Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
26 февруари 2013: новини от здравеопазването
 
 
МЕДИИТЕ СЪОБЩАВАТ ЗА РЕАКЦИЯТА ПО ПОВОД ПОРЕДНОТО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ МЕДИЦИ
 
 
"Спешните медици обвиняват депутатите в бездействие" - под това заглавие  агенция Zdrave.net съобщава за Протестното писмо на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ, провокирано от нападението над изпълняващия служебния си дълг фелдшер от филиала на Спешна помощ в град Банско. "Ние не носим вина за закъсненията на екипите, както и за нереализиралата се реформа в здравеопазването, и отказваме да рискуваме живота си по време на работа при прояви на саморазправа с нас" - се казва в него.
Zdrave.net цитира и Отвореното писмо на председателя на БАПЗГ Милка Василева до Президента, Председателя на НС и Министъра на здравеопазването по същия повод. "Ние също се присъединяваме към този основателен протест и смятаме, че пренебрегването на правовата защита на изпълняващите медицинска помощ при посегателства прави саморазправата с тях безнаказана. Това застрашава сериозно сигурността им при изпълнение на служебните им задължения, още повече, че напрежението в обществото расте, поради икономическата криза, безработицата, ръста на неграмотността сред населението и редица други негативни фактори, съпътстващи продължилия с десетилетия преход", пише до институциите Милка Василева.
За предстоящите протести на работещите в здравеопазването съобщават  вестниците. Шефът на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на болница "Св. Анна" отбелязва, че директорите на големите болници в столицата са получили разпечатки с намалени обеми на болничната помощ между 40 и 45 процента, а общинските - между 30-32 на сто, което според него ще доведе на много места до спиране на работата. Не такова обаче е виждането на шефа на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев, който заявява пред вестник "Стандарт": "Няма нищо трагично, важно е, че има диалог и касата е поела ангажимент да преизчисли методиката". Пак от този вестник става ясно, че здравният министър в оставка Десислава Атанасова е спряла всички конкурси за избор на нови директори на болниците. Според нея е редно наследникът й да ги обяви, за да се спестят излишни трусове в управлението на лечебните заведения.
 
 
МНЕНИЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРОТЕСТИ
От Сдружението на фелдшерите в България обявиха, че подкрепят исканията на БЛС и ще се включат в протеста на 28 февруари под наслов "За здравето и оцеляването на нацията". Фелдшерите настояват за незабавна оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и отмяна на всички регулативни методики, довели до невъзможност българските граждани да се лекуват ефективно в лечебните заведения.
Дни преди обявените от БЛС протестни действия на лекарите, насрочени за 28 февруари, лекари от Русе дадоха тон с по-ранен протест, но под същия наслов - "За здравето и оцеляването на нацията". Идентични бяха и исканията на русенци - за отмяна на лимитите по диагнози за лечебните заведения, връщане към НРД 2012 и старите правила за регулативните стандарти, а ако това не стане - оставка на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков.
Според д-р Георги Тодоров  протестът, обявен от ръководството на БЛС за 28 февруари е закъснял, защото предвид динамичната ситуация в страната е възможно дотогава да няма парламент, който да приеме оставката на д-р Цеков. "Необяснимо е д-р Цветан Райчинов, който беше в Русе този ден, защо не дойде на протеста с формулираните от него искания, въпреки че беше информиран", коментира още д-р Тодоров.
Врачанската колегия също иска оставката на д-р Пламен Цеков. Тя  категорично подкрепят становището на БЛС, че е създаден хаос с направленията за пациенти.
УС на Столичната лекарска колегия  и РЛК Варна подкрепят протеста и призовават членовете си да участват в него.
 
СЕГА НЕ Е МОМЕНТЪТ ДА СЕ ОБЕЗГЛАВЯВА НЗОК, СПОРЕД ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ
Пациентските организации и лекарите се разминаха в искането за оставка на шефа на здравната каса д-р Пламен Цеков. Такова искане беше внесено официално от председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов в Народното събрание в деня, в който бе гласувана оставката на кабинета на Бойко Борисов. От пациентските организации обаче смятат, че сега не е моментът за оставка на д-р Цеков - не защото в здравеопазването няма проблеми, а защото това ще застраши стабилността на системата. "Няма ли управител на НЗОК, няма да има разписване на протоколи за животоспасяващи медикаменти", коментира пред Zdrave.net Иван Димитров от Федерация Български пациентски форум. Той припомни, че след оставката на предишния управител на НЗОК д-р Нели Нешева, нейната заместничка не подписвала близо два месеца протоколите за животоспасяващите медикаменти.
На сходно мнение е и председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. "Предвид факта, че се очаква скоро да нямаме парламент и да имаме служебно правителство, една потенциална оставка на шефа на НЗОК означава, че ще бъде обезглавена здравноосигурителната институция..."
В такъв случай според него няма да има кой да гарантира лечебния процес, протоколите на пациентите, които си чакат лечението и плащанията към лечебните заведения. Лидерите на другите две национално представени пациентски организации излязоха с подобни коментари пред други медии. Конфедерацията "Защита на здравето" не подкрепя исканията на БЛС за оставката на управителя на НЗОК, нито предстоящите протести на 28 февруари, казва пред Агенция "Фокус" председателят на организацията Владимир Томов.
Безотговорно е в момента блокирането на дейностите на НЗОК при положение, че днес или утре може да нямаме парламент, смята и Пенка Георгиева, член от УС на Българската асоциация за закрила на пациентите.
 
