Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 април 2013)
 
БОЛНИЦАТА В ДЕВИН ЩЕ Е ФИЛИАЛ НА СМОЛЯНСКАТА
Служебното правителство предлага тежестите върху сградата на болницата в Девин да бъдат прехвърлени върху други обекти, които са собственост на общината, а държавата ще направи всичко, за да бъде структурирана и оборудвана така, че да извършва своите функции. "Ние поехме два ангажимента. Първият ангажимент е да създадем два лекарски кабинета за спешна помощ и осигуряване на мобилни диспозитиви за рентген и други, за да може през следващите два месеца хората да получат медицинско обслужване", каза министър председателят Марин Райков на специална пресконференция. "Няма вариант, при който дълговете на община Девин да бъдат поети от бюджета, каза той. - Те са натрупани по начин, който ние внимателно анализирахме".
Решението, което служебното правителство предлага, е сградата да продължи да бъде сграда на болница. Министърът на финансите Калин Христов каза, че болницата ще бъде филиал на Смолянската болница, но няма да има физическо преместване на сградата, защото да се инвестира в нова сграда, ще бъде много по-скъпо. Болницата ще се стопанисва от Министерство на здравеопазването.
 
СРЕЩА ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА АСТМАТА ПРИ ДЕЦАТА
Учредяването на Академия за обучение по проблемите на астмата в Бургас би помогнало за по-качествения живот на децата и техните родители. Това заяви зам.-кметът по здравните въпроси в община Бургас д-р Лорис Мануелян по време на междуинституционална среща за обсъждане на новите методи за лечение, които могат да намерят приложение у нас, новите технологии и идеи, които могат да намерят своята реализация след изготвянето на проекти в помощ на лечението при децата, страдащи от астма. Докато при възрастните болестта засяга около 5% от населението, то при децата процентът е  10-12.  През последните десет години в страната не са водени подробни проучвания за мащаба на заболяването. Според СЗО астмата засяга над 300 млн. души в цял свят. Данните сочат, че след около 20 години бронхиалната астма ще се превърне в трета поред причина за смъртност на населението.
 
МЕРКИ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА СЪС САМОУБИЙСТВАТА
МЗ е взело спешни мерки за разрешаване на проблема със самоубийствата. Това каза на дискусия на тема "Превенцията на суицидното поведение и ролята на медиите - практически утвърдени европейски и световни практики" зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева, предаде репортер на Агенция "Фокус". МЗ отчита факта, че огромно значение има работата на медиите по отношение на запазването на здравето на хората, но Лидия Нейчева подчерта, че отразяването на самозапалванията, търсенето на сензация предизвика ефекта на доминото и все повече хора имат суицидно поведение. МЗ е взело спешни мерки като са създадени районни центрове и програми с цел да обучат лекари, преподаватели и социални работници как да разпознават хора със суицидно поведение, какви мерки да вземат, на кого и как да съобщят за проблема.
 
АКТАВИС" ДАРЯВА МЕДИКАМЕНТИ НА БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ
"Актавис" ЕАД  ще дари на БЧК медикаменти на стойност 50 000 лв., съобщиха от компанията. Дарението включва медикаменти от първа необходимост (противоболкови, понижаващи температурата, против стомашни болки и проблеми, противокашлечни); антибиотици; медикаменти за сърдечно-съдовата система; витамини и полимитамини; гелове за ставни а артритни болки; антихистаминови препарати (за спастични бронхити); детски сиропи. Чрез БЧК медикаментите ще бъдат дарени в болници и социални домове в страната. С това "Актавис" откликва на призива на служебния министър-председател Марин Райков към бизнеса у нас за солидарност и помощ към нуждаещите се наши сънародници.
 
