Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.03.2018)
 
КАНАДСКИ ЛЕКАРИ СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ СИ В ПОЛЗА НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Над 500 лекари и специализанти, както и повече от 150 студенти по медицина в Канада подписаха отворено писмо с протест срещу увеличаването на собственото им заплащане, информира Zdrave.net, позовавайки се на CNBC.
"Ние, лекарите на Квебек, вярваме в силната обществена система и се обявяваме срещу скорошното увеличение на заплащането, договорено от нашите медицински асоциации", се казва в писмото, публикувано на 25 февруари 2018 г. "Тези увеличения са още по-шокиращи на фона на това, че нашите медицински сестри, служители и други професионалисти са изправени пред недобри условия на труд, а нашите пациенти се сблъскват с липсата на достъп до необходими услуги поради драстични съкращения през последните години и централизация на властта в Министерството на здравеопазването", се казва още в писмото. "Единственото нещо, което изглежда остава незасегнато от съкращенията, са нашите възнаграждения", отбелязват протестиращите.
"Смятаме, че ресурсите на здравната система на Квебек могат да се преразпределят така, че да се подпомогне здравето на населението и да се посрещнат нуждите на пациентите, без здравните специалисти да изнемогват", се казва още в писмото.
Отвореното писмо са подписали 213 общопрактикуващи лекари, 184 специалисти, 149 специализанти и 162 студенти по медицина. Те искат увеличението на заплащането им да бъде отменено и средствата да се разпределят по-добре в името на всички работещи в системата на здравеопазването и осигуряването на "достойни здравни услуги" за хората от Квебек.
 
МИНИСТЪР АНАНИЕВ РАЗГОВАРЯ С ЕВРОКОМИСАРЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ВИТЯНИС АНДРЮКАЙТИС
Приоритетите на Министерството на здравеопазването в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, бъдещият Регламент за оценка на здравните технологии и европейските референтни мрежи от високотехнологични болници бяха сред темите, които обсъди министър Кирил Ананиев с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
По време на срещата бяха дискутирани още внедряването на система за предотвратяване на навлизането и разпространението на фалшифицирани лекарства в законната дистрибуторска верига, в изпълнение на Директива 2011/62/ЕС.
Комисар Андрюкайтис изрази подкрепа за приоритетите на Българското председателство в областта на здравеопазването - здравословно хранене при децата и по-добър достъп до лекарства. Според еврокомисаря по здравеопазване темата за здравословното хранене при децата трябва да е още по-напред в дневния ред на Европа.
Ананиев и Андрюкайтис обсъдиха участието на България в европейските референтни мрежи от високотехнологични болници, които предлагат възможности за високоспециализирано лечение в държави-членки на ЕС. Комисар Андрюкайтис подчерта важността от изграждане на по-добри връзки между лечебните заведения и националните здравни системи, осигуряване на оперативност между европейските референтни мрежи, както и подобряване осведомеността за пътя на пациентите до болничните заведения, участващи в тези мрежи.
 
ПОДГОТВЯТ ОБЩ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ
Подготвя се общ европейски кодекс за качеството на храните. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по здравеопазването и храните Витянис Андрюкайтис в интервю за предаването "Тази сутрин" на БНТ, информира Redmedia.bg.
"Имаме възможност да дадем повече правомощията на институциите, които се занимават с тези теми", заяви той и подчерта, че е необходим обществен дебат, за да стане ясно, че и в България, и в Германия, и в Литва се работи по тези въпроси, тъй като е необходимо конкуренцията да е справедлива и единният пазар да се ръководи от правила.
Според еврокомисаря в някои страни е много популярно схващането, че има разделение на качеството на храните в Европейския съюз (ЕС) и че стоките в Източна Европа са "второ качество".
"Това е една политическа битка. Ние оценяваме как стоят нещата в повече от 21 държави и тези проблеми с различното качество съществуват навсякъде  - и в Люксембург, и в Дания, и в Литва, и в България, и в Австрия, но и цените са различни, тъй като цените зависят от много други фактори", коментира комисар Андрюкайтис.
Той посочи, че в ЕС има едни от най-високите стандарти за безопасност на храните. По неговите думи за тази цел се използват резултатите от научните постижения и това е начинът да могат да бъдат изключени опасните съставки и да се забранят онези от тях, които биха могли да създадат проблеми.
 
ВСЕКИ ОСМИ БЪЛГАРИН ИМА ПРОБЛЕМИ С БЪБРЕЦИТЕ
С информационна кампания за бъбреците отбеляза Световния бъбречен ден столичната УМБАЛ "Св. Анна", информира Zdrave.net. Световният бъбречен ден се чества всеки втори четвъртък на март от 2006 г., като тази година е посветен на женското здраве и бъбреците.Основният акцент на информационната кампания е да се привлече вниманието на обществеността и институциите на здравеопазването върху бързото и активно разпространение на бъбречните заболявания и последвалите усложнения, водещи до бъбречна недостатъчност. Бъбречните увреждания се установяват не само при доказана вече патология на бъбрека, но и при други съпътстващи заболявания като захарен диабет, артериална хипертония, подагра и лупус.
Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) е световен проблем за общественото здраве с неблагоприятни последици от бъбречна недостатъчност и преждевременна смърт.
В България заболеваемостта от ХБЗ е 12,8% или всеки осми човек (около 700 000 - 750 000 души). 3800 са пациентите у нас на хемодиализа, които получават медицинска помощ  в 84 диализни центъра.
ХБЗ засяга приблизително 195 милиона жени по света и в момента е осмата водеща причина за болестност и смъртност при жените. Честотата на заболяването е по-висока при жените на възраст между 44 и 77 години.
 
ДКЦ 22 В СОФИЯ ПРЕДЛАГА ЖЕСТОВ ПРЕВОД НА ПАЦИЕНТИ С НАРУШЕН СЛУХ
От 1 март 2018 г. в ДКЦ 22 - София всеки глух човек може да отиде на лекар и да получи жестов превод, информира БНР. В поликлиниката работят 31 лекари с 19 специалности, сред които кардиология, хирургия, ортопедия, очни болести, детски болести. На входната врата на поликлиниката, изобразяващ две допрени една до друга длани, който подсказва, че всеки човек без слух, може да отиде на лекар там. Връзката се осъществява чрез платформа - преводач. "
"Имали сме такива пациенти, които до сега са общували само чрез близки, които ги придружават, а сега са улеснени", коментира управителят на ДКЦ 22 Лили Иванова.
По неофициални данни в България, глухите хора са 120 000, като 8000 от тях са деца и младежи. Около една трета от хората с увреден слух у нас владеят жестов език, а преводачите в България са 200, но едва 20 от тях работят активно.