Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.02.2018)
 
И КОМИСИЯТА ЗА БОРБА С КОНТРАБАНДАТА ПРИЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВАТА
С 13 гласа "за" и 5 "въздържал се" Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата прие на първо четене предложенията за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, информира Zdrave.net.
Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков представи поправките пред народните представители, за които акцентът беше въвеждането на информационна система за ранно информиране за липсващи лекарства на българския пазар.
От своя страна директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова отбеляза: "Всяко решение, касаещо износа на лекарства, трябва да бъде взето на база достоверна информация, за да не се нарушават принципите на ЕС за свободно движение на стоки".
"Предвидените глоби не са никак малки. Първата е от 10 000 до 20 000 лв., за второ нарушение от 25 000 до 30 000 лв.,  а за трето - отнемане на лиценз. За който е извършил износ в нарушение на разпоредбите на закона и на решенията на директора на ИАЛ, глобата е между 50 и 100 000 лв. Предполагам, че всеки ще се замисли дали да го направи, защото това би била цялата му печалба за годината. Много разчитаме на доброто сътрудничество, което имаме с прокуратурата и с МВР, но конкретната задача на Министерството на здравеопазването и на агенцията по лекарствата е да осветлим процеса, да кажем къде се изпаряват лекарствата, какво се случва, за да може конкретни обекти, които са участници в този процес, да бъдат поставени под наблюдение и съответно контролирани", изтъкна зам.-министър Бойко Пенков.
 
ВСЕКИ ПЕТИ, КОЙТО Е ИЗКАРАЛ ГРИП РАЗВИВА ПНЕВМОНИЯ
"Грипът не е минал. В момента боледуват над 120 000 души, от тях поне 10-15 000, на които е засегната нервната система и състоянието им е много тежко. Има най-малко 100 000, които са с тежка дихателна недостатъчност и грипна пневмония. Може би до три-четири седмици ще отшуми, но в момента има толкова случаи, колкото преди 10 дена в страната." Това каза пред Нова телевизия  проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
"След всяка грипна инфекция имунитетът е много занижен, особено при децата. След преболедуване един месец трябва да се внимава много", допълни той.
Проф. Кантарджиев коментира и случая с второ починало дете вследствие на усложнения от грип, този път във врачанската болница. В четвъртък 4-годишно момиченце почина от усложнения при бактериална инфекция. В края на миналата година дете на 3 години и 8 месеца пък почина в София, след като грипният вирус засегна сърцето му.
"Сигурен съм, че колегите в болницата във Враца са направили всичко възможно, но явно всичко се е развило много бързо. Честите усложнения от грипа са бактериални инфекции, най-вече на белия дроб. Всеки пети, изкарал грип, развива пневмония. Тогава антибиотикът върши чудеса. Но ако друга вирусна инфекция или друг тип вид грип атакува, тогава минава тежко. Засегната ли е централната нервна система, мозъкът, направен ли е енцефалит особено, ако е вирусен, е много трудно състоянието за овладяване и за съжаление често има фатален край", коментира проф. Кантарджиев.
 
Световната здравна организация алармира:
СПАДА ВАКСИНАЛНОТО ПОКРИТИЕ СРЕЩУ ГРИП В ЕС
Ваксиналното покритие срещу грип във високорисковите групи в Европейския регион е спаднало в последните седем години, алармират от Световната здравна организация. Половината от държавите съобщават за сериозен ръст в броя на наличните ваксините, което е основен индикатор за спад на ваксинираното население. Изводът се налага от проучване, което разглежда обхвата с ваксини в Европейския регион между периодите 2008/09 г. и 2014/15 г., осъществено от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Регионалния офис на СЗО за Европа, информира Zdrave.net.
"Ваксинацията е най-ефективният начин за превенция на тежки заболявания, причинени от  грип. Въпреки това, според нашите изследвания, употребата на ваксини срещу грип е намаляла в редица страни в Европейския регион", посочи регионалният директор на СЗО за Европа Жужана Якаб.  Тя изтъкна, че това представлява сериозен риск, особено за възрастните хора, които са сред рисковите групи. Якаб напомни, че производството на пандемични ваксини е тясно свързано със сезонната им употреба и призова европейските държави да увеличат обхвата на ваксинацията, за да постигнат целта за усвояване, а именно 75% сред възрастните и другите рискови групи.
Над 44 000 души годишно умират от респираторни заболявания, свързани със сезонния грип в европейския регион на СЗО, от общо до 650 000 смъртни случаи в световен мащаб.
 
