Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
28 февруари 2013: новини от здравеопазването
 
МЕТОДИКАТА НА НЗОК ОСТАВА, ЧАСТ ОТ ЛИМИТИТЕ СЕ КОРИГИРАТ
Да се възстановят лимитите за направления и изследвания в извънболничната помощ на нивата от 2012 г. и да се коригират бюджетите на столичните болници. Това е решил Надзорният съвет на НЗОК на извънредна среща, според съобщение на Zdrave.net. Членовете на надзора са взели решение също така да отпадне ограничението от 3% надвишаване на обеми в индивидуалните договори с касата. (В момента според методиката на институцията при преразход на дейност по дадена клинична пътека с мотивирано заявление от страна на болницата може да се прави корекция в разпределението на дейността до 3% за сметка на следващото тримесечие.) Междувременно от пресцентъра на НЗОК конкретизираха, че на срещата е решено да отпадне изискването личните лекари и специалистите да искат предварително разрешение от НЗОК, за да могат да използват 10% допълнително над регулативните им стандарти. Решенията обаче ще бъдат облечени в сила едва на 8-ми март, когато е следващото редовно заседание на Надзорния съвет на касата. Причината - администрацията на институцията не била подготвила съответните документи.
Методиката, която разбуни цялата здравна система обаче няма да бъде отменена, тъй като според Пламен Цеков проблемът не е в нея, а в грешка в изчисленията на лимитите.
 
ЛЕКАРИТЕ ЩЕ РАБОТЯТ КЕШ, ПАЦИЕНТИТЕ ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯВАТ РАЗХОДИ В РЗОК
Наложените в извънболничната помощ лимити създават реална опасност от възстановяване на административния рекет спрямо лекарите при надвишаването им. Това е заявил вчера председателят на НАСИМП д-р Георги Ставракев на среща с управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков в Пловдив, съобщават от организацията. 
Д-р Ставракев също така е информирал пациентските организации, че ако лимитите не отпаднат, специалистите ще обслужват "надлимитните" си пациенти срещу заплащане. Те ще издават касова бележка или фактура и заедно със справката за здравноосигурителния статус на пациента от сайта на НАП ще бъдат насочвани към поделенията на НЗОК за възстановяване на направените от тях разходи, както е в повечето европейски държави.
 

ШЕФЪТ НА НЗОК: НЯМА ДА ПОДАМ ОСТАВКА
Не виждам причина да подавам оставка, в спора чуваме само едната страна, заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков пред Нова телевизия. Изявлението му беше по повод насрочения за днес в 16 часа национален протест на лекарите срещу НЗОК. Искането е да бъде отменена методиката на касата за финансиране на болниците.
Пламен Цеков за пореден път обяви, че проблеми с финансирането на медицинските дейности няма и добави, че едни и същи лечебни заведения се оплакват сега и през миналата година, когато методиката е била друга.
 
НАД 8 МЛН. ЛВ. ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА БОЛНИЦИТЕ
Над 8 млн. лв. повече от утвърдените бюджети е наредила да бъдат разплатени на договорните партньори от болничната и извънболничната помощ през януари НЗОК. Личните лекари, специалистите, стоматолозите и лабораториите получават в пълен обем сумата за извършените от тях дейности, като преведените средства са с 25% повече от предварителните разчети, предава БГНЕС. Почти 18 млн. лв. получават специалистите, което е с повече от 4 млн. лв. спрямо планираните разходи. На личните лекари са преведени 15 млн. лв., с 1 млн. лв. повече от заложеното. Лекарите по дентална медицина получават с почти 4 млн. лв. повече за месец януари - 12,5 млн. лв. При предварително определени 5 484 000 лв., НЗОК изплаща на лабораториите почти 7 млн. лв. за изследвания
Средствата, които ще получат болниците по клинични пътеки, процедури и високоспециализирани дейности, са 101 000 000 лв - с 8 270 000 лв. повече от предварително заложения бюджет.
Още 6 309 000 лв. са изплатени за хемодиализа, като по този начин болниците получават в пълен рамер заплащането за отчетената от тях дейност.
Ръководството на НЗОК гарантира, че всички плащания за болнична и извънболнична помощ ще бъдат извършени в срок.
Въпреки това просрочените задължения на болниците към 31 януари възлизат на 148 млн. лв., като почти половината от тях се дължат на ВМА - 66,3 млн. лв.
Към края на януари дълговете на държавните болници са почти 49 млн. лв., на общинските - 31,638 млн. лв., а на ведомствените (ВМА, МВР болница, Транспортна болница, Болница "Лозенец") 67 млн. лв.
 
НА ЦЕКОВ ЖЕНА МУ ГО УБЕДИЛА ДА ОПРАВИ ЛИМИТИТЕ НА ДЖИПИТАТА
"И жена ми е джипи. Аз с тия 10% си решавах проблема - ми казва от януари насам. Посипвам си главата с пепел за това, и още днес ще предложа на Надзорния съвет на касата да възстанови старата методика, при която позволяваше 110% заплащане на извършените дейности, стига да намерим решение за оправдаване на разхода". Това е казал шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков вчера на среща с пловдивски лекари, съобщава местното издание Plovdiv Online.
Късно вчера от пресцентъра на НЗОК разпространиха прессъобщение, според което: "На проведено днес заседание Надзорният съвет на НЗОК реши да приеме предложението на Управителя на НЗОК да отпадне изискването личните лекари и специалистите да искат предварително разрешение от НЗОК, за да могат да използват 10% допълнително над регулативните им стандарти".
Дали защото съпругата на д-р Цеков работи в извънболничната помощ или по друга причина обаче лимитите в болничната помощ остават, стана ясно след заседанието на надзора.
 
АСОЦИАЦИЯТА НА ЧЕРНОДРОБНО ТРАНСПЛАНТИРАНИТЕ ЗАСТАВА ЗАД ЛЕКАРСКИЯ ПРОТЕСТ
Лекарският протест, който ще се състои днес, е справедлив и "Асоциация на чернодробно трансплантираните в България" застава твърдо зад него, съобщиха от пациентската организация. Лимитите на болниците са изключително опасни, застрашават човешки животи, а освен това са и противоконституционни, смятат от там. "Управлението на НЗОК от години поставя под въпрос правото на всеки български гражданин на лечение. Още по-сериозен е въпросът за скъпоструващите операции и лекарства. Най-уязвими са малките пациенти", съобщават от Специализирана болница за активно лечение по детски болести - София, като се опасяват, че промяната в методиката ще ореже бюджета им на половина.
 
ИСУЛ ВЪЗРОПТА СРЕЩУ МЕТОДИКАТА НА НЗОК
Медицинският съвет на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" излезе с декларация до институциите, с която изразява несъгласие с методиката на лимитираните бюджети, въведена от НЗОК и определяща заплащането на медицинската дейност на болниците, и настоява за нейното отменяне.
 
МОНОПОЛ ИМА И В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
В своя статия, публикувана в "Труд", Петър Ганев от Института за пазарна икономика разглежда монополите у нас. Този монопол има някакъв социално-солидарен характер - едни плащат, други ползват - но на цената на постоянно напрежение в системата и въобще калпаво здравеопазване, коментира Ганев. И още: "Отново проблемите не се коренят в работата на Надзорния съвет на НЗОК, където се предполага, че гражданите (работодатели, работници и пациенти) са по някакъв начин представени, а в тоталната липса на избор на осигурените. Няма пречка тази система пак да има социален характер, но и да даде избор, да отговори на личните предпочитания на осигурените.