ПАЦИЕНТИ С ШИЗОФРЕНИЯ - БЕЗ РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Повечето от пациентите с шизофрения нямат достъп до рехабилитация след приключване на болничното им лечение. Това обяви днес пред журналисти националният консултант по психиатрия и ръководител на психиатричната клиника в Александровска болница проф. Вихра Миланова. Тя обясни, че за пациентите би трябвало да има дневни центрове и защитени жилища, където да получават различни социални услуги и подкрепа. "В България няма такива или по-скоро те са малко и в никакъв случай не покриват нуждите им", отбеляза специалистът. Тя допълни, че изграждането на мрежа от такива услуги трябва да бъде сред приоритетите на Министерството на труда и социалната политика в сътрудничество със здравното министерство. 
 
БЪЛГАРИНЪТ ПЛАЩА ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ, НО СТАВА ВСЕ ПО-БОЛЕН
За изминалото десетилетие разходите на домакинствата за здраве у нас са нараснали многократно. Ако през 2000 г. те са били около 3,6% от общите потребителски разходи, то през 2010 г. техният дял вече е 5,2%, а през 2011 г. достига 6,67%. Това означава, че българските граждани официално и/или неформално плащат в пъти повече за медицински услуги, а солидарният принцип на финансиране на здравната система е нарушен за сметка на увеличаващите се лични разходи на домакинствата. Тези данни и изводи представиха неотдавна група изследователи от МУ - Варна. В продължение на 5 години - от 2007 г. до 2012 г. - те работят в партньорски проект с екипи от още 5 научни центъра и университети в  Унгария, Литва, Полша, Румъния и Холандия, която е страна-координатор на проекта. Основен фокус на изследванията на експертите са потребителските такси, формалните и неформалните плащания в здравеопазването.
Не са малко случаите, в които директните плащания се превръщат в бариера за търсенето на здравни услуги (30.6% за извънболничната помощ и 6% за болничното обслужване) и  забавят процеса на лечение, което води до влошаване на здравния статус на хората.
 
В ПРЕСАТА: 250 000 ЕВРО ЗА НАШИ ЛЕКАРИ В ХОЛАНДИЯ
"Преса" се спира на световната трудова борса за медицински специалисти. Съобщава се, че Холандия и Белгия опитват да привлекат български специалисти по гастроентерология с опит в ендоскопската хирургия, като предлагат годишно възнаграждение от 250 000 евро. Това прави над 20 000 евро на месец, като за сравнение у нас най-високата заплата за гастроентеролог с много пациенти и шеф на клиника е около 1500 евро, четем във вестника. Холандия набира и наши невролози срещу 200 000 евро. Толкова предлагат и в Белгия, като там се търсят психиатри, гинеколози, невролози и специалисти уши-нос-гърло. Болници в Дания са готови да платят 150 000 евро на ортопеди и травматолози от България и 90 000 евро на кардиолози, психиатри и патолози. Швеция набира лекари от всички специалности, като годишното възнаграждение е 72 000 евро. 100 хил. пък дават в Ирландия за джипита. Великобритания също търси български лекари. "Колонията" от наши анестезиолози само в Париж наброява вече 150 души, като месечната им заплата в държавна болница е 6 хил. евро, а в частна стига и 20 000 евро, пише "Преса".  От началото на тази година страната са напуснали 270 медици, а през  2012 г. броят им е около 600.
"Всеки трети пациент на столичния ИСУЛ е раково болен, но въпреки това здравната каса е орязала парите на болницата за онколекарства за тази година с над 2 млн. лв." Това пише днес "Труд". В ИСУЛ се лекуват над 65% от всички българи с рак на гърлото и с десетки други онкозаболявания, но условията за престой са отчайващи.
"Правим повече аборти, отколкото бебета", алармира "Репортер". Абортите в България са повече от децата, които се раждат. Общият брой на ражданията у нас от 1953 г. до 2011 г. по данни на НСИ и Националния център по обществено здраве е 6 637 959, а 5 763 380 са само официално регистрираните случаи на прекратена бременност.
 
