОТВОРИ ВРАТА ЗА РЪСТ НА ЦЕНИТЕ НА ОНКОЛЕКАРСТВАТА
 
Достъпът до здравна помощ, обещан от служебното правителство на жителите на общините Девин, Борино и Доспат, вече се осъществява. За това информират няколко ежедневника днес. След като вчера "Стандарт" алармира за възможно поскъпване на онколекарствата по здравна каса, днес с темата се захваща и "Сега". "Възможност за ръст на цените на онколекарствата в болниците, за които плаща здравната каса, е заложена в новата методика за договарянето им, след като не е било зачетено предложение на надзорния съвет за въвеждане на регулативен механизъм. В нея отпада ограничението, че цените не могат да са по-високи от тези през 2010 г., когато здравното министерство правеше договарянето и плащаше за медикаментите", потвърждава ежедневникът.
 
ОТЧИТАТ ХОДА НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТА "ПУЛСС"
 
462 лекари и медицински специалисти от спешните отделения на 33 лечебни заведения за болнична помощ в страната ще повишат професионалната си квалификация в рамките на проекта "ПУЛСС - Практически увод в лечението на спешните състояния". Успешното реализиране на проекта даде възможност те да бъдат включени допълнително в обучителните програми. Проектът ПУЛСС започна на 8 октомври 2012 г. като до края на 2013 г. обучение по него преминават всичките 6 500 работещи в 28-те Центрове за спешна медицинска помощ в страната. Обучителните модули се провеждат от висококвалифицирани специалисти в "Пирогов" с използване на електронни манекени, позволяващи работа в условия, максимално близки до реалните.
Един от големите проблеми на спешната помощ в България е голямата палитра на оборудването в линейките. Това заяви днес директорът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов по време на пресконференция, посветена на проекта ПУЛСС. Той отбеляза, че тези разлики създават проблеми в работата на обучените по програмата медицински специалисти. Доц. Миланов обясни, че ако медикът дежури с линейка, чието оборудване не отговаря на стандартите за спешна помощ, може да попадне в ситуация, при която няма как да приложи придобитите умения. Ето защо основана грижа на ръководителите на центровете за спешна помощ е да уеднаквят оборудването в линейките, съобразявайки се със стандарта.
 
СТУДЕНТИ - МЕДИЦИ СЕ БОРЯТ ЗА ДОБРОТО ИМЕ НА ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ
 
Лекарската професия е една от най-тежките. Медиците заслужават да получат признание за това, че отдават живота си в името на хората, смятат от Асоциацията на студентите-медици в България. Затова на 13, 14 и 15 май те организират кампания "Благодаря ти, докторе!" за събиране на благодарствени писма от пациенти към лекари, които са им помогнали и са ги докоснали със своите професионализъм, доброта и човечност.  Кутиите за събиране на писма ще бъдат разположени на специални пунктове на 13-ти, 14-ти и 15-ти май от 9.00 до 15.00 часа пред входа на следните здравни заведения:
София:  УМБАЛ "Александровска" - пред I-ва и II-ра Хирургия; Пред арката на УМБАЛ "Александровска"; УБ "Лозенец"; УСБАЛ "Св. Екатерина".
Стара Загора:  УМБАЛ "Ст. Киркович".
"Помогнете ни да върнем вярата на обществото, че в България все още има способни, отдадени и качествени медицински лица!", призовават още от студентската асоциация.
 
МРЕЖА ОТ СТРУКТУРИ ЗА ДОМАШНИ ДИХАТЕЛНИ ГРИЖИ - КОЛКО ДАЛЕЧ СМЕ ОТ ТАЗИ МОДЕЛ?
 
България сериозно изостава в домашните дихателни грижи при пациенти с невромускулни заболявания, докато повечето европейски страни разполагат със стройно изградена система, която работи в услуга на пациентите и улеснява значително работата на лекарите и останалия медицински персонал, ангажиран с тези болни. Нещо повече - в последните години мрежата от центрове за домашни дихателни грижи в повечето европейски държави се развива възходящо и вече поема и пациенти с други диагнози, които се нуждаят от дихателно подпомагане - болни с хронична обструктивна белодробна болест, затлъстяване и метаболитни заболявания, травми и др. За съжаление, фактите са красноречиви - повечето болни с такава потребност у нас могат да разчитат единствено на собствени усилия, за да си доставят апарат за неинвазивна вентилация в домашни условия или да се надяват да получат такова устройство от дарение.   
 
