Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28 март 2013)
 
ОСЕМ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ СЪС СТАТУТ НА УНИВЕРСИТЕТСКИ БОЛНИЦИ
Правителството е дало  днес статут на университетски болници на осем лечебни заведения. Това са УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Д-р Г. Странски" - Плевен, МБАЛ "Света Анна - Варна", "Болница - Лозенец", СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров" - София, УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", "МБАЛ Св. Ив. Рилски" - София. Това съобщава Zdrave net. Лечебните заведения са получили изискуемата акредитационна оценка за възможностите им за клинично обучение на студенти и докторанти, след като срокът на предишната им акредитационна оценка е изтекъл, съобщават от правителствената информационна служба. Оттам допълват, че решението се взема по предложение на министъра на здравеопазването и е валидно за срока на акредитационната оценка на болниците.
 
В ПРЕСАТА: "ВИСЯЩИ" СТОКИ И САМОУБИЙСТВА
Вече има и  безплатно "Висящо хапче", след като верига аптеки "Фаркол" в Бургас се включи в инициативата "Висящо кафе". Всички обекти на веригата са маркирани със стикер и за час, след като са били сложени указателните надписи, клиентки са платили в аванс противогрипни прахчета. Това пише във вестник "Стандарт". Изданието допълва, че  ""Висящите" медикаменти са отишли по предназначение при двойка пенсионери.
За другия аспект на кризата - увеличилите се самоубийства, пишат повечето вестници днес. Статистиката сочи, че 27 души са отнели живота си през 2011 г., а повечето от самоубийствата са дело на самотно живеещи, бедни и възрастни хора. Психиатри от Пловдив прогнозират увеличаване на самоубийствата, защото много хора са на ръба на оцеляването.
 
ДЕЙНОСТИ НА РЗИ ПО ПРЕВЕНЦИЯ НА САМОУБИЙСТВАТА
Регионалните здравни инспекции в страната вече стартираха конкретните си дейности по места за превантивни и терапевтични интервенции сред рискови групи от хора, при които има завишен риск от автодеструктивно и суицидно поведение. Това съобщават от здравното министерство. Целта на предлаганите мерки е на гражданите да се осигури своевременна и достъпна психологична и психиатрична помощ, както и цялостна подкрепа, обясняват от там и допълват, че са предвидени дейности по провеждане на широка информационна кампания с участия в медии, разпространение на материали, разкриване на специални телефони за денонощна връзка, разяснения в училища и предприятия.
Започва обучение под форма на семинари, тренинги, лекции с различни групи от населението. Обучение се организира и за общопрактикуващи лекари, студенти по медицина, психолози, педагогически съветници, учители, ученици, представители на медии с цел те да разпознават на ранен етап прояви на деструктивно поведение, което крие потенциален риск от предприемане на фатални действия. Изготвят се тематични материали, които ще се разпространяват сред общопрактикуващи лекари, психолози в училищата, персонала в социални домове и др. Пакетът от материали включва и издания на СЗО по отношение на моделите за профилактика на самоубийствата.  
 
ПАРТИЯТА НА КУНЕВА ПРЕДЛАГА ПРЕМАХВАНЕ НА ЗАМ.- МИНИСТРИТЕ
Повече пари за здравеопазване и контрол срещу злоупотребите в сектора обещава
"Движение България на гражданите" в предизборната си програма. Според партията здравеопазването е сред нейните приоритети и мерките за справяне с  проблемите в сектора трябва да бъдат реализирани бързо. От политическата формация, водена от бившия еврокомисар Меглена Кунева, си поставят за цел да преструктурират и оптимизират сектора, да разпределят справедливо ресурсите, да утвърдят профилактиката като приоритет и да повишат авторитета и социалния статус на работещите в системата.
Сред по-интересните моменти от програмата са намеренията на партията да намали броя на депутатите в парламента, без да се уточнява обаче с колко, и да се премахне длъжността зам.- министър.
 
АВАНГАРДЕН МЕТОД НА РЕКОНСТРУКТИВНАТА ХИРУРГИЯ ПРИЛОЖИХА В АЛЕКСАНДРОВСКА
Авангардна за България операция извършиха уролозите на УМБАЛ "Александровска", съобщиха от лечебното заведение. Те възстановиха 6 см от уретрата на младеж, заменяйки я с лигавица от устната кухина. Мъжът е постъпил в урологията на Александровска болница с разкъсана уретра (пикочен канал) след претърпян  пътен инцидент. По време на операцията му поставили цистостома (катетър, минаващ през корема), през която да уринира, докато уретрата се възстановява. Проф. Чавдар Славов, началник на урологичната клиника на Александровска болница и национален консултант по урология подчерта, че   тази операция се прави за първи път в България и все още е иновативна за Европа. В САЩ подобна техника е приложена от д-р Дейвид Кулкарни през 2012г. Професор Славов първи у нас разработи и въведе реконструктивните операции на мъжката уретра с ламбо от букална лигавица (от устната кухина), с което България попада сред десетте страни в света, използващи авангардни методи в уретралната хирургия.
 
Д-Р СВЕТЛОЗАРА ИЛИЕВА ВЛИЗА В НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК
Служебният кабинет определи шефката на Медицинския одит Светлозара Илиева за представител на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. Тя заема мястото на освободения преди дни заместник-министър на здравеопазването д-р Минчо Вичев, съобщиха от правителствената информационна служба след правителственото заседание днес. Д-р Светлозара Илиева е завършила Медицинския университет в София и има две специалности - по вътрешни болести и по хранене и диететика. Завършила е и магистратура по обществено здраве и здравен мениджмънт.
 
ВСЕКИ БОЛЕН ОТ ТУБЕРКУЛОЗА ЗАРАЗЯВА ПО 10 - 15 ДУШИ
Всеки болен от туберкулоза бацилоносител заразява по 10 - 15 души край него, затова виждаме колко полезно е тези хора навреме да бъдат в болницата, откъснати от другите. Това каза доц. Донка Стефанова началник на клиниката по туберкулоза в СБАЛББ "Св. София" в интервю за Агенция "Фокус" по повод "отворените врати" за безплатни прегледи за туберкулоза в СБАЛББ "Света София". Доц. Стефанова обясни, че безплатно консултиране и изследване за туберкулоза се прави почти целогодишно за хората, които нямат осигурителни права и не са към здравната касата. Те не могат да взимат направления от лекарите и затова е прието, отивайки в диспансер, те да бъдат приети и прегледани, защото не може да се чака само кампанията "Отворени врати". По нейни думи, целта на кампанията е да има достъп и хората да бъдат изследвани. Правят се безплатно рентгенография на белите дробове при необходимост, изследва се храчка за туберкулозни бактерии, защото щом има туберкулозни бактерии в храчките, това значи, че тези хора са опасни за околните, не само за близките, но и за всички, с които влизат в контакт.