Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
1 март 2013 - новини от здравеопазването
 
ЛЕКАРИ, СЕСТРИ И ПАЦИЕНТИ ПРОТЕСТИРАХА ПРЕД НЗОК
НЗОК не е заплатила 100% от това, което големите софийските болници са изработили през януари, въпреки официалните уверения на управителя на касата д-р Пламен Цеков, че това ще се случи. Това обяви директорът на софийската болница "Св. Анна" д-р Димитър Димитров  по време на провелия се днес протест в София, организиран от БЛС. Пред събралите се пред сградата на здравната каса близо 200 лекари, медицински сестри, фелдшери и пациенти той съобщи, че днес управляваното от него лечебно заведение е получило само 70% от изработеното за месец януари. "Не получихме средства за кардиохирургичните операции, които се извършват, за имплантите, за сърдечните операции, за ортопедичните операции,  за онкоболните", изброи той, като уточни, че става въпрос за сума над 250 000 лв. Д-р Димитър Димитров нарече обещанието на д-р Цеков лъжа и добави, че прокуратурата трябва да се самосезира, защото това е наказуемо. Той напомни, че водената от него болница досега няма никакви дългове, но при сегашното положение не може да гарантира това, защото не смята да отказва лечение на нито един пациент. Д-р Пламен Цеков бе упрекнат в лъжа и по повод провелото се заседание на Надзорния съвет на касата, на което са били одобрени бюджетите на болниците. "Днес от изявление на КНСБ стана ясно, че той е подвел, буквално излъгал е и Надзорния съвет, убеждавайки го, че методиката ще бъде с прогнозни обеми, след което в договорите се получават ясно и категорично лимити", каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той заяви, че доверието към д-р Цеков е окончателно изчерпано и отново призова за оставката му.  
 
 
В ПРЕСАТА: ПРОТЕСТ НА ЛЕКАРИТЕ В СТРАНАТА, САМО МОРГИТЕ НЯМАТ ЛИМИТИ
Стотици лекари от цялата страна излязоха вчера на национален протест под наслов "За здравето на нацията". Докторите свалиха белите престилки за час и се събраха пред сградата на НЗОК в София и районните каси във Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик и др.", пише днес "Преса".
 
""Здраве без лимит" и "Парите да следват пациента" бяха част от исканията, които лекарите заявиха на националния си протест вчера в цялата страна. В 16 часа медиците се събраха пред местните здравни каси. Акцията им премина кротко и без провокации. В София протестиращите бяха 100-200 души", разказва пък "24 часа" и отбелязва: "Демонстрацията приключи, без някой от касата да излезе да разговаря с лекарите."
Протести имаше във всички големи градове на страната, продължава изданието и информира за начина, по който са протекли протестните действия в Стара Загора, Монтана, Берковица и Лом.
"Телеграф" отбелязва, че вчера на протест са излезли над 500 лекари от 10 града в страната. "Най-много бяха събралите се във Варна, където пред сградата на касата излязоха над 200 души. В Благоевград недоволството си изразиха около 150 лекари, а в Сливен малко над 60. В Ямбол и Кюстендил имаше по 20-ина души, а в Пловдив и Ловеч излязоха съответно 30 и 40 лекари. В Кърджали пък работещите в здравната система изразиха символично своята съпричастност. Протестни действия имаше и във Велико Търново и Горна Оряховица, където над 60 лекари излязоха, за да подкрепят исканията на колегите си", пише вестникът.
 
