Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 март 2013)
 
НАЙ-РАЗПИТВАНИТЕ В ПАРЛАМЕНТАРНИЯ КОНТРОЛ  СА ЗДРАВНИТЕ МИНИСТРИ
389 въпроса и питания са били зададени на министрите на здравеопазването Божидар Нанев,  Анна - Мария Борисова, Стефан Константинов и Десислава Атанасова по време на мандата на 41-то Народно събрание, съобщава Zdrave net. Това сочела справка за периода от 14 юли 2009 г. до 11 март 2013 г., подготвена от парламентарния пресцентър за законодателната дейност и парламентарния контрол.  Пред здравното министерство се нареждат единствено регионалното, министерството на земеделието и храните и това на икономиката.
 
МЛАДЕЖ "ПОСЕТИ" СПЕШНИЯ ЦЕНТЪР НА МЕЗДРА С БРАДВА
Вчера в 07:30 ч. в полицията в Мездра е постъпил сигнал от филиала за спешна медицинска помощ в града, че при тях е дошъл мъж, който с брадва заплашил медицинските лица и персонала, обиждал ги и нанесъл удари по вратите. Изпратеният на мястото полицейски екип задържал 20-годишен младеж, осъждан за притежание на наркотични вещества, кражби и телесни повреди. Това съобщават от пресцентъра на полицията в града, като уточняват, че срещу него е образувано бързо производство. От информация в новинарските агенции става ясно, че бащата на младия мъж се почувствал зле предишната вечер и той потърсил помощ на тел. 112, но цяла нощ линейка не дошла.  При проверка се установило, че в притеснението си мъжът е забравил да каже домашния си адрес - това е и причината линейка да не се появи. След "екшъна" в спешния център  лекари все пак посетили дома на младежа, но там само констатирали смъртта на баща му.
 
ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА: ПРОБЛЕМЪТ С ФИНАНСИРАНЕТО НА БОЛНИЦИ В СОФИЯ Е ПРЕОДОЛЯН
След като Надзорният съвет на Здравната каса отпусна допълнително 22 милиона лева към годишните прогнозни бюджети на големите болници в София и някои лечебни заведения в страната, проблемът с тяхното финансиране е преодолян, обяви министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова във Велико Търново. "За януари месец е платено всичко на  100%, февруари в момента се отчита и ще се плати на 100% и през март ще се направи сериозен анализ на това как се разпределя финансовия ресурс по лечебните заведения", каза още Атанасова, цитирана от БНР.
 
Д-Р ДИМИТРОВ: И ДО ДНЕС БОЛНИЦИТЕ НЯМАТ ЯСНОТА КАК ЩЕ ИМ СЕ ПЛАЩА
И до днес лечебните заведения нямат никаква яснота как ще се заплащат дейностите им тази година. Това стана ясно от думите на шефа на "Св. Анна" и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров. Пред БНР той отбеляза още, че досега болниците не са отчели и дейността си за февруари. "Кога ще бъде отчитан, по какъв начин ще бъде отчитан? Все още никой нищо не ни е казал", коментира той и посочи, че въпреки декларираното от управителя на касата д-р Пламен Цеков, средствата за януари не са изплатени в пълен обем.
 
КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания (ANVOLT), за пореден път организира международен конкурс за детска рисунка против тютюнопушенето. Мотото тази година е "Цигарите - дим да ги  няма!". Целта на конкурса е децата със своите рисунки да призоват родителите си да не пушат.  Право да участват в конкурса "Цигарите - дим да ги няма!" имат деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна. Крайният срок за изпращане на рисунките е 2 май 2013г. в Националния център по обществено здраве и анализи - София, бул."Академик Иван Гешов"15. Голямата награда е екскурзия в Рим. Останалите отличени от журито малки художници ще получат предметни награди.
 
