Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30 април 2013)
 
В ПЕЧАТА: ПАЦИЕНТИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ МАЛКИ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ БОЛНИЦИ
 
"България днес" ни запознава със спортно-медицински сюжет. "Раждаемостта в България може и да пада, но акушерките си намериха занимание. Над 40 от тях се включиха вчера в символичен Маратон на акушерките, организиран от МБАЛ "Христо Ботев" във Враца. Подобно събитие се провежда за пръв път у нас, а като повод организаторите изтъкнаха Международния ден на акушерките - 5 май", разказва публикацията и допълва: "Първи на старт линията застанаха мед-сестрите от родилно отделение, като победителки станаха Мария Красимирова и Калина Кирилова. Вторият старт бе за акушерките студентки и най-бърза се оказа Фани Жорова. Последва и най-атрактивният старт - на майките с колички, където фаворит стана майката Десислава с бебе Никола. За положените усилия всички участници в маратона получиха награди от болницата, община Враца и местни бизнесмени."
Цял месец в Министерството на здравеопазването ще вървят конкурси за нови директори на болници, оповестява днес "Труд", цитиран от Zdrave net.  Конкурсите са за "Александровска", СБАЛО, Национален комплекс "Специализирани болници по рехабилитация", болницата за долекуване в Радунци, "Майчин дом", Педиатрията, инфекциозна болница, Ортопедията, болницата по неврология и психиатрия, детската онкохематология и белодробната болница в Габрово. Според материала, кандидатите за Александровска болница са настоящият и. д. директор д-р Костадин Ангелов, бившият шеф на болницата доц. Силви Кирилов, д-р Момчил Енчев, който е работил в МЗ и проф. Николай Яръмов.   За столичната онкология пък кандидатстват настоящата директорка доц. Здравка Валерианова и доц. Георги Михайлов от съседната болница по онкохематология. Като кандидати за директор на "Майчин дом" вестникът сочи настоящия шеф на болницата проф. Виктор Златков и бившия здравен министър д-р Стефан Константинов. "Труд" все пак уточнява, че д-р Константинов е отрекъл да се кандидатира за поста.
 
МОБИЛНА БОЛНИЦА ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТА В ДЕВИН СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ
"Вследствие на мерките, които предприехме, от първия ден след приключване на празниците, ще открием т.нар. мобилна болница в Девин, за да може гражданите повече да не бъдат лишени от медицинска помощ. Ще имаме изцяло оборудвани болнични стаи, ще има мобилни лаборатории". Това каза министър-председателят Марин Райков на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
 
НОВО СЛЕДСТВИЕ ЗА ТРАФИК НА ОРГАНИ В КОСОВО
Европейското правосъдие в Косово отвори ново следствие срещу 8 души, което става само ден след осъждането на различни срокове затвор на петима косовски лекари, извършвали незаконни трансплантации в клиниката "Медикус" в Прищина, съобщи официален източник. "Осем души са разследвани за организиране на престъпна група за трафик на органи, нанасяне на телесни повреди, злоупотреба със служебно положение, измами и търговия с влияние", посочи европейската мисия в Косово (ЕУЛЕКС). В комюникето си обаче мисията не споменава самоличността на разследваните лица. ЕУЛЕКС уточнява, че новото следствие е "основано на разследвания, извършени в рамите на аферата "Медикус", както и на данни, открити по време на процеса", приключил вчера.
 
"СЕАТ" БЛЪСНА ЛИНЕЙКА В БЛАГОЕВГРАД
Линейка катастрофира в Благоевград, за щастие няма пострадали, нанесени са само материални щети, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.   Пътният инцидент стана към 9 часа в жк "Струмско". Линейка "Опел Виваро", дарена на ЦСМП от мобилен оператор бе ударена странично от лек автомобил "Сеат". Автопроизшествието стана на ул. "Яне Сандански" пред хипермаркета в квартала. Линейката е управлявана от 25-годишния шофьор на ЦСМП-Благоевград А.Х., който заедно с монтьора я изпробвали след дребен ремонт на ходовата част.