МЗ ПУБЛИКУВА ПРОЕКТА НА МЕДИЦИНСКИЯ СТАНДАРТ ПО УРОЛОГИЯ
Пети по ред проект на медицински стандарт публикува Министерство на здравеопазването. Стандартът "Урология", както и предишните, се появява в изцяло нова наредба заради отмяната на досегашния от Върховния административен съд, информира Zdrave.net.
В проекта на наредба се предвижда възможност за осъществяване на дейностите по специалността "Урология" в лечебни заведения от всичките нива на системата на здравеопазване - първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, спешна медицинска помощ и болнична медицинска помощ. Регламентирани изискванията към структурата, персонала, оборудването и дейността по медицинската специалност "Урология" в различните нива на медицинската помощ.
В лечебните заведения и клиники от I ниво на компетентност трябва да работят минимум двама лекари (един лекар със специалност "Урология" и един без специалност). Препоръчително изискване е съотношението между лекарите и  медицинските сестри да е минимум 1:2. В  звената с II ниво на компетентност стандартът залага на четирима лекари, двама от които със специалност "Урология". В отделение/клиника по урология от III ниво на компетентност, където се осъществява диагностично-лечебна дейност по урология в пълен обхват, включително големи и много големи оперативни интервенции се изискват минимум шестима лекари, от които четирима с придобита специалност "Урология".
За малките по обем и сложност операции се изисква в оперативния екип да бъдат включени лекар-оператор, асистент при нужда и операционна медицинска сестра. Операторът може да бъде уролог, но може и да е лекар, специализиращ урология, работещ под контрола на специалист. За II ниво на компетентност, на което се извършват и средни по обем и сложност операции, се изискват минимум четирима лекари, тъй като операционният екип включва оператор, един или двама асистенти и операционна сестра. Екипът в III ниво на компетентност включва оператор, от двама до трима асистенти, една или две операционни медицински сестри.
 
БЪРЗА ПИСТА ЗА ЛЕКАРСТВА БЕЗ АЛТЕРНАТИВА
Скъпите медикаменти, които не се продават у нас, но нямат алтернатива, ще се поръчват от лечебните заведения без публичен търг. Промяната влиза в сила след като депутатите вкараха измененията в Закона за обществените поръчки като извънредна точка в дневния си ред и ги приеха окончателно на второ четене, информира Clinica.bg.
Новата процедура касае лекарствата, разрешени за употреба в Европейския съюз, но които не се внасят в България. Такива са предимно медикаментите за редки болести. Досега те се включваха в списък на Министерството на здравеопазването по предложение на болниците, а за доставката им се назначаваха отделни търгове. Част от тях обаче се проточваха с месеци, бавейки и терапията на нуждаещите се пациенти.
С промените процедурата ще се ускори и по този начин болните с редки заболявания ще получават терапията си навреме. За целта е необходимо само нужните препарати да се включват в специален списък по Закона за лекарствата.
Промените бяха приети по предложение на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова и Данаил Кирилов.
 
ДО 1000 ЛЕВА СРЕДНА ЗАПЛАТА В МБАЛ-ГОРНА ОРЯХОВИЦА
Средните брутни възнаграждения в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица са на път да достигнат 1000 лв., информира Clinica.bg, позовавайки се на регионални медии. Увеличението е факт от 1 януари 2018 г., след като минималната работна заплата за страната стана 510 лв. Това вдига доходите на медицинския персонал средно с 50 лв., уточняват от ръководството на болницата.
Миналата година средната заплата в болницата е  била 923 лв., а от тази възнагражденията в стационара на лечебното заведение са вече 973 лева.
По-високите доходи се дължат и на по-добрите икономически показатели, с които може да се похвали болницата. Само през 2017 г. тя е стопила загубите си с почти 80% - от 87 000 лв. до около 16 000 лева. В резултат на това финансовото състояние на втората по големина общинска болница в страната не е критично и няма риск за закриване на структури или дейности в нея.
 
МЕДИЦИ ОТ УМБАЛ - СТАРА ЗАГОРА ПОИСКАХА СПЕШНИ МЕРКИ ЗА ОЗДРАВЯВАНЕ НА БОЛНИЦАТА
250 медици от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора поискаха спешни мерки за оздравяване на лечебното заведение. Медиците изпратиха отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова, омбудсмана Мая Манолова, директора на болницата, както и до акционерите. В него те информират отговорните институции за тежкото състояние на болницата, съобщи Zdrave.net, позовавайки се на "Дарик".
В писмото са представени 19 точки, в които се посочват основните проблеми, които са довели до тежкото състояние на болницата. В текста се посочва, че през месец декември 2017 г. е обявено, че "болницата стои стабилно", но през януари 2018 г. на много от звената в болницата не са изплатени полагаемите им възнаграждения в пълен размер. Забавени медицински процедури, недостатъчен персонал, липса на медицински консумативи, лоши хигиенно-битови условия са сред другите посочени проблеми, заради които голям процент пациенти отказват да продължат лечението си в Стара Загора.
 