ВЪВ ВАРНА РАСТЕ БРОЯТ НА УЧЕНИЦИТЕ, УПОТРЕБЯВАЩИ НАРКОТИЦИ 
Увеличава се броят на учениците, употребяващи наркотични вещества във Варна. Тази тенденция бе отчетена по време на огласяване на резултатите от социологическо проучване за разпространението на употребата на психоактивни вещества сред ученици от ІХ и Х клас във варненските училища, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. В проучването са участвали 2135 варненски ученици. В него са включени теми за незаконните наркотици - марихуана, амфетамини, екстази, кокаин, хероин. LSD и смески за пушене, съдържащи синтетични канабиноиди ("Сайс") и алкохол. Според резултатите, една трета от анкетираните са употребили поне веднъж през живота си някакъв незаконен наркотик. Употреба през последната година са декларирали близо 30% от анкетираните лица, а употреба през последния месец - всеки пети от респондентите. Според експертите, употребата на наркотици има преди всичко експериментален характер, като развитието й е от типа на желание за инцидентна употреба за забавления с приятели.
 
15 ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ  УЧАСТВАХА В ИНИЦИАТИВАТА ДНИ НА "ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ" ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА
15 лечебни заведения по белодробни болести, участваха в инициативата Дни на "Отворените врати" по повод 24 март. Това съобщиха от пресцентъра на Програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. През периода на инициативата за риска от туберкулоза са изследвани 2 019 лица. С туберкулоза са открити 34 лица, които са започнали своевременно лечение, а с латентна туберкулозна инфекция - 91 лица, на които се провежда химиопрофилактика. Най-много са прегледаните в Плевен, Пловдив, Смолян, Бургас и Русе. Поводът за кампанията "Отворени врати" бе Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март, като инициативата е подкрепена от Програмите, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
 
18 АНЕСТЕЗИОЛОЗИ В СТАРОЗАГОРСКА БОЛНИЦА ГОТОВИ ДА ПОДАДАТ ОСТАВКА
Старозагорската болница "Д-р Стоян Киркович" може да остане без анестезиолози, след като 18 лекари от Отделението по анестезия и интензивно лечение заявиха готовност да подадат оставки, съобщиха БГНЕС и БНР. Поредният конфликт сред медиците в града бе предизвикан от обединението на две старозагорски болници - университеската и многопрофилната, което започна през юни миналата година. Сега се създава нова клиника по анестезиология и интензивно лечение и се закриват досега действащите отделения по реанимация. Анестезиолозите обаче са недоволни от решението, тъй като до този момент двете отделения са изпълнявали еднакви дейности, но едното покрива 30-дневна спешност, а в другото работят само преподаватели, заяви вече бившият началник на отделението към многопрофилната болница д-р Атанас Бадов, който е и лидер на КНСБ в лечебното заведение. Той заяви, че напуска, защото не е съгласен с административния подход и с липсата на визия за това накъде отива болницата.
До края на деня трябва да стане ясно каква част от анестезиолозите и от останалия медицински персонал ще преподпишат новите си назначения. В новата клиника по щат са необходими 30 анестезиолози.
 
ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС: ДЪЛБОКА МОЗЪЧНА СТИМУЛАЦИЯ ПРИ ПАЦИЕНТ С ПАРКИНСОН
В столичната университетска болница "Св. Иван Рилски" на 9 април 2013 г.
е извършена първата за България имплантация на електроди с цел дълбока мозъчна стимулация при пациент с Паркинсонова болест. Операцията е продължила около 9 часа, съобщиха от лечебното заведение. В екипа са участвали неврохирурзите д-р Красимир Минкин, д-р Калоян Габровски и консултантът от Унгария Золтът Чадаид, който е присъствал на над 150 подобни имплантации.
Пациентът е на 48 години, казва се Николай Николов и е от град Червен Бряг. Страда от паркинсон от 10 години. В момента се чувства добре и се възстановява. Лекарският екип очаква физическото състояние на Николай да се подобри с над 70%. Надеждата е той да има свобода на движението и да успява сам да извършва ежедневните си дейности.