В ПРЕСАТА: ЛИХВИТЕ ЗА БОЛНИЦИТЕ ЩЕ УДРЯТ ПАЦИЕНТИТЕ
Юристът Асен Георгиев от Български пациентски форум пише днес във вестник "Труд": "Изискването болниците да се издължават на фирмите по договорите с тях до 60 дни, след което ги очакват лихви за всеки неизплатен лев, ще доведе до нови финансови затруднения за лечебните заведения." Болниците са паднали  в нов финансов капан, защото често здравната каса бави плащанията им с месеци и  съответно лечебните заведения не могат да се издължават, а за това вече ще плащат на фирмите наказателни лихви.
"Монитор" разказва за пореден случай на насилие над медици. "В петък и събота разгневени роднини на починали нападнаха медици от Спешния център в Благоевград. Лекарите се разминаха без сериозни наранявания благодарение на намесата на полицията", информира изданието.
"В съботния ден около 21 часа в спешното нахлули роднини на 43-годишния Румен Д., починал минути преди това у дома си, който се намира близо до болницата. Роднините налетели на бой на дежурните, защото по техните думи трябвало да обясняват половин час на телефон 112 колко е тежко състоянието на Румен Д., а той междувременно издъхнал у дома си от инфаркт. Била извикана полиция, която отблъснала нападателите", разказва публикацията и допълва: "Подобен скандал се развихри и в петък, когато след подобен разговор с диспечер на телефон 112 в дома си почина от инфаркт 59-годишният Крум Михайлов-Таламбака. Тогава синът му удари с юмрук в лицето управителя на благоевградската болница Красимир Михайлов. Преди години Таламбака беше дясната ръка на разстреляния подземен бос Васил Горчев-Кьоравия.
 
МИНИСТЪР АТАНАСОВА  ОТКРИ КОМПЮТЪРЕН ТОМОГРАФ В МБАЛ
"Д-Р Р. АНГЕЛОВА" В ПЕРНИК
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова откри 16-срезов компютърен томограф и система за архивиране на образи ПАКС. Високотехнологичната апаратура за образна диагностика на стойност 1 000 000 лв. е закупена със средства, отпуснати от Министерство на здравеопазването.
 
РЕМОНТИРАТ 13 БОЛНИЦИ СЪС 150 МЛН. ЛЕВА
Общо 150 милиона лева ще бъдат вложени в строително-ремонтни работи и за ново оборудване в 13 лечебни заведения в страната по Националната средносрочна рамкова програма на Министерството на здравеопазванет, съобщи здравния министър Десислава Атанасова  във Враца. Тя  допълни, че освен тези средства, още 150 милиона лева от оперативна програма "Регионално развитие" са предвидени за преструктуриране на общински болници, както и за доставка на необходимото за тях оборудване. Министър Атанасова откри обновените отделения по обща, детска и съдова хирургия на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца. Инвестицията е на стойност 500 000 лева и е финансирана с капиталови средства на МЗ, а за довършителни работи лечебното заведение е инвестирало 63 000 лв. - собствени средства.
 
РИБЕНОТО МАСЛО ЛЕКУВА ГРИП
Рибеното масло е ефективно средство срещу грип, показват резултатите от изследване върху мишки. Съединения, получени от мастни киселини на рибено масло, предотвратили смърт при мишки, заразени с грипен вирус. Установено е, че рибеното масло е полезно дори в напреднал стадии на болестта, при който лекарствата осигуряват около 60% защита, предаде БГНЕС.
В опит да открият по-ефективни лекарства срещу грип, учени от университета в Акита в Япония изследвали естествени липиди, извлечени от омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло. Те изучили ефекта на протеина PD1 върху човешките клетки на белите дробове, които са били заразени с различни щамове на грипа. Установено, че PD1 предотвратява поява на вируса, включително на птичи грип (H5N1).
 
АФЛАТОКСИНИ В СУРОВО МЛЯКО В СОФИЯ, ВИДИН И ГАБРОВО
Българската агенция по безопасност на храните установи повишени концентрации на микотоксина Афлатоксин M1 в проба сурово мляко при редовния контрол на храните във фермерски пунктове за събиране на сурово мляко, съобщиха от агенцията. Във фермерски пункт в област Видин е констатирана малко по-висока от максимално допустимата концентрация, определена в Европа за афлатоксин М1 на килограм сурово мляко. Завишени количества са констатирани и във фермерски пункт в област Габрово и София област.
Афлатоксините са едни от най-опасните отрови в храната, причиняващи рак.