Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27 март 2013)
 
ФИНАНСОВАТА КРИЗА В ЕВРОПА ВОДИ ДО БУМ НА САМОУБИЙСТВАТА
Финансовата криза в Европа отнема човешки животи, като повишава броя на самоубийствата и инфекциозно заболелите, но въпреки това политиците пренебрегват проблема, обявиха здравни експерти, цитирани от световните информационни агенции. Това сочат изводите от ново проучване за здравето на европейците, публикувано в специален брой на сп. Lancet днес.
Драстичните бюджетни ограничения и растящата безработица тласкат все повече хора към депресия, а намаляващите приходи водят до това, че все по-малко пациенти могат да се обърнат към лекар и да си позволят лекарства, сочат резултатите от проучването, цитирани от Reuters. В резултат броят на самоубийствата скача и все по-често се проявяват инфекциозни заболявания, които не са типични за региона. Наблюдава се тенденция пациентите да търсят медицинска помощ на по-късен етап от заболяването, което затруднява лечението и повишава разходите.
Според авторите на проучването, най-тежко са засегнати държавите, които са ударени най-сериозно от кризата - Гърция, Испания и Португалия, пише Associated Press. В Гърция например през 2011 г. броят на самоубийствата е скочил с 40% спрямо предходната година. Миналата година южната ни съседка е отчела и необичаен ръст на броя на ХИВ-позитивните сред наркозависимите, а през последните години страната се сблъска и със случаи на малария, западнонилски  вирус и денга треска. "Това не са заболявания, които обичайно се срещат в Европа", е коментирал по този повод Вилям де Йонг, генерален директор на "Лекари без граници" в Гърция. Болниците в южната ни съседка също са затруднени да отговорят на базови стандарти, което води до ръст на разистентните към антибиотици инфекции, а пациентите се сблъскват с недостиг на редица медикаменти.
"Налице е проблем с отричането на здравните последствия от кризата, въпреки че те са очевидни", твърди проф. Мартин МакКий от Европейската обсерватория за здравни системи и политики. И допълва, че Европейската комисия не е изпълнила задължението си да следи за здравните ефекти от всички свои политики и не е направила оценка на здравните ефекти от ограничителните мерки, наложени от тройката - Еврокомисията, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.
"Строгите финансови мерки не само че не решиха икономическите проблеми, но създадоха и сериозни здравни проблеми", твърди проф. МакКий. Според него влошаването на здравето на населението в Европа се дължи не само на безработица и ограничени доходи, но и на липсата на надеждни системи за социална сигурност, на които хората да се облегнат.
 
В ПЕЧАТА: ОБЩИНА ПЛОВДИВ ВЗЕЛА 80% ОТ ПЕЧАЛБАТА НА БОЛНИЦИТЕ СИ
"Тихо недоволство е обзело ръководствата на общинските здравни заведения в Пловдив, след като местният парламент реши да отнеме 80% от техните печалби. Ще се взема дивидент дори и от онези болници, на които досега не са удържали пари." Това четем днес в регионалния вестник "Твоят ден".
"Управителите обаче не смеят открито да роптаят, за да не ги изгонят, установи репортерска проверка. Според тях е редно печалбата да остава при тях, за да инвестират в базата, тъй като частните лечебници ги превъзхождат с модерни условия. Всички здравни заведения са на печалба. Рекордьор е онкодиспансерът. От него общината прибра м.г. над 2 млн. лева", допълва публикацията.
"Репортер"алармира: "Скъпоструващи опасни лекарства за борба рак се търгуват на черно в интернет. Медикаментите се изписват само с рецепта и по препоръка на онколог, но у нас могат да се набавят от сайтове за обяви".
"Преса" информира за две осъдени болници заради грешна диагноза. "Шуменка осъди две лечебни заведения в града, които й поставили грешна диагноза и вместо от инсулт я лекували от рак. Направили й ненужна според нея операция, а от лъчелечението й опадала косата и се влошила психиката й", пише вестникът.
 
