Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8 април 2013)
 
БЧК ЗАПОЧВА ЗАПИСВАНЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ПАРАМЕДИЦИ
Националният учебен център на БЧК в с. Лозен започва записване на желаещи да се обучават за парамедици в трета квалификационна степен, съобщават от организацията. Обучението се провежда по програма, съгласувана с Германския Червен кръст, и е с продължителност 960 часа, разпределени в два семестъра, съответно от 3 и 4 месеца. Вторият семестър предвижда стаж в центрове за спешна медицинска помощ и в спешни приемни отделения. Успешно издържалите държавния изпит по теория и практика ще получат сертификат за упражняване на професията. Българският Червен кръст съвместно с Германския Червен кръст област Баден-Вюртемберг създадоха учебното заведение съгласно утвърдените в Европа и света стандарти за подготовка на немедицински кадри в спешната медицинска помощ, припомнят от БЧК. Училището е разположено в Националния учебен център на организацията, официално лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение /НАПОО/ в с. Лозен.
Обучението на нови кадри за нуждите на спешната медицинска помощ в България и въвеждането на тази световна практика у нас ще даде възможност да се подобри качеството на здравното обслужване при внезапно възникнали инциденти и ще допринесе за по-оптимално използване на лекарите при спешни случаи, отбелязват от БЧК.
 
ОТ ПРЕСАТА: ЕКСПЕРТИЗАТА ЗА "БЕБЕТО ОТ ФРИЗЕРА" ГОТОВА, НО ЗАСЕКРЕТЕНА
"От пет години служебният министър на околната среда и водите Юлиан Попов не е плащал здравни осигуровки, показа проверка на РЕПОРТЕР. Обяснението е, че не е живял на територията на страната и освен български, е бил и британски гражданин. За да заема пост в служебния кабинет обаче, Попов се отказа от чуждото поданство и сега изпада в ситуацията на бившия вицепремиер Симеон Дянков, около когото избухна същият скандал през 2010 година", четем днес във вестника.
Две издания информират, че експертизата по случая с "бебето от фризера" е готова. Случаят обаче още не е приключен. "Резултатите от дългоочакваната експертиза, която трябва да реши казуса по скандала с бебето от фризера в Горна Оряховица, се оказаха тайна. Анализът по случая, правен от девет вещи лица, е готов. Експертизата обаче е старателно засекретена", пише "Труд".
"Новинар" съобщава за бебе, получило алергична реакция от погрешно лекарство. Инцидентът е станал в Бургас. От старозагорската фармацевтична верига признали  за грешката и съобщили, че вече са уволнили служителката. Оказало се, че тя дала капки вместо сироп за четиримесечно бебе. Детето било алергично и още след първото приемане на лекарството очите му започнали да сълзят. Това, което стреснало родителите, било че телцето се подуло.
С проблем с лекарства е свързан и материал на "Монитор". "Диети и хапчета за отслабване ни удрят в мозъка и ни докарват депресии и сомнамбулизъм. Освен това хапчетата увреждат сърцето и кръвоносната система, обясниха пред "Монитор" от Националното сдружение на психиатрите", пише ежедневникът. "Сред опасните методи за топене на килограми е хитовият "25-и кадър". Модерният метод за отслабване представлява филмче със заснети природни картини. Цената на диска, който се предлага в мрежата, варира от 29,90 евро до 47,80 евро. 25-ият кадър, в който всъщност е закодирано "отслабването", обаче нанася невероятни поражения на психиката и мозъка, предупредиха психиатрите", четем още в публикацията.
 
ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ЧАКАТ ПО 5 ГОДИНИ ЗА ЕКСПЕРТИЗА ОТ ТЕЛК
Експертите от ТЕЛК са на изчезване. Това алармират от Центъра за защита правата в здравеопазването. Справка, направена от неправителствената организация показва, че от общо разкрити 233 щатни бройки за лекари в ТЕЛК, едва 9 от специалистите са на възраст под 50 години. 154 от лекарите са пенсионери, което е точно 2/3 от всички. Има дори експерти, които са над 85 годишна възраст.
Ситуацията в така наречените специализирани ТЕЛК е направо катастрофална, коментират от ЦЗПЗ. В страната функционират едва четири очни ТЕЛК и за експертиза хората с увреждания  чакат 5 години. От Велико Търново до Видин пък работи само една белодробна ТЕЛК.
По данни на НСИ, броят на лицата с над 50% трайна неработоспособност е над 400 000 души. Броят на лицата с онкологични заболявания е 300 000. Отделно от това имаме над 300 000 болни от диабет и над 1 милион хипертоници. Хората с белодробни, бъбречни неврологични, ортопедични и т.н. заболявания са 400 000  с над 50% трайна неработоспособност.
 
БЪЛГАРИЯ ПОСЛЕДНА В ЕВРОПА ПО РАЗХОДИ ЗА ЗДРАВЕ И СОЦИАЛНА ЗАЩИТА
България дава 675 евро на глава от населението за социална защита, което я нарежда на последно място в Евросъюза. Страната ни заделя по 241 евро годишно на човек за здраве, с което успяваме да изпреварим единствено Румъния, където за здраве отиват по 208 евро на човек. Данните са от 2011 г. и са предоставени от европейската статистическа служба "Евростат".
През 2011 г. общите правителствени разходи в 27-те държави-членки на ЕС са достигнали средно 49.1% от БВП. Повече от половината от тях отиват за функции "социална защита" и "здравеопазване", които поглъщат средно 54,8% от всички публични разходи. В България обаче за социални мерки и здраве отиват само 49,1% от държавните разходи, което е доста под средното за Европа. Този процент е най-висок в Германия (58,8%), Дания (58,3%), Франция и Финландия (по 57,3%).
 
ПРОВЕРКА В ПЪРВА АГ В СОФИЯ ОТКРИ НАРУШЕНИЯ
Проверка на Столична община в Първа АГ болница "Света София" откри конфликт на интереси и нарушения при обществените поръчки. Това съобщиха от пресцентъра на общината в София. Проверката беше разпоредена от кмета Йорданка Фандъкова и имаше за цел да одитира дейността по провеждане на процедури по реда на ЗОП и дейността по организиране, провеждане и осчетоводяване на резултатите от годишната инвентаризация. Според информацията на общината проверката в извършена от дирекция "Вътрешен одит" и е установила несъответствия с изискванията на Търговския закон, Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Наредбата за общински лечебни заведения, Наредбата за реда за учредяване на търговски дружества и упражняване на правата на собственост на общината в търговските дружества.
В периода от 9.12.2008 г. до 15. 05. 2012 г. председателят на Съвета на директорите на ПСАГБАЛ "Света София" ЕАД д-р Маленов е бил едноличен търговец в амбулатория ЕТ "Константин Маленов" с конкурентен предмет на дейност.
При извършения одит на дейността по провеждане на процедури по реда на ЗОП в ПСАГБАЛ "Света София" ЕАД през 2012 г. е установено, че за одитирания период в дружеството не са разработени и утвърдени вътрешни правила да провеждане на обществени поръчки, стратегия за управление на риска, етичен кодекс и др.
Кметът на Столична община Йорданка Фанъдкова ще изпрати докладите на "Вътрешния одит" за предприемане на конкретни действия до Столичния общински съвет, който е принципал на дружетвото.
Дирекция "Здравеопазване" извършва проверка на цялостната дейност на Втора САГБАЛ "Шейново" .
 
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА: ВАЖНО Е ВСИЧКИ СОФИЯНЦИ ДА ИМАТ ДОСТЪП ДО ЗДРАВНА ГРИЖА
За Столична община е много важна инвестицията в болниците, но е по-важно всички софиянци да имат достъп до здравна грижа. Това каза на тържество в Медицинския университет в София по повод Световния ден на здравето столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция "Фокус" . Фандъкова заяви, че е възложила да се разработи програма за лекарите в спешната помощ. Тя поздрави всички присъстващи и всички в системата на здравеопазването за професионалния им празник.