ТАЙНА ОСТАВКА В НЗОК, ОСВОБОДЕНА Е ЗАМЕСТНИЧКАТА НА Д-Р ЦЕКОВ
Подуправителят на НЗОК Марияна Василева е подала оставка. Информацията бе потвърдена пред Zdrave.net от пресцентъра на касата. От там уточниха, че Василева е напуснала по взаимно съгласие.
За оставката на заместник-шефката на НЗОК съобщава в днешния си брой в. "Труд". Според изданието Василева е била принудена да напусне, за да се тушира напрежението сред лекарите, които настояват за оставката на управителя на касата д-р Пламен Цеков. Ако това е целта обаче, не е ясно как се постига тя, след като освобождаването на Марияна Василева не беше публично оповестено от иначе обществената институция дори и по време на протестите пред сградата на НЗОК вчера. Самият д-р Цеков в редица свои изявления продължава да държи на думите си, че няма причини да подава оставка. "Ако БЛС ми поиска оставката по надлежния ред, тогава можем да я дискутираме и ако не срещам подкрепа от лекарското съсловие, за мен няма смисъл да остана на тази позиция", заяви той на пресконференция в неделя. Лекарската съсловна организация отговори с експресна анкета сред делегатите на събора. Резултатът беше 284 гласа "за" оставката на д-р Цеков, 37 "против" и 3 "въздържали се".
 
 
ЧЛЕНОВЕТЕ НА НАДЗОРА НА НЗОК ЩЕ НАПУСНАТ, АКО НЕ БЪДАТ ВЪРНАТИ ПРОГНОЗНИТЕ БЮДЖЕТИ
Като определен от КНСБ член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Иван Кокалов не е гласувал да има лимити на бюджетите на болниците. Това съобщават от КНСБ.
Това, което е гласувал Надзорният съвет, включително и вчера, е бюджетите да бъдат прогнозни в рамките на бюджета на всяка регионална каса. След изтичане на тримесечието Надзорният съвет е гласувал да бъдат направени необходимите корекции на бюджетите според извършената дейност, което всъщност е правото на всеки пациент да си избира лечебното заведение. Това означава, макар и малко, парите да следват пациента, се казва в съобщението.
Д-р Иван Кокалов посочи, че някой е подменил този вот, като в договора с болничните заведения е вписал лимити, които по административен начин ограничават това право на пациента. Той заяви, че на вчерашното заседание на Надзорния съвет на НЗОК отново е било настоявано да се промени този текст и бюджетите да бъдат прогнозни в рамките на средствата за всяка каса.
Вчера е било решено да се върне старият начин на отпускане на направления от районните каси. Взето е решение и да отпадне лимитът от 3% като възможност да бъде надхвърлян бюджетът на всяка болница.
Д-р Кокалов заяви, че ако това решение на Надзорния съвет не бъде изпълнено, членовете ще търсят отговорност, включително и от управителят на НЗОК, или ще напуснат Надзорния съвет.
 
СПРЯХА ИЗТОЧВАНЕ НА 120 000 ЛВ. ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ВЪВ ВРАЦА
Икономическа полиция предотврати измама за над 120 000 лв. за източване на Районна здравноосигурителна каса Враца, съобщиха от ОДМВР - Враца. Служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОД МВР - Враца, проведоха операция в сряда и четвъртък с цел установяване на практики от медицински лица, целящи източване на парични средства от РЗОК - Враца, съобщи "Фокус". Проверена е финансово счетоводната отчетност на две аптеки в Бяла Слатина. В резултат на извършени насрещни проверки е констатирано наличието на фактури за извършени фиктивни сделки - закупуване на лекарствени продукти, за които РЗОК - Враца, трябва да преведе съответните парични средства в размер над 120 000 лева. За срок от 24 часа е задържан счетоводителят, който е съставил документите. Събраните материали ще бъдат изпратени на прокуратурата.
 
 
 
СИНДИКАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА МВР ПОДКРЕПИ ПРОТЕСТА НА ЛЕКАРИТЕ
Синдикална федерация на служителите в МВР подкрепиха протеста на БЛС, не само поради факта, че това е протест срещу политиката на НЗОК, лишаваща гражданите на Република България от законното им право на достъп до здравеопазване, но е и протест на професионалисти, чийто труд е от изключително значение за всички българи. Това се казва в писмо на председателя на СФСМВР до председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов.