Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
ИМА ЛИ НЕЩО ПО-ХУБАВО ОТ ТОВА ДА ПОМАГАШ НА ХОРАТА?
ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРВНИ ГРИЖИ ПРЕДИ СЪСЛОВНИЯ СИ ПРАЗНИК
 
 
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) организира пресконференция на тема "Има ли нещо по-хубаво от това да помагаш на хората!? Професионалистите по здравни грижи преди съсловния си празник", която се проведе на 09.05.2011 г. от 10 ч. в Апс-Пресклуб ЕООД, ул. Славянска 29.
 
В нея взеха участие: Милка Василева - председател на УС на БАПЗГ, проф. д-р Станка Маркова - почетен председател на УС на БАПЗГ, Петя Недкова - зам.- председател на УС на БАПЗГ, доц. Иванка Стамболова - зам.- председател на Националния съвет по качество на БАПЗГ,
Председателят на Асоциацията откри пресконференцията с думите "Днес ми се ще фокусът да не бъдат намалелия брой на медицинските сестри, орязаните бюджети на болниците, трудното делнично битие на професионалистите по здравни грижи, идващо от ниския социален статус, което имат в обществото и обидно ниските възнаграждения - всички тези неща, от последните няколко години вече не са новина, въпреки че фактите са наистина тревожни". Тя заяви, че "Въпросът да бъдеш или да не бъдеш е леко видоизменен, защото ние вярваме, че ще пребъдем!"
Според американска класация професията на медицинската сестра е сред 10-те най-престижни професии, наред с тези на учения, лекаря, полицая, свещеника и др. В същата класация пише: "поради широкия диапазон на задължения и способности, които има медицинската сестра тя е в челото на списъка. Така и ние - оцеляваме, въпреки всичко, борим се и стъпка по стъпка успяваме да сътворяваме. Без да нападаме, без да обвиняваме - категорични в позицията си, диалогични в диалога, с рационално- конструктивни предложения, които издържат на напора на времето и в един момент стават част от дневния ред на обществото, каза още Милка Василева.
Почетният председател на БАПЗГ, проф. Станка Маркова обясни, защо 12 май е международен ден на сестринството и акцентира върху делото на Флоранс Найтингел, като основоположник на модерното сестринство. Тя изтъкна благородството на професията, но и тревожния факт, "че ако на година се обучават по 1000 сестри, след 30 г. България ще достигне необходимия минимум. За момента обаче не може да се обучават такива бройки, защото медицинските университети нямат необходимия капацитет за това".
Според Петя Недкова, зам.-председател на БАПЗГ, съсловната организация, за своето кратко съществуване, е извървяла един труден, но ефективен път на развитие. Тя припомни факта, че БАПЗГ е една от първите съсловни организации, разработила система за продължаващо обучение.
Зам.-председателят на националния съвет по качество на БАПЗГ доц. Иванка Стамболова отбеляза, че високата годишна такса от 700 лв. и средната заплата от 400-500 лв. намалява драстично броя на желаещите да учат за медицински сестри. А професията наистина е самарянска.