Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16 април 2013)
 
350 СВИДЕТЕЛИ ПО ДЕЛО СРЕЩУ ХИРУРГ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА КАСАТА
350 свидетели, от които 300 - мними пациенти, са призовани през юни пред Окръжен съд - Разград по дело за източване на здравната каса, съобщава   Zdrave.net. Подсъ дим в процеса е хирургът от Търговище д-р Добрин Папуров, но делото се гледа в Разград поради отводи на магистратите в града. Според обвинителния акт в периода февруари 2005 - декември 2006 г. медикът е получил от НЗОК 211 570 лв. за лечение на пациенти, които всъщност не са лекувани в клиника "Папуров". Второто обвинение е за приспадане на неследващо се ДДС, казва още окръжният прокурор. Днес бе предварителното изслушване по процеса, съдът го насрочи по същество за периода 12-28 юни, на ден ще се разпитват по 30 свидетели. Такова обемно дело в разградския съд не е гледано, коментира съдия Светла Робева. По процеса е назначен и запасен съдебен заседател.
 
ОТ ПРЕСАТА: Е-ДОСИЕТАТА - ЕДВА С 1/5 ПОПЪЛНЕНА ИНФОРМАЦИЯ
Най-обсъжданата днес в медиите здравна тема са електронните досиета на касата, до които от вчера всеки може да получи достъп. "В София 10-символният код се получава срещу документ за самоличност в РЗОК, но и в пет диагностично-консултативни центрове: номер 20 в "Красно село", номер 25 в "Младост", номер 18 в "Подуяне", номер 12 в "Люлин" и номер 8 в "Надежда", пише "Труд".
"Монитор" информира, че за ден кодове са получили 650 души, като се позовава на информация от НЗОК. "Сега" се спира на информацията в самите досиета. "С попълнени данни само в 3 от общо 15 графи се оказаха електронните досиета на двама пациенти...Една от графите с информация е за регистрация при личен лекар от 2000 г. до момента. В другите две графи е дадена информация за приложени лабораторни изследвания и история на прегледите от 2009 г. насам.
Все още не са попълнени графите за издадени болнични листове и предписани лекарства", пише във вестника.  Очаква се информацията да се разшири след 1 май, когато изтича срокът на болниците да синхронизират софтуерите си с тези на касата.
Броят на направленията също е във фокуса на вниманието на някои издания.  "Репортер" припомня, че здравният министър проф. Николай Петров е разпоредил проверка има ли недостиг на талони, в какъв обем и за кои точно направления.
"Сега" пък ни информира за недостиг на лекари в САЩ. От началото на 2014 г. само щатът Калифорния, където са регистрирани 100 000 лекари, ще се нуждае от още 10 хиляди лекари в резултат на здравната реформа на президента Обама. Новият закон за здравното осигуряване дава от началото на идната година достъп до медицинско обслужване на 34 млн. американци, които досега не са били здравноосигурени. Влизането на толкова много нови пациенти в системата на здравеопазването е сериозно предизвикателство за лекарското съсловие.
 
ИСУЛ ОРГАНИЗИРА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА КОЖАТА
На 24 април 2013 г. в рамките на европейската кампания "Евромеланома" в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" ще бъдат проведени безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на рак на кожата. Прегледите ще се осъществяват в поликлиничната част на болницата, ІІ-ри етаж, кабинет № 217 от 14-16 часа. Предварително записване на телефон   02 9432 125         02 9432 125 от 9-14 часа.
 
КАКВО НОВО НА БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ ТАЗИ ГОДИНА?
От 15 до 17 май 2013 г. в Интер Експо Център - София, ще се проведе 47-та международна специализирана изложба БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ.  В него ще участват близо 160 фирми от страната и от десетки други държави. Има и нови около 30 компании, които ще представят в залите на БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ своите експонати за първи път. Нова техника, нови апарати, нови технологии, успешни резултати в медицинската и особено в денталната практика - това ще намерите в  изложбените и конгресните зали на Интер Експо Център.
 
ПОЛИЦИЯТА ЗАДЪРЖА ЛЕКАР С 300 ЛЕВА ПОДКУП
Лекар от Пловдив е бил задържан от полицията заради взимане на подкуп от 300 лева. Става въпрос за 68-годишен пенсионер, който работи в ТЕЛК. Поискал е парите от пациент, за да му оправи документите. Човекът се е оплакал в полицията, където маркирали парите и впоследствие задържали медика. Пред радио "Фокус" говорителят на Окръжната прокуратура в Пловдив Галина Андреева е съобщила, че лекарят е бил задържан за 24 часа, след което е бил освободен, защото е с множество заболявания. От прокуратурата предстои да изяснят на каква длъжност е бил той в ТЕЛК, като от това ще зависи какво да е обвинението, което ще му бъде повдигнато.
 
 
ГВАРДЕЙЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В АКЦИЯТА ЗА НАБИРАНЕ НА ДОНОРИ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ
103-ма доброволци от Националната гвардейска част се включиха в акцията за набиране на потенциални донори на стволови хемопоетични клетки, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Идеята за инициативата е на гвардейците, които искат да помогнат за лечението на техен колега с остра миелоидна левкемия. Вчера в акцията, която се проведе в поделение 54800 на Националната гвардейска част, се включиха над 70 гвардейци. Поради големия брой желаещи да се изследват за потенциално донорство, акцията продължи и днес в Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ "Александровска". Изследванията са организирани от Изпълнителната агенция по трансплантации, Клиниката по клинична имунология към УМБАЛ "Александровска" и Националната специализирана болница за лечение на хематологични заболявания. Лекарски екипи от двете лечебни заведения взеха кръв от всички, които желаят да бъдат изследвани и са подписали документите за информирано съгласие. Всеки човек, който желае да бъде изследван за потенциален донор на стволови хемопоетични клетки, може да се обърне към лекарите от Клиниката по клинична имунология към УМБАЛ "Александровска".