СПЕЦИАЛИСТИ ОТ РАЗЛИЧНИ ОБЛАСТИ СЕ ОБЯВИХА СРЕЩУ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ
"Като българи, възпитани в традиционните консервативни ценности, като граждани, родители, лекари, учени и университетски преподаватели, категорично протестираме срещу онази част от Истанбулската конвенция, която третира въпросите за социалната роля на пола (gender role) и половата идентификация (gender identity), различни от биологичните и стереотипните за дадено общество. Това представлява непредвидима опасност за настоящите и бъдещи поколения българи и за традиционните ценности на българското семейство и националното ни съзнание." Това написаха в писмо до президента Румен Радев, председателя на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева и министър-председателя Бойко Борисов водещи специалисти от цялата страна, информира Clinica.bg.
"Джендър идеологията е неприемлива за нас, защото противоречи на традиционните ни семейни и християнски ценности, на същността на Бог, Природа и Човек. Тази идеология взривява основополагащи механизми на живота, с непредвидими последици. Категорично сме против насилието, но и категорично сме против налагането на джендър идеологията и практики в България. Децата са нашето бъдеще. Трябва да ги пазим! ", пише още в писмото, което е подписано от д-р Тотко Найденов - гл. редактор на в. "Български лекар",  проф. д-р Коста Костов - национален консултант по белодробни болести и гл. редактор на сп. "INSPIRO", проф. д-р Искрен Коцев от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, проф. д-р Тодор Попов - национален консултант по алергология, доц. д-р Петър Генев и доц. д-р Мария Желязкова от Медицински университет - Варна, проф. д-р Стефан Костянев - ректор на Медицински университет - Пловдив,  проф. Чавдар Славов - уролог, член-кореспондент на БАН, проф. д-р Георги Чалдъков - преподавател в медицински университети в Япония, Сърбия и Италия, проф. Валентин Мутафчиев - ортодонт и член на СБП, писателката Неда Антонова, художникът  Фоти Фотев - член на Международната организация за пластични изкуства АИАП към ЮНЕСКО,  Тодор Игнатов - художник-сценограф в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна, проф. д-р Боряна Делийска - зам.-директор на УМБАЛ "Царица Йоана" - ИСУЛ и много други.
 
ВЗИМАТ МЕРКИ СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ В СОФИЯ
Хиляди столичани се възползваха от електронната платформа за подаване на онлайн жалби и се оплакаха от мръсния въздух в София., информира Clinica.bg. На този етап не съществува нормативна уредба, която да забранява използването на дърва и въглища за отопление, отбелязват от Столичната община. Липсва и национално законодателство с регламентирани стандарти за твърдите горива за битово отопление. В тази връзка Министерството на околната среда и водите изготвя законопроект, който ще гарантира, че до пазара ще стигат само горива с ниско съдържание на сяра и пепел. От Столичната община ще зависи софиянци да се преориентират към по-екологични форми на отопление. За целта на 30 семейства от "Нови Искър" ще бъдат раздадени пелетни печки в рамките на пилотен проект за проверка на ефекта от употребата им. При успех Столичната община ще разработи широко мащабен проект за подмяна на неефективни от екологична гледна точка отоплителни уреди на домакинствата в столицата. Междувременно експертите на общината правят проучване на нагласите сред столичани, както и финансов анализ за евентуалната подмяна на всички остарели печки и уреди за отопление в София. По програма "Лайф+" на Европейската комисия е одобрена техническа помощ за подготовка на проект, който да предложи цялостна схема за щадящи околната среда отоплителни инсталации.
 
Председателят на БФС проф. Илко Гетов алармира:
В 86 ОБЩИНИ НЯМА НИТО ЕДНА АПТЕКА, КОЯТО РАБОТИ С НЗОК
В 86 общини няма нито една аптека, която да работи със здравната каса. Това каза в интервю за предаването "Преди всички"  по БНР проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Това е една от причините от Съюза да предлагат стимули за разкриване на аптеки в отдалечени и труднодостъпни райони.
"Тези предложения са отправени към НЗОК и Надзорният съвет е дал съгласието си да се работи в тази посока. Идеята е да се стимулира с регулаторни и икономически подходи откриването на аптеки в отдалечени и труднодостъпни и икономически неатрактивни райони, защото данните показват, че аптеките продължават да се концентрират предимно в големите градове", изтъкна проф. Гетов.
До момента Изпълнителната агенция по лекарствата няма информационна система за събиране и анализиране на данни за липса и недостиг на лекарства, уточни още проф. Гетов. С промените в Закона за лекарствата, разгледани на първо четене, се предвижда въвеждането на електронна платформа за следене на наличностите на медикаменти на българския аптечен пазар.