Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
РАЖДАНЕТО У ДОМА -  ИГРА НА РУСКА РУЛЕТКА
 
Това бе темата на състоялата се на 22 ноември 2012 г.  в Пресклуба на БТА пресконференция, организирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Българската асоциация за закрила на пациентите. В нея взеха участие Милка Василева - председател на УС на БАПЗГ, Петя Недкова - зам. председател на УС на БАПЗГ, Пламен Таушанов - председател на УС на БАЗП, Пенка  Георгиева - член на УС на БАЗП, Ева Белишка и Силвия Манова - акушерки от столичната Първа АГ болница "Св. София".
При откриването на дискусията Милка Василева каза, че преди да се предприемат законови промени, за каквито настояват привържениците на раждането у дома, би трябвало да се прецени дали българските жени имат нагласа за това и до какви евентуални рискове може да доведе една подобна стъпка. Тя цитира резултатите от анкета, проведена със  100 родилки в МБАЛ - гр. Русе. На въпроса "Бихте ли родила вкъщи" едва 5 от тях са отговорили положително, а на въпроса "Кой трябва да води раждането?"  41%  са отговорили "акушер-гинеколог", 7% -  акушерка, а 51% - акушер-гинеколог и акушерка. На въпроса "Смятате ли, че е необходимо да се доплаща за раждане в домашни условия?" 17% отговарят положително, а 83% смятат, че не е необходимо да се доплаща. Макар и не твърде голямо, изследването показва, че този нов метод не е предпочитан от повечето родилки. Държавата също не е готова финансово и организационно да регламентира раждането у дома. Системата на здравеопазване не разполага  с достатъчно специализиран транспорт и с необходимия брой екипи от специалисти, за да реагира бързо при необходимост.  Високият процент недоносени деца, патологията на бременността и раждането - всичко това при раждане по домовете ще увеличи принаталната детска смъртност, която и без това е много по-висока у нас в сравнение с другите европейски страни. Раждането в домашни условия ще увеличи и майчината смъртност. Кой ще носи отговорността за починалите майки и бебета?  Във връзка с всички изброени рискове и необходимостта някой да поеме отговорност за тях, Милка Василева прочете Отворено писмо от Консултативния съвет на акушерките към БАПЗГ. В него се казва: "Считаме, че не трябва да рушим това, което е създадено от години, това, което е доказало с факти, че работи добре, а след време да отчитаме грешките, които сме допуснали, като сме разрушили наличните оборудвани структури. Това ще повтори грешката, която отчитаме сега с разрушаването на ефективно работещата поликлинична дейност и системата на обхващане и диспансеризация на населението....Дали тези, които застават зад този род искания са готови да водят ражданията в домашни условия и да носят отговорността от последствията? Какво ще правят с едно новородено от 600 гр. Или майка, която е изкървяла веднага след раждането, да не говорим за бебе, на което в хода на раждането тоновете са паднали под 90 или са се загубили и същото трябва спешно да бъде родено и реанимирано?"
По-надолу в писмото се казва, че проведено допитване сред работещите в родилните отделения в страната акушерки и  лекари-гинеколози показало, че няма такива, които биха се наели да водят раждане в домашни условия. Това е мнението и на двете акушерки от Първа АГ болница "Св. София", взели участие в пресконференцията.
Според Милка Василева трябва да се засили ролята на акушерките в процеса на раждане, като се създадат акушерски практики, които да проследяват хода на бременността от самото начало до раждането на бебето. Според нея голяма грешка е направена със закриването на женските и детските консултаци. За съжаление, в България вече има недостиг на акушерки, затова те нямат възможност да окажат необходимото внимание и психологическа подкрепа на всяка родилка. За да има промяна, трябва да се направи всичко възможно да се задържат акушерките у нас, което ще стане с добри заплати, добри условия на работа и повече автономност, каза още Милка Василева. Тя прочете и становище на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, в което се казва, че раждането у дома носи големи рискове за майката и бебето, а отговорността от нежелани усложнения или смърт, ще бъде носена от екипа, оказал спешна помощ. Медицинските екипи от центровете за спешна помощ нямат необходимата квалфикация за водене или асистиране на раждане, не разполагат с нужната апаратура и кувьози, нямат готовност за извършване на Цезарово сечение при необходимост, се казва в становището. Медиците изразяват тревогата си, че раждането в домашни условия ще се извършва при липса на стерилност, че подобна дейност би могла да доведе до премахване на нежелани бебета или до търговия с новородени....
Като алтернатива на домашното раждане  могат да бъдат създадени  по-добри условия в болниците, така че жената да се чувства уютно и спокойно там, смята Петя Недкова. Трябва да се подобри значително и отношението към родилките в лечебните заведения, гъй като проблемът се корени именно там.
Крайно време е да има нормативна промяна и пациентките да могат да избират акушерка, а не само лекар, заяви председателят на УС на БАЗП  Пламен Таушанов. Пациентската организация ще настоява да се изгради регистър, в който да бъде включвана всяка жена още при установяване на възникнала бременност. Така ще може да се проследява хода на бременността и развитието на детето до  навършване на 1-годишната му  възраст.
"Ние смятаме, че раждането у дома ще наруши правата на нероденото, което няма да получи качествена медицинска помощ", каза Пенка Георгиева.  От БАЗП предлагат всяка родилка да има право да избере не само своя лекар-гинеколог, но и своята акушерка.
В заключение стана ясно, че преди да се предприеме каквото и да е решение на въпроса за раждането в домашни условия, трябва широко да се обсъдят плюсовете и минусите, и да се вземе мнението на всички компетентни институции.
Пресцентър