Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
ДЕНЯ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ БЕ ОТБЕЛЯЗАН В ЦЯЛАТА СТРАНА
 
 
Точно на този ден - 21 януари, когато се чества Деня на родилната помощ (Бабин ден), в  столицата бе открита Специализираната болница за репродуктивна и регенеративна медицина "Д-р Щерев". На тържеството присъстваха д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната Комисия по здравеопазване,  зам. министърът по здравеопазване Десислава Димитрова, управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков, ръководители на лечебни заведения, депутати и журналисти.
БАПЗГ бе представена от Милка Василева, председател на УС, която поднесе на собственика на болницата доц. Атанас Щерев специално приветствие, и Дафинка Коцева, главен секретар.
Новата болница ще предлага пълен набор от медицински услуги в областта на диагностиката и профилактиката на женското и мъжкото репродуктивно здраве, асистираната репродукция, онкопрофилактиката и оперативната онкогинекология с прилагане на щадящи ендоскопски методи.
Столичната университетската АГ болница "Майчин дом"  също отбелязва Деня на  родилната помощ.  Здравният министър Десислава Атанасова заяви пред присъстващите акушер-гинеколози, акушерки, ръководители на лечебни заведения, представители на съсловни и пациентски организации, че би могло да се помисли за форма на признателност за труда на лекари и акушерки, които са доказани професионалисти и да им се заплаща допълнително, но че тя е категорично против пациентите да бъдат принуждавани да избират екип.  
На тържеството присъства и Петя Недкова, заместник председател на УС на БАПЗГ,  която предаде поздравителен адрес от името на УС на БАПЗГ към колектива на лечебното заведение.
С наградата "Златни ръце" тази година бе удостоена акушерката Нора Цанкова, която има 37 годишен стаж в Родилната зала на "Майчин дом".  С нейна помощ са се родили над 8600 бебета. Същата награда получиха и двама водещи онкогинеколози  - доц. Божидар Славчев, началник на Първа гинекологична клиника и зам.директор по лечебно-диагностичната дейност, и доц. Никола Василев, основател и началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология във ВМА.
Отново бе извършен  традиционният ритуал "Поливане", при който се измиват ръцете на акушер-гинеколог в знак на почит и уважение. Тази година в ритуала участва доц. д-р Асен Николов.  
Денят на родилната помощ  бе отбелязан във всички АГ клиники и отделения в страната.
Пресцентър