Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 април 2013)
 
ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ МЗ
Съветът е съвещателно и консултативно звено към министъра на здравеопазването, което дава становища и препоръки относно стратегия за развитие на здравеопазването и проекти на нормативни актове. Негов председател е заместник-министър д-р Мирослав Ненков, а със свои представители в него участват четири съсловни организации - БЛС, БЗС, БФС и БАПЗГ, както и национално признатите пациентски организации - Конфедерация "Защита на здравето", Федерация "Български пациентски форум", Сдружение "Българска асоциация за закрила на пациентите" и Националната пациентска организация.
На днешното заседание на Обществения съвет, което е второ по ред,   бяха обсъдени предложения за промени в наредбата за работата на Националния съвет по цени и реимбусиране. От БЛС и БЗС заявиха, че настояват техни представители да участват в съвета като наблюдатели. Те изразиха недоволството си от това, че досега са имали право на участие в старата комисия за цени и реимбурсиране и че при създаването на съвета квотата им е била отнета. Според тях одържавяването на тази дейност е голяма крачка назад в лекарствената политика. Пациентските организации пък заявиха, че би било хубаво при определянето на реимбурсацията на лекарствата да се търси и пациентска експертиза. За една година цените на много от лекарствата, отпускани без лекарско предписание, са се увеличи до три пъти,  обяви  зам.- председателят на БЗС д-р Николай Шарков. Това бе потвърдено и от председателя на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. Като причина за увеличението беше посочено, че притежателите на разрешение за употреба на редица лекарства са увеличили цените на тези медикаменти, за да компенсират намаляването на цените на заплащани от НЗОК препарати.  Зам.- министърът на здрвеоапзването Лидия Нейчева заяви, че министерството ще анализира всички направени предложения и след това вероятно ще направи промени в наредбата. Тя не се ангажира с никакви срокове за евентуалните промени.
 
М-Р ПЕТРОВ: В УПРАВЛЕНИЕТО НА ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ СЕ БЪРКА
Някъде в управлението и разпределението на средствата за здравеопазване се греши. Това заяви днес в интервю за БНТ здравният министър проф. Николай Петров. "Не мога да си отговоря на въпроса как е възможно с 1 млрд. преди 1989 г. да се покрива цялостното здравеопазване, а сега с 3,5 млрд. и всяка година повече бюджет парите все не стигат, дълговете все нарастват", коментира той. "Някъде се бърка в управлението на парите и ние ще се опитаме за късото време каквото можем да заложим като предпоставки, за да може да идентифицираме проблема, така че следващите след нас да се съобразят с това нещо. Помислете, България преди време е 8,5 милиона с 1 милиард за здравеопазване, сега е 6 милиона, а разходите за здравеопазване всяка година растат. Обемите на болниците всяка година растат. Броят на болниците всяка година расте. Разбирате ли? Някъде тука липсва логика в цялата работа".
 
 
ОТ ПРЕСАТА: ЗДРАВНО НЕОСИГУРЕНИТЕ НАМАЛЕЛИ НАПОЛОВИНА
"Наполовина се стопиха българите без изрядни здравни вноски. Между 600 000 и 800 000 е техният реален брой. Това става ясно от отчет на директора на НАП Красимир Стефанов пред Надзорния съвет на здравната каса. Според него останалите, които се водят за хора без изрядни вноски, живеят в чужбина", пише днес "Стандарт".
Няколко ежедневника разказват за проблем в старозагорската болница, която обедини в себе си бившата МБАЛ и университетското лечебно заведение в града.
Тя може да остане без анестезиолози, след като 18 лекари от Отделението по анестезия и интензивно лечение заявиха готовност да подадат оставки.
Няма да местят болницата в Девин, обявява "Новинар". "Държавата ще направи всичко, за да бъде структурирана и оборудвана така, че да извършва своите функции", коментира служебният премиер Марин Райков.
.
НЗОК Е ДЪРЖАВНА ПИРАМИДА, КОЯТО Е ПО-СКОРО КАСА ЗА СХЕМИ ЗА ИЗТОЧВАНЕ, ОТКОЛКОТО КАСА ЗА ОСИГУРЕНИТЕ БЪЛГАРИ
НЗОК е една държавна пирамида, която е по-скоро каса за схеми за източване, отколкото каса за осигурените българи. Това каза на пресконференция председателят на РЗС Яне Янев след среща с председателя на УС на БЛС, предаде репортер на Агенция "Фокус"."Липсата на информационна база създава условия за корупция и източване на милиони в здравеопазването. Трябва системата да се опрости, и с новите възможности, които има, да се върне система, каквато перфектно е работила през периода 1931 - 1934 година с т.нар. фамилни здравни талони. В кой век живеем да нямаме здравни информационни карти, които да дават възможност всеки пациент да знае какво има, какво ползва и какво получава насреща", попита Янев. Всяка реформа довежда до още по-големи проблеми в здравеопазването, според него.  Здравният сектор трябва да бъде деполитизирана система, по подобие на МВР и отбраната. Директори на болници сега се назначават не само от управляваща партия, но и от кметове по общини. Спаруд Янев много  кметове на общини слагат своите политически протежета в общинските болници и чрез тях осъществяват политическа дейност в съответните болници. Типичен пример са кметовете-феодали, които са по 3 - 4 - 5 и повече мандата и чрез съответния шеф на болницата, си осигуряват съответен брой гласове. Лечебното заведение не трябва да бъде обект на политически интереси и полза, както и да работи за каквито и да е политики извън тези на здравеопазването.
 
