Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5 април 2013)
 
ОБЩЕСТВЕНИЯТ СЪВЕТ КЪМ МЗ ЗАПОЧНА РАБОТА
Днес бе проведено първото заседание на Обществения съвет към Министерството на здравеопазването, съобщи Zdrave.net.. На него бяха приети правила за работата на консултативния орган и бяха набелязани част от най-спешните въпроси, които той ще разглежда.  Съветът ще се състои от 11 члена, като негов председател ще е зам.- министърът д-р Мирослав Ненков. В него ще участват още двама представители на министерството - секретар и началникът на пресцентъра Георги Спасов. Членове на съвета са също така и по един представител на БЛС, БЗС, БАПЗГ, БФС, Конфедерация "Защита на здравето", Националната пациентска организация, Федерация "Български пациентски форум" и Сдружение "Българска асоциация за закрила на пациентите". Решенията ще се взимат при съгласие на две трети от участниците в съвета. Заседанията ще се провеждат минимум веднъж в месеца, като за назначаването на извънредна среща е необходимо съгласието на една трета от членовете. Решенията на обществения съвет ще бъдат качвани на сайта на МЗ, а заседанията могат да се наблюдават онлайн.
Следващото заседание ще се проведе другата седмица и на нея ще бъде обсъждана наредбата, която регламентира дейността на Националния съвет за цени и реимбурсиране. Членовете на съвета коментираха, че започват работата си с този проблем, защото лекарственият съвет трябва да започне работа още този месец, а приемането на наредбата трябва да стане в средата на следващата седмица. Те също така съобщиха, че са набелязани 34 точки, по които трябва спешно да се дискутира.
Общественият съвет ще обсъжда стратегии за бъдещето развитие на здравеопазването, ще дава мнения по проекти и нормативни решения на МЗ при реализирането на здравната политика. Той ще изработва и предлага конкретни инициативи за развитието на здравеопазването и ще обсъжда постигнатите резултати. Следващото заседание на Обществения съвет по здравеопазване ще се проведе на 11 април
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, председател на Обществения съвет по здравеопазване заяви, че първото заседание на обществения съвет е било конструктивно. Изказаните от участниците мнения са били много и различни, но се е стигнало до консенсус. На заседанието е обсъден правилникът за работа на съвета, начин на водене на документация и др..
 
ИЗ ВЕСТНИЦИТЕ: ШЕСТ ПРИОРИТЕТА В ЗДРАВНАТА ПРОГРАМА НА БСП
Размениха пеленачета в Горна Оряховица - за това пишат днес почти всички вестници, а "Телеграф" дори озаглавява материала си "Размениха бебета в болницата с Фризера", в случай, че читателите му не помнят за коя точно болница става въпрос.
Директорът на болницата д-р Георги Вашков информира, че по случая е разпоредена проверка, а акушерката, която е допуснала грешката, е наказана. Лекарите са разговаряли с родителите и те не са имали претенции.
За друга болница пишат две издания - тази в Бургас. Тук обаче новината е добра: "Израел е изплатил всички дължими суми към МБАЛ - Бургас, за лечението на пострадалите от атентата туристи, съобщи вчера кметът на Бургас Димитър Николов", четем в "24 часа". "Стандарт" допълва: "Сумите трябваше да бъдат платени от застрахователните компании в Израел на българското здравно министерство. С парите ще могат да се купят необходимите лекарства за спешните шкафове в реанимацията на болницата."
Друг материал в ежедневника пък следи развитието на формацията на Веселин Марешки. "Между 25-35 депутати ще вкара в 42-ото НС партия "Либерален алианс", обяви лидерът й Веселин Марешки. Според проучване на варненската социологическа агенция "Бухал" на принципа на анкетиране на 32 000 гласоподаватели в страната партията на фармацевтичния бос ще е трета сила в новия парламент с 10,5%", оповестява "Стандарт".                                                  
От интервю на бившия зам.-здравен министър в кабинета Станишев д-р Емил Райнов пък научаваме какви са заложените в програмата на БСП здравни приоритети. "В основата на програмата са шест приоритета - акцент върху профилактиката, гарантиран достъп до качествено здравеопазване, майчиното и детското здравеопазване, възрастните и хората с увреждания, възстановяване доверието и морала в медицината, както и повишаване ролята на държавата за финансовата стабилност на здравната система", казва д-р Райнов и допълва: "Предвидили сме конкретни мерки, сред които директен, неограничен достъп до акушер-гинеколог, педиатър, както и своевременно диагностициране на генетични и наследствени заболявания."
 
