Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 май 2013)
 
СВЕТОВЕН ДЕН НА АСТМАТА
Световният ден на астмата е ежегодно събитие, организирано от Глобалната инициатива за астма (Global Initiative for Asthma, GINA), с цел подобряване на информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите.През 2013 година събитието е днес,  7 май. Темата тази година е "Ти можеш да контролираш своята астма". GINA също предглага подтема да бъде "Време е да се постигне контрол на астмата", като насърчава организирането на дейности по цял свят и довършване на фразата - "Време е да …", като най-приложима за събитието. Боледуващите от бронхиална астма в България са 9%, като съотношението деца/възрастни е 2:1. За съжаление, само около 40 000 души получават инхалаторни лекарства за лечение на астма от НЗОК, които са безплатни за пациентите.
 
БОЛНИЦИТЕ ВЕЧЕ СЕ ОТЧИТАТ ЕЛЕКТРОННО
Болниците, които работят по договор със Здравната каса, вече трябва да подават по електронен път всекидневните си отчети за изписани и приети пациенти по клинични пътеки. Целта е да се спре източването на Здравната каса. На практика болниците няма да могат да приемат пациенти, за които не е необходимо да бъдат хоспитализирани. В създадената за целта информационна система ще се подава информация и за извършени диагностични, терапевтични и хирургични процедури на пациента в болниците. Пациентите ще могат да проверяват данните през електронното си досие в реално време. На база на подадените ежедневни електронни отчети ще се генерира седмичен отчет. Служителите в РЗОК извършват проверка на данните и основанията за потвърждаване или отхвърляне на отчетени медицински дейности.
 
 
В ПРЕСАТА: ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПЕСТИ ОТ ЗДРАВЕТО НА БЕБЕТАТА
Това става възможно с промени в нормативната уредба, които на практика премахват задължителността на профилактичния преглед с ехограф на отделителната система на бебетата, за който НЗОК плаща от т.г., пише днес "Сега". Според промените в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията родителите могат да се откажат от него, след като личният лекар им обясни къде в страната има специалисти, които могат да го извършат. Така решението им ще зависи не от нуждата на детето, а дали семейството има финансова и практическа възможност да го заведе в друго населено място за изследването, обяснява вестникът.
"Труд" информира за промени, планирани от МЗ - въвежда се нов контрол на интензивните грижи, който ще филтрира некоректно отчетените пациенти и ще спре източването на здравната каса. "Ще се създаде група от експерти, в която ще влизат специалисти по интензивни грижи от всички болници - държавни, общински, областни, университетски, специализирани, частни. От тях на случаен принцип примерно доктор "X" от Разград, който там завежда ОАРИЛ (б.р. -реанимацията), ще направи проверка на работата на доктор "У" от София. И обратното", съобщи за "Труд" проф. Николай Петров, министър на здравеопазването.
"Стандарт" алармира за възможно поскъпване на онколекарствата по здравна каса. Начинът е заложен в новата методика за договаряне на отстъпки, която беше приета преди празниците. В нея липсва един от механизмите, които задържат цените на тези лекарства да не се увеличават с времето. Това е забраната стойностите, които плаща касата, да са по-високи от тези, които е плащало здравното министерство преди 2011 г., пише ежедневникът.
 
УСПЕШНО ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТЪТ "(ЗА)ЕДНО ЗЕЛЕНО НАЧАЛО"
Тази пролет ще остане незабравима за 12 български момичета и момчета с епилепсия и 8 техни връстници от Център за хора  с трайни увреждания в румънския град Бузеу. В продължение на няколко дни те бяха заедно и прекараха времето си в интересни занимания в местността Бетоловото край Разлог, а тази съвместна проява няма да бъде последна. Това съобщи за  Zdrave.net Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Неправителствената организация от години работи за приобщаването на  млади хора с това заболяване и техните семейства към активен и пълноценен социален живот.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА СКОЛИОЗА В "ПИРОГОВ"
На 15  и на 22 май отново ще има безплатни прегледи и рехабилитация за сколиоза (гръбначно изкривяване) за деца и младежи, съобщиха от "Пирогов". Прегледите ще извърши д-р Красимира Казалъкова - ръководител на отделението по рехабилитация в спешната болница. Всеки родител, който желае детето му да бъде прегледано, трябва да го запише предварително на телефон 02/ 9154 334, вски делничен ден между 9 и 12 часа. Не е необходимо направление от личния лекар. Прегледите започват в 12 часа, а лечебната физкултура - в 13 часа.
 
МЕДИЦИНСКИ КОНГРЕС ЗА МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ ОТ ЕВРОПА
Международният конгрес по медицински науки за студенти и млади лекари (ICMS 2013) за дванадесета поредна година отваря врати за млади учени от цяла Европа между 9-ти и 12-ти май в Медицински университет - София. Научният форум се организира от  Асоциацията на студентите медици в България, клон София, а патрон на събитието е ректорът на МУ - София, проф. д-р Ваньо Митев.
В него вземат участие студенти, специализанти и докторанти по медицина, фармация, стоматология, здравен мениджмънт и др.