Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13 март 2013)
 
ПРЕМИЕРЪТ РАЙКОВ: ПРОФ. ПЕТРОВ Е ЛОГИЧЕН ИЗБОР ЗА ЗДРАВЕН МИНИСТЪР
Полк. проф. Николай Петров е "един логичен избор" за здравен министър, тъй като той е Лекарят на годината. Това заяви премиерът Марин Райков по време на церемонията в Министерски съвет по встъпване в длъжност на служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев.
"Важно беше в този момент това министерство да се оглави от един уважаван представител на това съсловие. Смятам, че в негово лице намерихме именно това", заяви Райков.
 
ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА ПРЕДАДЕ ПОСТА НА НОВИЯ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 
Министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова предаде поста на новия министър на здравеопазването в служебното правителство проф. д-р Николай Петров на официална церемония в Министерство на здравеопазването. Десислава Атанасова получи букет с рози от новия министър.
Досега проф. д-р Николай Петров е бил заместник началник по лечебно-диагностичната дейност на Военна болница в София и началник Катедра по анестезиология, реанимация и интензивно лечение при ВМА-София.
 
НОВИЯТ МИНИСТЪР ЩЕ ПОСРЕДНИЧИ В СПОРА МЕЖДУ НЗОК И БЛС
Целта ми е да има спокойствие в системата, прозрачност в системата и коректност при вземането на решения. Това обяви новият министър на здравеопазването полк. проф. Николай Петров, който днес прие поста от министъра в оставка Десислава Атанасова. Той добави, че в неговия фокус също така влиза грижата за слабия, за болния човек и че ще направи всичко възможно в системата на здравеопазване да няма никакви трусове.
По отношение на проблемите в сектора полк. проф. Николай Петров заяви, че голяма част от т.нар. проблеми, а и истинските такива, в генезиса си са свързани с някакво недоразумение. "Ще се опитаме да изчистим тези неща. Ще бъдем открити за работа с пациентските организации и в този смисъл може би това ще бъде и реда на моите първи срещи с представителите на съсловните организации, с представители на бизнеса в здравеопазването", каза той. Министърът добави, че ще използва всичко добро, направено от неговия предшественик. "Посоката е правилна, посоката е вярна и най-малко ние от служебния кабинет ще имаме възможността и неблагоразумието да променяме по пътя на риска движението. Като предварителни цели стриктно ще се придържаме към това, което заяви премиерът г-н Райков - откритост с всички, диалогичност", каза той.
Полк. проф. Петров заяви, че още днес ще се свърже с управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков, за да си уговори среща с него. Той заяви, че се вижда като посредник в спора между него и лекарите. От думите му също така стана ясно, че днес ще се срещне и с шефовете на дирекции в министерството и зам.- министрите. По отношение на това дали ще прави промени в екипа коментарът на министъра беше, че ще реши дали да има такива до средата на следващата седмица. "Аз съм военен човек и искам да знам от къде тръгвам", отбеляза той.
 
С ПОСЛЕДНОТО РЕШЕНИЕ НА МС СА ОТПУСНАТИ 240 000 ЛЕВА ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА 10 БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ
Решенията, които МС е взел в последните часове, са по отношение грижата за пациентите. Това е казал бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова пред журналисти. С последното решение на Министерски съвет са отпуснати средства в размер на 240 000 лева за лечението на 10 български граждани, включително и снабдяването им с консумативи за терапия. Другото решение, което вчера е подписала Атанасова, е било за методиката за финансиране и субсидиране на рехабилитационната грижа за жени с рак на гърдата. Десислава Атанасова каза, че оставя на наследника си работеща администрация и той ще наследи един добър екип, който работи изцяло в полза на гражданите.
 
КЗК ОТМЕНИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ЗДРАВНО-ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА
Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на здравния министър за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Създаване и внедряване на интегрирана здравно-информационна система" по проект BG051РО001-6.2.08 "БАЗИС" - база за здравно-информационна система". Проучването на КЗК е започнало след жалба на "ТехноЛогика" ЕАД. То е установило редица неточно формулирани критерии и изисквания по отношение на изискваните документи, квалификацията на участниците и методиката за оценка на офертите.
Налице са несъответствия в изискванията за представяне на сертификати по отделните позиции, което ограничава участието на лица в обществената поръчка, констатира КЗК.
Вчера здравният министър в оставка Десислава Атанасова заяви, че интегрираната информационна система трябва да е готова до края на годината и посъветва наследника си проф. Николай Петров също да се ангажира с работата по нея.
 
МБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" ИМА НОВ ДИРЕКТОР
Д-р Костадин Ангелов е назначен за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска". Заповедта за назначението е подписана от принципала на лечебното заведение - министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение.
Д-р Ангелов е хирург в Клиниката по хирургия в Александровска болница и асистент по хирургия в Катедрата по хирургия на Медицински университет - София.
 
КАКВО ПИШАТ ВЕСТНИЦИТЕ ДНЕС?
Най-важната тема е новият министерски съвет. Всички вестници се спират на биографичните данни на министрите, включително и на здравния министър проф. Николай Петров.  Повечето издания се спират и на отчета на бившия здравен министър Десислава Атанасова.
И днес в печата намират място материали, свързани с "войната" между лекари и пациенти. В "Монитор" пише: "За трети път от четири дни насам пациенти нападат лекари в Спешно приемно отделение в Благоевград."
"Стандарт" цитира друг случай: "Майка на тригодишно дете е била налагана от фелдшер в спешния център в Силистра. 25-годишната Диана Христова била нападната с юмруци, докато чакала медиците да окажат помощ на тригодишната й дъщеря. Когато след не малко перипетии майката и детето се озовали в спешното отделение, там ги посрещнал разгневен фелдшер и взел да налага майката. "Безработна съм, нямаме средства за таксита. Искам да попитам кога имаме право да викаме линейка", обяснява съсипаната от тревоги и обида майка.
 
СТРЕЛЯХА ПО ЛИНЕЙКА В ПЛОВДИВ
Линейка на ЦСМП-Пловдив е била обстрелвана в ромската "Шекер махала" в Пловдив. Няма физически пострадали лица от медицинския екип, съобщиха от здравното министерство. Екипът е бил на адрес след обаждане за спешен случай с мъж с епилепсия, който е бил със затруднено дишане. Повикването на тел. 112 е постъпило в 10:24 ч. На място веднага се е отзовал свободен медицински екип, който по време на повикването се е намирал на 200 м.  от адреса.  Пациентът е 49-годишен мъж  със захарен диабет от I тип, както и с Хронична обструктивна белодробна болест. След като му е оказана необходимата помощ медицинският екип е преценил, че не се налага спешна хоспитализация. В 10:55 ч. екипът изпраща обратна информация до диспечера, че помощта е оказана на място и колата тръгва обратно към ЦСМП-Пловдив. При потеглянето на линейката по нея е започнала стрелба, вероятно с въздушна пушка. Директорът на ЦСМП Пловдив незабавно е информирал ръководството на областната дирекция на МВР и прокуратурата за възникналата ситуация.
 
ВСЕКИ ДЕН ТРИМА БЪЛГАРИ РАЗБИРАТ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ ХЕМОДИАЛИЗА
Близо половин милион българи имат намалена бъбречна функция Всеки ден трима българи разбират, че трябва да започнат хемодиализа, а над 30 умират преждевременно от сърдечносъдови усложнения на хронични бъбречни заболявания, сочат данните на Българската бъбречна асоциация (ББА).
За осма поредна година на 14 март в България ще бъде отбелязан Световният бъбречен ден. Тази година той ще премине под мотото "Остри и хронични бъбречни заболявания".
 
ОТ БЕЗСЪНИЕ МОЖЕМ ДА НАПЪЛНЕЕМ С КИЛОГРАМ ЗА СЕДМИЦА
Когато не си доспиваме, имаме тенденция да се храним по-обилно от обикновено, за да компенсираме енергийната загуба От безсъние можем да напълнеем един килограм за една седмица, е установило американско проучване, цитирано от Франс прес и в. "Дейли мейл". Екипът на д-р Кенет Райт от университета в Колорадо е направил експеримент с доброволци, които имали неограничен достъп до храна и на които било позволявано да спят не повече от 5 часа на денонощие.
Всички 16 млади участници в експеримента от двата пола наддали на килограми след седмица безсъние, прекарана в университетската болница в град Боулдър, щата Колорадо.