МЕСЕЦ НА КЪРМЕНЕТО ОБЯВИ ПЪРВА АГ БОЛНИЦА "СВЕТА СОФИЯ" В СТОЛИЦАТА
 
Първа АГ болница "Света София" в столицата посвети месец май на кърменето, съобщиха от болницата. Кампанията е съвместно партньорство между болницата и Нестле България. Всеки четвъртък на следващите четири седмици от 15:00 часа в Първа АГ болница "Света София" (ж.к. Красна поляна, ул. "Михалаки Ташев" 2, ет. 4) ще има лекции, представени от изтъкнати български специалисти в областта на неонатолгията. Бъдещи и настоящи майки могат да получат безценни съвети по следните теми: "Кърмене и хранене на недоносените бебета", доц. д-р Ралица Георгиева - Национален консултант по неонатология (09.05.2013г. от 15:00 часа); "Хранене и превенция на затлъстяването в детска възраст" - д-р Велимир Симов, завеждащ Отделение за недоносени деца към Първа МБАЛ гр. София (16.05.2013г. от 15:00 часа); "Хранене и превенция от алергии"- д-р Красимира Иванова, завеждащ Неонатологично Отделение в ПСАГБАЛ "Св.София" (23.05.2013г. от 15:00 часа); "Пробиотици и пребиотици" - Ипократис Пападимитракос, диетолог. Има възможност и за индивидуална консултация по време на лекцията (30.05.2013г. от 15:00 часа). Входът е свободен, като всяка жена, присъствала на лекциите, ще има възможност да се прегледа безплатно в Мамологичния център на Първа АГ болница "Света София". Прегледите ще бъдат извършвани след предварително записване.
 
ПРОФ. Д-Р НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ЩЕ ОТКРИЕ ИЗЦЯЛО РЕНОВИРАНИ ОТДЕЛЕНИЯ В УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ" В ПЛОВДИВ
 
Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров ще открие изцяло реновираното Спешно приемно отделение в УМБАЛ "Св. Георги" Пловдив на 9 май, четвъртък, в 10.30 ч., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Отделението, през което годишно преминават над 70 000 пациента, е най-голямото за Южен централен район. Реализацията на проекта, който включва извършване на основен ремонт и ново вътрешно преустройство на структурата, е на обща стойност 1 980 254,17 лв. Част от средствата са осигурени чрез извършена продажба на рушащи се недовършени сгради на повече от 30 години, собственост на болницата. Сумата от тяхната продажба е 1 464 000 лв., а останалите 516 254,17 лв. са инвестиция на лечебното заведение. Чрез преустройството коренно се променя организацията по приема на пациенти на Спешно отделение, като се осигурява разделяне на потока от спешни и планови пациенти.
 
ЛИНЕЙКАТА НА СПЕШНА ПОМОЩ Е ПРИСТИГНАЛА В УЧИЛИЩЕТО НА 13-ТА МИНУТА ОТ ПОДАВАНЕТО НА СИГНАЛА ЗА 11-ГОДИШНИЯ ТЕОДОР
Няма забавяне на линейката на ЦСМП - София при инцидента с 11-годишния Теодор от 81-во училище в столицата, който почина пред съучениците си в час по физическо. Това показват данните от извършената още вчера проверка по повод нещастния случай, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Реанимобилът на ЦСМП-София е пристигнал на място в 81-во училище на 13-та минута от постъпването на сигнала. Информацията е подадена в 13.00 ч. 59 мин. на 7 май и в 14,12 ч. лекарският екип е бил на място. Линейката е пътувала за друг адрес в жк. "Младост", но е била пренасочена незабавно към 81-во училище след като е постъпил сигнал за случай с дете. Данните са от разпечатката по електронната система на ЦСМП-София. Линейката е била с пълно оборудване, позволяващо животоспасяващи действия. Детето незабавно е било транспортирано към болница "Св.Анна", където е установена смъртта му. През цялото време на пътуването екипът е изпълнявал необходимите реанимационни мероприятия в пълен обем.