ПОДПИСАНО Е СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА.
Това съобщи Тонка Върлева, директор на програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу спин, туберкулоза и малария. Споразумението е за продължаване на дейностите през втората фаза на Програма "Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България" за периода 2012 - 2015 година. Общата одобрена сума е 4 440 211 евро. Чрез споразумението се осигурява допълнително външно финансиране към държавния бюджет за дейности, които не могат да бъдат покрити с бюджета на Националната програма. Предстои подписване на договори между Министерството на здравеопазването и областните лечебни заведения - подполучатели на средства от Глобалния фонд, във всички области в страната за осъществяване на дейности по издирване на суспектните за туберкулоза лица, работа с рисковите групи съвместно с представителите на неправителствени организации, проследяване на лечението на пациентите с туберкулоза и MDR-TB по време на продължителната фаза след изписването им от стационара, както и обхващане на контактните лица. Тези дейности ще се осъществяват от определените патронажни сестри в лечебните заведения в цялата страна, разпределени в зависимост от епидемиологичната ситуация във всяка област", обясни д-р Върлева.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ПО ТУБЕРКУЛОЗА СЕ ИЗВЪРШВАТ В РЕДИЦА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ПО БЕЛОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В СТРАНАТА
В редица лечебни заведения по белодробни заболявания в страната продължават да се извършват безплатни прегледи по туберкулоза като част от кампанията дни на "Отворени врати". Това съобщиха от пресцентъра на програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, пише Агенция "Фокус".. Всички желаещи да се прегледат могат да го направят напълно безплатно и независимо от здравно-осигурителния си статус. При лицата с открита туберкулозна инфекция се започва своевременно лечение и профилактика.
Графикът за безплатните прегледи по туберкулоза е както следва:
СБАЛПФЗ-СОФИЯ ОБЛАСТ, гр. София - на 27 март
СБАЛББ-Перник - на 27 март 2013 г.
СБАЛПФЗ-БУРГАС - на 27, 28 и 29 март от 12.00 ч. до 17.30 ч
Мобилни екипи ще извършват скрининг на риска за туберкулоза в с. Кошарица (на 27 март) и в с. Равда (28 март).
МБАЛ "Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ" - гр. Кърджали - на 27, 28 и 29 март
СБПФЗАЛ "Д. П. КУДОГЛУ", гр. Пловдив - на 27, 28 и 29 март
На 27 и 28 март мобилни екипи от СБПФЗАЛ -Пловдив и фондация за регионално развитие "Рома - Пловдив" провеждат анкети за риска от туберкулоза сред живеещите в пловдивските квартали "Столипиново" и "Шекер махала".
СБАЛПФЗ-РУСЕ, гр. Русе - на 27, 28 и 29 март
МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" АД - Смолян - на 27, 28 и 29 март
СБАЛББ "Св. София" - на 27, 28 и 29 март
МЦПФЗ- София град - на 28 и 29 март
Дните на "Отворени врати" за изследване за туберкулоза се осъществяват с подкрепата на Програма "Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
 
ГЕРБ: УДВОИХМЕ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ, ЩЕ НАПРАВИМ ЕЛЕКТРОННО ДОСИЕ
"Положихме усилия за промяна на системата на здравеопазване, като удвоихме инвестираните средства". Това се казва в презентация под наслов "Имаме воля", разпространена от пресцентъра на ГЕРБ, която откроява акцентите в политическата програма на партията. Частта за здраве в нея е озаглавена "Модерно здравеопазване, достъпно за хората". От управляващата доскоро политическа сила посочват, че са удвоили парите за здраве, но все още трябва да постигнат:
- Подобряване на детското здраве чрез комплексни профилактични и здравни грижи и рационалното хранене и физическа активност;
- Своевременна спешна помощ, достъпна до всяко населено място, чрез кадрово  обезпечаване и модернизиране на транспортната и медицинска техника;
- Високотехнологично оборудване за българските болници за ранна диагностика и  лечение на заболяванията;
- Въвеждането на електронно здравно досие за по-ефективна, контролирана и прозрачна система.
 
СОЦИАЛЕН РАБОТНИК ЩЕ ПОДПОМАГА МАЙКИТЕ В РОДИЛНО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ-ДОБРИЧ
Създадено е ново работно място в родилно отделение в МБАЛ - Добрич за социален работник по Програмата за подкрепа на родителството и превенция на изоставянето на деца в социални заведения. Това заяви зам.-кметът на Община  Добрич Камелия Койчева, предаде кореспондентът на Радио "Фокус"-Варна. Социалният работник ще присъства по четири часа в отделението, за да има възможност да подпомага майките и при евентуално колебание да ги подкрепи, за да не изоставят своите деца. Предстои и подписване на споразумение за работа в посока на деинституционализацията и извеждане на деца в среда, близка до семейната, където те биха могли да получат повече внимание и грижи, като се залага на индивидуалния подход в зависимост от потребностите на всяко обгрижвано дете. Община град Добрич работи активно в сътрудничество с различни фондации и неправителствени организации, чиято дейност е в тази сфера.
 
ЛЕКАР С ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА ЗА ГРЕШНА ДИАГНОЗА
Лекар-ординатор от спешното приемно отделение на МБАЛ-Силистра е наказан с лишаване от свобода за срок от четири години от Окръжния съд в Силистра. Причината за съдебното решение е неправилно поставена диагноза и немарливо изпълнение на служебните му задължения при случай от месец май 2012 г., в резултат от което е починал 43-годишен пациент. Според съдебното решение, медикът е нарушил Правилата за добра медицинска практика на БЛС, както и медицинските стандарти по обща и спешна медицина. По същото дело е оправдан общопрактикуващ лекар, който също е бил обвинен в немарливо изпълнение на служебните си задължения.
Според председателят на Окръжния съд в Силистра Деян Денев, това е първата подобна ефективна присъда в България, налагана на лекар за проявена небрежност и нарушаване на медицинските практики и норми.
Ето какъв е случаят, описан в обвинителния акт: През нощта срещу 7 май 2012 г. пациентът се почувствал зле, започнал да повръща, имал болки в гърдите. Сутринта отишъл в Спешното приемно отделение в Силистра, където бил прегледан от д-р Райчев, но лекарят поставил диагноза остър гастрит, изписал му рецепта, той си я купил, върнал се в отделението и му казал, че му е много лошо, но бил изпратен при личния си лекар. Всъщност починалият Александров, както са показали след това аутопсията и експертизите, е бил с инфаркт, но д-р Райчев не му е направил задължителната в такива случаи кардиограма, не му е измерил кръвното, нито пък му е назначил кръвни изследвания. След като пациентът се добрал по някакъв начин до поликлиниката, той срещнал в коридора д-р Тихомир Трифонов и докато му обяснявал какво е състоянието му изведнъж започнал да хърка, паднал на земята и починал. Според съда д-р Трифонов няма вина за смъртта на 43-годишния мъж.