ОПЕРАЦИИТЕ С ИМПЛАНТИ - ИЗПИТАНИЕ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ, СТРЕС ЗА ЛЕКАРИТЕ
Не е тайна, че стотици българи днес са изправени пред невъзможност да проведат съвременно лечение с импланти единствено поради факта, че не могат да ги заплатят. При наличието на много добри специалисти у нас има немалко болни, които се нуждаят от щадящи и ефективни ортопедични и неврохирургични интервенции, но ги отлагат във времето или се отказват напълно от тях. Има и други очевидни парадокси - нашата здравноосигурителна каса не поема стойността на имплантите за деца със сколиоза, но Фондът за лечение в чужбина поема всички разноски в тези случаи, което е в пъти по-скъпо за държавата ни. И това е така, защото здравеопазната ни система днес очевидно функционира по начин, който повече пречи на лекари и пациенти, отколкото им предлага нормални възможности за работа и лечение. Неведнъж в публичното пространство през последните месеци и години се дискутира въпроса за цената на имплантите, както и за  финансирането на хирургичните клинични пътеки, които предлагат такива лечебни подходи. Неведнъж медиите огласяват случаи за конфликти с близките на болни, в случаи, в които е бил необходим имплант в спешен порядък, семейството е било затруднено да заплати сумата незабавно, а интервенцията не е търпяла отлагане.
 
ПРОДАВАТ ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ОТ БУС В НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ОБЛАСТ ВИДИН
Законът за лекарствените продукти е категоричен - забранява се продажбата на лекарствени продукти извън аптеките и дрогериите, каза за Радио "Фокус"-Видин д-р Гергана Джамбова, директор на Регионалната здравна инспекция във Видин. "През последните няколко месеца бе установено наличието на един бус, който разнася лекарствени продукти по различни населени места в област Видин. Наложени са санкции на магистър-фармацевта и на управителя на фирмата. Миналия месец отново е извършена втора проверка, при която е констатирано, че същата фирма продължава да продава лекарствени продукти от буса", заяви д-р Джамбова.
 
ПРОФ. Д-Р НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ЩЕ БЪДЕ ГОСТ НА АКАДЕМИЧНОТО ТЪРЖЕСТВО НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ
Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров ще бъде гост на академичното тържество на Медицински университет - София на 8 април, понеделник и ще поднесе поздравление към здравните работници по повод Световния ден на здравето - 7 април. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.  Тържествената церемония ще се проведе от 15.00 часа в зала "България", ул. "Аксаков" №1.
 
 
СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ЗДРАВЕТО ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАН В БУРГАС С ПОРЕДИЦА ОТ СЪБИТИЯ
Световният ден на здравето - 7 април, ще бъде отбелязан в Бургас с поредица от събития, включени в новата общинска кампания Седмица на здравето на отдел "Здравеопазване и превенции" в Община Бургас. Една от първите дейности от кампанията е еко поход до местността "Пода" на 7 април - неделя. Това съобщиха от пресцентъра на общината. В рамките на кампанията ще бъдат проведени още спортни мероприятия, изложба от рисунки, викторини, спортно-подвижни игри и здравни обучения в редица детски и учебни заведения в Бургас. Това са ЦДГ № 28 "Детелина", ЦДГ № 14 "Здравец", ЦДГ № 7 "Синчец", ЦДГ № 10 "Слънце", ОДЗ № 15 "Моряче", ОДЗ № 2 "Звездица - Зорница", ОУ "Васил Априлов", ОУ "Любен Каравелов", ОУ "Братя Миладинови", ОУ "Княз Борис I", ПГЕЕ "Константин Фотинов" и др. На 12 април стартира първото обучение на здравно-образвателна група с млади хора по подхода "Връстници обучават връстници". Продължителността на обучението на групата е 6 месеца и ще се разглеждат изцяло здравни теми. Дейностите целят да повишат знанията на децата и подрастващите млади хора за здравословния начин на живот, да подобрят тяхното здраве като стимулират активния спорт, да се хранят здравословно и предпазват от различни видове заболявания, да се намали риска от социално значими заболявания /диабет, затлъстяване, гръбначни изкривявания, ХИВ/СПИН/. Партньори на Община Бургас в кампанията са РЗИ, Общински младежки клуб "J.J.Cool A", БМЧК и скаутски отряд "Стефан Стамболов" към националната скаутска организация. Мероприятията ще се провеждат в удобно за участниците време, място и час в рамките на седмицата.