Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
АКТИВИСТИ НА БАПЗГ РАЗДАВАХА ДИПЛЯНИ
И АГИТИРАХА СРЕЩУ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
 
И тази година 31 май - Световният ден без тютюн бе отбелязан в цялата страна. Структурите на БАПЗГ се включиха активно в подготовката и реализирането на инициативите, чиято единствена цел бе да се лансира избора на  здравословния начин на живот, който безспорно  включва и отказа от тютюнопушене.
В градинката "Пред Кристал" в столицата още от 10.00 ч. сутринта активисти на БАПЗГ, заедно със заместник председателя на УС на БАПЗГ Петя Недкова и главния секретар Дафинка Коцева,  се включиха в разясняването на предимствата на живота без тютюнев дим. На столичани бяха раздавани специално подготвени дипляни (тях можете да намерите и на нашия сайт), както и безплатни консултации на млади момичета, бременни и кърмещи жени, на пушачи и непушачи за пораженията от тютюнопушенето.
Акушерките Тамара Маринова и Славка Андонова, които имат богат професионален опит,  подробно запознаваха бъдещите майки с  рисковете, които крие за новородените  вредният навик.
На специален банер Коалицията от неправителствени организации и граждански инициативи "Живот без тютюнев дим" с помощта на учениците от Втора английска езикова гимнация "Томас Джеферсън" събираха подписи за среда без тютюнев дим. Заедно с други 17 банера той ще пропътува пътя до Индия, за  образуването на 25-километрова  стена със 100 000 000 подписа на младите хора срещу пагубния ефект на тютюна в живота на съвременния човек.
По време на пресконференцията по повод Световния ден без тютюн здравният министър д-р Стефан Константинов каза, че от 6 юни в цялата страна ще започнат тематични проверки на регионалните здравни инспекции, които ще продължат три месеца. Целта е да се установи дали пушат работещите в лечебните заведения. Тези от тях, в които медицинският персонал бъде хванат да пуши, ще заплатят глоби от 500 до 10 000 лева.
 
Акушерките Тамара Маринова и Славка Андонова  в разговор с една бъдеща майка.
Представители на БАПЗГ застанаха в градинката