ПИТАТ МЗ ЛЕГИТИМНО ЛИ Е ОБУЧЕНИЕТО НА ПАРАМЕДИЦИ У НАС
Доколко легитимно за нашата страна е обучението на парамедиците от Националният учебен център на БЧК в село Лозен? Този въпрос задава д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ в писмо до здравния министър, председателя на БЧК и шефове на съсловни организации. Тя пита с кого е съгласувано обучението на парамедици у нас и напомня, че всяка програма за обучение се съгласува с МЗ - в противен случай тя се оказва нелегитимна за нашата страна. По тази причина първите 13 парамедици, обучени в Благоевград, в момента са безработни или са назначени като немедицински специалисти в спешните центрове и спешните отделения на болниците.Напомня се, за момента професията "парамедик" е вписана само в националния регистър на професиите, но не присъства в нито един нормативен документ, касаещ оказването на спешна помощ. "Работещите в ЦСМП възразяваме остро срещу масово тиражираните в медиите твърдения, че "немедицинските специалисти - парамедици са специално подготвени да оказват първа помощ и да поддържат живота на пациента до пристигане в болницата". Считаме, че немедицински специалисти не могат да се конкурират със спешни медици при условията на нашето реформиращо се здравеопазване и това крие риск за пациентите ни", пише шефката на НАРСМП. Съгласно действащото българско законодателство, право да оказват първа помощ имат само лекари - при всички състояния на спешност, медицински фелдшери - в определени случаи, указани в наредбата за професионалисти по здравни грижи, медицински сестри и акушерки - по указание от лекар или медицински фелдшер. "Считате ли, че немедицински специалист с обучение от един, два или четири семестъра може да има знанията, уменията и правомощията да оказва първа помощ, след като това не се допуска за медицинските специалисти, които се обучават от 2 до 3 години", пита още д-р Кателиева. И настоява МЗ да отговори защо не се въвежда професията "лекарски асистент" и не се решава абсурдът с наредбата за специализация на лекари в спешната помощ, а се дава приоритет на една немедицинска специалност в спешността.
 
ОМБУДСМАНЪТ: ДА СЕ ИЗВЕДАТ ДЕЦАТА ОТ ДОМА В КРУШАРИ
Децата с умствена изостаналост от дома "Свети Николай Чудотворец"  в с. Крушари трябва спешно да бъдат изведени от там и да бъдат настанени в друга подходяща институция. Такава препоръка е отправил Националният омбудсман Константин Пенчев към заместник министър-председателя и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова. Децата трябва да бъдат настанени в областен град и в близост до болнично заведение, което разполага с необходимите медицински специалисти и оборудване за полагане на подходящи грижи.
Проверка на омбудсмана е установила, че помещенията в "Свети Николай Чудотворец"  в с. Крушари са малко на брой са с недостатъчна площ за полагане на адекватни грижи за големия брой настанени деца. Освен това залите за рехабилитация са с недостатъчно оборудване и също са малки.В дома в момента живеят 93 деца, като 70 от тях са с тежки форми на увреждания и трябва да са под постоянно медицинско наблюдение. 
 
БЧК И БЗС ПОДПИСВАТ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО
Председателят на БЧК Христо Григоров и председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов ще подпишат споразумение за сътрудничество, съобщиха от съсловната организация. Двете институции обединяват усилията си в осъществяване на съвместни дейности за опазване и укрепване на човешкото здраве. Споразумението предвижда сътрудничество в организиране и провеждане на дейности по предоставяне на здравни и социални услуги на общности в неравностойно социално положение - деца в риск, самотни възрастни хора, бежанци.
 
МИНИСТЪР НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ЩЕ ОТКРИЕ НОВОИЗГРАДЕНОТО ИНФЕКЦИОЗНО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ БУРГАС
Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров ще открие на 12 април, петък, в 10.00 часа, новоизграденото Инфекциозно отделение в МБАЛ Бургас, съобщиха от министерството. Проектът за новото отделение е реализиран със средства от МЗ и от Община Бургас. За строително-ремонтни дейности и закупуване на медицинска апаратура МЗ е отпуснало 1 460 000 лв. Община Бургас е инвестирала 110 000 лв. за оборудване /легла, шкафове и др. дребни мебели/ и закупуване и инсталиране на модерна пречиствателна станция за отпадни води.
Инфекциозното отделение е единственото на територията на област Бургас, което обслужва пациенти с инфекциозни заболявания в планов порядък и спешен ендемичен характер. В отделението работят 6 лекари, 14 медицински сестри, 9 санитари, 1 дезинфектор. Към отделението съществува и ентероколитен сектор за деца с тежки инфекциозни проблеми.
 
ХОДЕНЕТО Е ПО-ПОЛЕЗНО ОТ ТИЧАНЕТО
Това е добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане. Когато става въпрос за намаляване на рисковите фактори за сърдечни проблеми, ходенето е по-препоръчително, показва изследване на учените от Харвард, предаде БГНЕС. Резултатите показват, че джогингът намалява риска от развитие на хипертония, т.е. високо налягане, с 4,2%, понижава холестерола с 4.3% и понижава опасността от диабет с 12,1%. При ходенето цифрите нарастват съответно на 7,2%, 7% и 12,3%. Учените изследвали навиците на над 30 000 души, а изследването продължило шест години. Всички участници са на възраст между 18 и 80 години.