Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25 март 2013)
 
ПРОФ. ПЕТРОВ ЩЕ УБЕЖДАВА Д-Р ЦЕКОВ ДА ВЪРНЕ МЕТОДИКАТА ОТ 2012 Г.
Няма как интензивните грижи да преминат към Министерството на здравеопазването, защото такова е решението на Конституционния съд. Това обяви по време на пресконференция на 22 март т. г. министърът на здравеопазването полк. проф. Николай Петров. Така е отговорил той на журналистически въпрос дали има вариант интензивните грижи да се върнат в министерството.
Предоставил съм своето 100% доверие на моите заместници и на шефовете на дирекции, казал министърът при представянето на своя екип. От МЗ обявиха, че готвят дългосрочна програма за психичното здраве. В нея е включен и проект за превенция на самоубийствата, като неговото изпълнение ще бъде финансирано с част от парите по норвежкия финансов механизъм.
 
ВРЪЩАНЕТО КЪМ СТАРИ МОДЕЛИ НАРУШАВА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТИТЕ, АЛАРМИРАТ ПСИХИАТРИ
Пренасочването на типично амбулаторна дейност, каквато е комплексното диспансерно наблюдение към психиатричните стационари е категорично връщане назад. Този подход, залегнал в наредби 39 и 40 на МЗ е пример за неудачна централизация, която ограничава достъпа на пациентите и съсредоточава специализираната помощ единствено в големите центрове. За това алармираха психиатри по време на конференцията на Сдружение "Колегиум Частна психиатрия", която се проведе през уикенда в столицата. Медиците приеха становище, в което изразяват несъгласие с така предлаганите текстове в двете наредби и настояват за началото на консултации и открит диалог с МЗ по тези въпроси.
 
НАРЕДБА 39 Е СПРЯНА ОТ ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД
Наредба 39 на МЗ бе написана без допитване до психиатричната колегия и независимо от предложенията за промени, качени в последните дни на сайта на министерството, нейната същност и основният й замисъл се запазват - амбулаторното проследяване на пациенти се пренасочва към психиатричните стационари. По този начин финансовият ресурс на практика отива в психиатричните болници, без обаче да се постига по-добър ефект за болните. Вървим към нова централизация, а не към деинституционализация на психиатричната помощ. За това алармираха днес психиатри от Сдружение "Колегиум Частна психиатрия" по време на кръгла маса за кризата. Наредбата е спряна от Върховния административен съд и следващото заседание по делото е насрочено за 2-ри април, поясниха от сдружението.
 
В ПРЕСАТА: РАБОТОДАТЕЛИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ИСКАТ НОВА МЕТОДИКА ЗА ПЛАЩАНЕ
Задълженията на големите болници са за близо 1 млн. лева от началото на годината, а НЗОК бави парите по клинични пътеки - това съобщи председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на Университетската болница "Св. Анна" в София д-р Димитър Димитров", пише "Монитор". Напълно възможно е фирмите да откажат да ни дават на вересия лекарства, консумативи и материали, допълва той. Според изданието, мениджърите на големите болници, които основно членуват в асоциацията, ще поискат и повече пари за реанимациите, за които от тази година плаща НЗОК. Друг материал в изданието се спира на проблеми с психичното здраве. "Джипитата да диагностицират отрано депресиите на своите пациенти с цел превенция на по-тежки психически разтройства. Това е една от мерките, записани в националната програма за суицидопрофилактика, съобщава пред "Монитор" зам.-директорът на Националния център за опазване на общественото здраве д-р Христо Хинков. Той обяснява, че програмата е факт от няколко години насам, но така и не била приета от здравното министерство.
"Телеграф" се спира на разнобоя между Спешна помощ и системата 112 от последните дни. Вестникът описва и няколко случая на грешно подадени от оператори на тел. 112 адреси, което затруднява работата на спешните медици.
В коментарен материал на "Репортер" по темата четем: "В България са се увеличили смъртните случаи при спешност след преминаването на сигналите от тел, 150 към центровете на 112. Причина е некомпетентността на операторите на новата линия, които за разлика от преди не са медицински лица и не могат да преценят кои сигнали са спешни".
 
СЕМИНАР "ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРАТА ОТБЛИЗО" СЕ ПРОВЕЖДА СТОЛИЧНАТА ПЪРВА АГ БОЛНИЦА "СВЕТА СОФИЯ"
Семинар "Ин витро процедурата отблизо" се провежда в столичната Първа АГ болница "Света София", съобщава Агенция "Фокус". Водещи специалисти от Ин витро центъра на болницата ще представят актуална информация за причините за стерилитет и методиките за лечение.
 
ЗАГУБАТА НА ЕДИН ЧАС ПРИ СМЯНАТА НА ВРЕМЕТО НАРУШАВА РИТЪМА ПРИ ПО-ЧУВСТВИТЕЛНИТЕ ХОРА
Преходът към лятното часово време в края на месец март може допълнително да усложни адаптацията. Това казва в интервю за Агенция "Фокус" д-р Надежда Христова, лекар-ординатор в Клиника по кардиология в СБАЛССЗ "Света Екатерина". Загубата на един час нарушава ритъма при по-чувствителните хора за дни, при някои дори и със седмици, тъй като се нарушава и биологичният часовник.
 
АВТОРИТЕТНИ ПСИХОЛОЗИ НАПИСАХА КНИГА ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКОТО ТЕСТИРАНЕ
Психологическо тестиране (ИК Изток-Запад) на авторитетните автори Робърт Каплан и Денис Сакъзо е сериозно и академично изследване по отношение на псхилогическите тестове, което ще бъде не само интересно, но и особено полезно както за професионални психолози, така и за хора, които се интересуват от темата. Мащабният и подробен труд демонстрира ясно как се конструират и използват психологическите тестове и в професионална среда, и във всекидневния живот. Книгата е организирана в три основни части: Първата се съсредоточава върху базисните понятия и концепции, които влияят върху оценката на всички тестове. Втората обсъжда основните типове психологически тестове. Третата представя актуалните проблеми, засягащи тестирането, например предубеденост, закони и етика.

НАЦИОНАЛНА СКРИНИНГОВА КАМПАНИЯ ЗА РАННО ОТКРИВАНЕ НА ХЕПАТИТ С
Лекари от двадесет и девет града в страната ни ще имат възможността да провеждат безплатни изследвания за хепатит С, използвайки бързи скринингови тестове. Това ще стане в рамките на кампания за ранно откриване на вирусен хепатит сред населението в страната, която е организирана от Българско дружество по гастроентерология, Сдружение за борба с хепатит "ХепАктив" и Национално сдружение за борба с хепатит "Хепасист". Кампанията е подкрепена от фармацевтичната компания Рош България.
Пациентите ще могат да проверят дали са носители на вируса в рамките на не повече от 15 минути, тъй като кръвта, необходима за изследването, се взима от пръста, а резултатът е готов почти веднага. Анализите на резултатите от проведените кампании за безплатно тестване срещу хепатит досега показват, че всяка година средно са изследвани около 10 000 души. Около 1,5% от тях са били с положителни проби за хепатит С.