ЗА НАПРАВЛЕНИЯТА НА ДЖИПИТАТА
От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари оцениха решението на надзорния съвет на НЗОК от 19 февруари за отпускане на допълнителни направления като "положително  в полза  на пациенти и лекари". Оттам обаче информират, че на територията на някои районни каси преизчислените регулативни стандарти все още не са достигнали до лекарите, а в други, където са оповестени, има значителни различия, които варират от увеличение до намаление от 0,5% до 10%, особено за консултациите, сравнено със същото тримесечие на 2012 г. Затова от сдружението настояват да се изяснят причините за тези различия между отделните РЗОК и те да бъдат коригирани в полза на лекари и пациенти.
 
ДОЦ. СТОЯН МИЛАНОВ ИСКА ПРОМЯНА В СТАТУТА НА "ПИРОГОВ"
Статутът на болница "Пирогов" трябва да бъде променен. Това обяви пред журналисти изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Стоян Миланов. Според него цялото финансиране на лечението на масовия спешен пациент трябва да става с пари от Министерството на здравеопазването.
"Болница като "Пирогов" не трябва да има лимити на дейност. И в това отношение аз като директор чувствам отговорност да взема мерки за промяна на статута на болница "Пирогов" за в бъдеще. Финансиране, гръбнак от МЗ, което да осигурява обслужването, лечението на масовия, спешния пациент, а работата с НЗОК може въобще да не се различава от другите болници. Това ще е моята задача номер едно", каза доц. Миланов.
В същото време доц. Миланов отбеляза, че за момента от "Пирогов" нямат намерение да излизат на протест. "Нашето отворено писмо беше отворено протестно писмо, без заявление за каквито и да е протести от хората, които осъществяват болничната помощ в "Пирогов"", заяви той.
 
 
"ПИРОГОВ" НЕ СЕ РАЗБРА С АТАНАСОВА И ЦЕКОВ
Медиците от "Пирогов", министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова и управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков не постигнаха разбиране по нито един от проблемите, описани в протестното писмо на болничния колектив. След среща между лекарите и ръководителите на МЗ и НЗОК изпълнителният директор на "Пирогов" доц. Стоян Миланов обяви пред журналистите, че срещата е била неконструктивна. Според него представителите на болницата не са получили никакви гаранции, че ще отпаднат рестриктивната методика на НЗОК и лимитирането на дейности. Доц. Миланов отбеляза, че от страна на министър Атанасова и д-р Цеков не са получени никакви ясни отговори на поставените въпроси като защо има грешка в методиката на касата за финансиране на болниците и какво ще се случи с финансовото състояние на болницата, ако не бъдат получени навреме пари за дейности над прогнозните обеми.
След края на срещата с министър Атанасова и д-р Цеков е проведен нов общоболничен съвет, на който е взето решение, че от "Пирогов" ще продължат с исканията си, сред които е и оставката на Надзорния съвет на НЗОК и на управителя на касата д-р Цеков.

21 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И АКУШЕРКИ ЩЕ РАБОТЯТ ПО ПИЛОТЕН ПРОЕКТ В ШУМЕН
До края на тази година предстои УНИЦЕФ да разкрие в Шумен пилотен Център за майчино и детско здраве, с основна дейност патронажни грижи за бременни и деца от 0 до 3 години. Това е съвместен проект, който се осъществява с помощта на преподаватели от МУ-Варна. Той има за цел да положи логистичните основи на една съвременна адекватно функционираща мрежа от услуги в подкрепа на семействата, които отглеждат малки деца. По този начин, според експерти, ще се създадат реални предпоставки за предотвратяване на изоставянето на деца в бъдеще. 
В началото на този месец във Варна бе проведен първият семинар на тема "Патронажно сестринство" с участието на медицински сестри от Великобритания, а през изминалата седмица започна подборът на кандидатите, които ще се подготвят за работа в Центъра за майчино и детско здраве в Шумен.
 
БЮДЖЕТИТЕ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В СОФИЯ ЩЕ БЪДАТ ПРЕРАЗГЛЕДАНИ НА ЗАСЕДАНИЕ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК
Бюджетите на лечебните заведения в София ще бъдат преразгледани на извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК в четвъртък. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова след среща с ръководството на "Пирогов". По време на срещата с работещите там е поет ангажимент, че на лечебните заведения за болнична помощ, които са държавни и на големите университетски болници ще бъде обърнато специално внимание относно заложените обеми. Тя уточни, че лимити няма да има. По време на срещата са обсъдени всички поставени въпроси, а не само за цените и обемите. Сред тях са какви ремонтни дейности ще бъдат осъществени в "Пирогов" през 2013 година и проблеми, които са се трупали през всичките 23 години на преход. Д-р Пламен Цеков е поел ангажимент за плащане на отчетената вече за месец януари дейност и за поетапно отчитане на дейността за февруари - приемане на отчетите и изплащане на 100% на изработената дейност. Тъй като е имало едно отворено писмо до институциите и медиите с няколко точки и искания от ръководството на "Пирогов", в момента те решават коя от тези точки ще подкрепят и коя не.