Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22 април 2013)
 
В "АЛЕКСАНДРОВСКА" СТАРТИРА КАМПАНИЯТА ЕВРОМЕЛАНОМА 2013
На 24 април клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ "Александровска" ще бъде един от центровете на Националната кампания за скрининг и профилактика на рака на кожата "Евромеланома 2013", съобщиха от лечебното заведение. Това е осмата по ред кампания, по инициатива на Европейската Асоциация по дерматология и венерология и Българското Дерматологично Дружество. Дерматолози  от Клиниката по кожни и венерически болести ще консултират гражданите от 8.30 до 14.00 ч., в кабинети №121 и 222 на партерния етаж на клиниката. Телефон за записване:  02/9230 495         02/9230 495
 
В ПЕЧАТА: ЗДРАВА ЖЕНА ЛЕКУВАНА ЧЕТИРИ ГОДИНИ ОТ РАК
Няколко издания разказват за здрава жена, погрешно лекувана от рак. "Абсолютно здрава жена е била подложена на 8 химиотерапии след погрешна диагноза рак, разказа тя в телевизионно интервю. Всичко започва, когато Елена Стрезова била на 23 г. Тогава тя разбрала, че е болна от рак, диагнозата била поставена след прегледи при водещи специалисти у нас. "Направиха ми скенер и казаха, че имам рак", спомня си младата жена. Назначили й дори присаждане на стволови клетки. Последвали 8 химиотерапии, без да има нужда от подобно лечение. Семейството й едва успявало да намери парите за всеки следващ курс, взели много заеми, а накрая нямало с какво да свързват двата края", разказва "Монитор". За 4 години Елена обиколила много лекари, които обаче я консултирали в повечето случаи без писмени предписания, а само устно, пише още ежедневникът и допълва, че накрая жената отишла в Германия, където лекарите не открили никакви данни, даващи основание за диагноза рак. "В момента Елена е на 27 г., няма коса заради 8-те химиотерапии. Семейството й съвсем е обедняло за последните 4 г. и е останало с минимални средства", четем в "Монитор". Вестникът информира, че семейството води дело за случилото се през последните няколко години и търси обезщетение за преживените страдания и лишения, независимо дали всичко е плод на лекарска грешка или на порочна схема за източване на здравната каса.  "Български граждани, които редовно са си плащали здравни осигуровки, се оказват с прекратени права, твърдят потърпевши пред "Сега". Става дума за хора, които нямат доходи, не получават обезщетения, не са социално слаби и имат ангажимент сами да си внасят парите за здраве - минимум 16.80 лв. на месец (8% върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 420 лв.). Основно този проблем засяга безработни, както и работещи на граждански договори, които вземат под минималната заплата", четем днес в ежедневника. "От НАП признават за проблема, но са категорични, че здравните права се губят по вина на хората. Причината е, че те пропускат да подадат специалната декларация образец 7, с която да обявят пред данъчните задължението си сами да внасят вноските си", допълва публикацията.
 
НОВ АПАРАТ ЗА ЛИТОТРИПСИЯ В УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ"
С нов литотриптер от високия четвърти клас разполага вече Кабинетът по екстракорпорална литотрипсия на Клиниката по урология на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив. Апаратът е последно поколение  за  извънтелесна  литотрипсия - с нов тип генератор с електрокондуктивна технология, която гарантира голяма мощност и прецизност при разбиване на камъни в бъбреците. Това съобщиха от болницата. С новата придобивка значително ще се подобри лечебния процес при пациентите с бъбречно-каменна болест и усложненията от нея, като им се осигури  много по-краткотраен престой, безболезнени интервенции и многократно по-бързо възстановяване.
 
НАРЕДБА ЩЕ РЕГЛАМЕНТИРА ДЕЙНОСТТА НА ЕКСПЕРТНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ПО РЕДКИ БОЛЕСТИ
МЗ е подготвило промени в Закона за здравето, с които ще се създаде правна възможност за регламентиране дейността на експертни центрове за редки болести, чийто статут и функции ще бъдат разписани в отделна наредба на министъра на здравеопазването. Това бе съобщено на пресконференция по време на Втората балканска пациентска среща, която се проведе през уикенда в столицата. По този начин България ще отговори на всички изисквания на Евродирективата за трансграничното здравеопазване, а новите структури ще отговарят изцяло на критериите, разработени и препоръчани от Европейската комисия. Идеята е експертните центрове (които ще съществуват под това наименование, а не като "референтни", както беше доскоро) да бъдат обединени в единна европейска мрежа. Смята се, че по този начин гражданите на всички европейски държави ще бъдат равнопоставени в достъпа си до специфични грижи, от които се нуждаят като пациенти с рядка болест.
 
СВЕТОВНО СВЕТИЛО ОПЕРИРА СЪРЦЕ В ХАСКОВО
Днес проф. Джордж Сианос ще направи интервенция на сърдечен мускул с увреждания от масивен инфаркт днес, 22-ри април. Операцията ще бъде предавана на монитори, а асистент на гърка, който е консултант на най-големите болници в Истанбул, ще бъде д-р Орлин Радев. Показната интервенция ще продължи около 5 часа и ще бъде наблюдавана на специални монитори от именити кардиолози от цялата страна.
 
СТАРТИРА МЛАДЕЖКА КАМПАНИЯ ЗА ОПАСНОСТИТЕ ОТ МЕНИНГИТ
В 7 български града стартира информационна кампания, насочена срещу опасностите, които крият инвазивните менингококови заболявания, бе съобщено на пресконференция в столицата. Тя ще обхване учебни заведения в София-град, Варна, Пловдив, Велико Търново, Благоевград, Бургас и Плевен, и ще се осъществи от 15 доброволци на Младежкия клон при Националната пациентска организация заедно със специалисти инфекционисти от тези градове. Идеята на организаторите е по време на семинарите млади хора, които пътуват много в чужбина и пребивават често в затворени и пренаселени пространства (лекционни зали, общежития, библиотеки, клубове, дискотеки) да разберат рисковете и опасностите, които крият тези инфекции и да получат информация за начините, по които могат да се предпазят.   Фокусът ще бъде поставен върху превенцията на менингококовите инфекции, които имат най-голям дял от смъртността при инфекциозните заболявания изобщо.
 
РОДИТЕЛИ, ИМУНИЗИРАЙТЕ ДЕЦАТА СИ!
Всяка година 10,6 милиона деца по цял свят умират преди да навършат 5 години. 1.4 милиона от тях са имали заболявания, които биха могли да се предотвратят чрез ваксинация. Това обяви представителят на СЗО за България Таня Радочой по време на пресконференция в МЗ, посветена на Европейската имунизационна седмица. Според експерта имунизациите спасяват повече от 3 милиона живота всяка година. Поставянето им на заден план може да доведе до възраждането и широкото разпространение на редица опасни заболявания, като морбили, дифтерия и полиомиелит. Националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова напомни, че заради имунизационни пропуски през периода 2009-2010 г. в България избухна сериозна епидемия от морбили. Тогава заболелите бяха около 24 000, имаше и 24 починали. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев посочи няколко проблеми свързани с имунизациите в България. По-сериозният е недостатъчното покритие сред ромските деца. Проблем са и семействата, които не желаят да имунизират децата си, защото смятат, че ваксините са вредни.
 
ЯПОНСКИЯТ ПОСЛАНИК ТАКАШИ КОИДЗУМИ ЩЕ ФИНАЛИЗИРА ПРОЕКТ В СТОЛИЧНИЯ "МАЙЧИН ДОМ"
На официална церемония в СБАЛАГ "Майчин дом" утре ще бъде закрит Проект JP-62/МИЕТ - Повишаване качеството на медицинските услуги в Клиниката по неонатология чрез закупуване на ново специализирано оборудване със средства от японската безвъзмездна помощ в подкрепа на структурната реформа, съобщиха от "Майчин дом". Проектът е финансиран с 200 хил. лева по линия на японската безвъзмездна помощ. Със средствата е закупена апаратура, отговаряща на европейските стандарти за интензивни неонатални грижи. Церемонията ще се състои от 11.00 часа в Клиниката по неонатология на "Майчин дом" и на нея ще присъстват Н. Пр. Такаши Коидзуми извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България., министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и председателят на координационния комитет по помощта - зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Иво Маринов.
 
УЧЕНИЦИ ПРЕДСТАВИХА ПРОЕКТ ЗА ДАРЯВАНЕ НА ОРГАНИ
Ученици от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Л. Чакалов" в София представиха проект "Дари живот" за даряване на органи и генетичен материал, предаде репортер на Агенция "Фокус". Учениците представиха пред представители на Изпълнителна агенция по трансплантации кратка история на трансплантациите в световен план и в България, обясниха какво е донорство, кой може да бъде донор и при какви условия. "Да си донор значи, че частица от теб може да бъде за някого целият свят", посочиха дванадесетокласници. Те обясниха, че в листите с чакащи в Европейския съюз има около 50 хил. души, които чакат с месеци. На лекцията бяха представени трите вида трансплантации - органна, тъканна и клетъчна.
 
ПРЕПОДАВАТЕЛ В ДЕТСКА ГРАДИНА В РАЗЛОГ ПОЧИНА ОТ МЕНИНГИТ
Преподавател в детска градина от Разлог почина от менингит във Военномедицинска академия в София. 54-годишната жена се е почуствала неразположена в четвъртък, след което посетила болницата в града, откъдето са я изпратили в друго лечебно заведение, тъй като не са разполагали с достатъчен капацитет. Жената е била пренасочена към Военномедицинска академия в София. Регионалната здравна инспекция е предприела действия по издирване на децата и служителите от Целодневна детска градина № 3 "Незабравка" в Разлог.  Всички деца са преминали през личните си лекари, за да бъдат инжектирани с Гама глобулин. Утре ще бъдат готови окончателните резултати от направените изследвания. Очаква се през днешния ден в детското заведение да бъде извършена дезинфекция. Детската градина ще остане затворена за седмица. "Не трябва да се създава паника, взети са всички превантивни мерки за овладяване на ситуацията", категоричен бе кметът на града Красимир Герчев.