Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮН
 
 
Световната общественост ще отбележи обявения от СЗО Световен ден без тютюн - 31 май. Тази година мотото е "Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация". Тя е първият международен договор за обществено здраве в света, насочен към ограничаване на активното и пасивното пушене и вече е ратифицирана от 172 страни. България е ратифицирала Рамковата конфенция за контрол на тютюна през 2006 г.
        В столицата ще има редица изяви, които са организирани от Министерството на здравеопазването, Столична РЗИ И РЗИ Софийска област, съвместно с Коалиция от неправителствени организации и граждански инициативи "Живот без тютюнев дим", Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън. С финансовата подкрепа на СЗО от 10.00 до 11.00 в градинката пред "Кристал" ще се проведат безплатни консултации на бременни и кърмещи жени, на пушачи и непушачи, и др.
От 19.30 ч. в зала 9 на НДК ще се проведе концерт-презентация по случай 10-годиншния юбилей от началото на кампанията "Живот без тютюнев дим" на СБАЛ на белодробните болести "Света София" и Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.
В цялата страна Световният ден без тютюн ще се отбележи чрез организиране на кампании, дискусии, дебати, викторини, интернет посления на принципа "Предай нататък!", състезания, драматизации, ролеви игри и др.  
 
БРОШУРА НА БАПЗГ ЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН БЕЗ ТЮТЮН