Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.12.2017)
 
СТУДЕНТИ ПО ВОЕННА МЕДИЦИНА СЕ ЗАПОЗНАХА С РАБОТАТА В РАЗЛИЧНИ КЛИНИКИ НА ВМА
Студентите от първия в историята на България випуск "Военни лекари" и колегите им по специалност "Медицинска сестра" посетиха част от клиниките на Военномедицинска академия и се запознаха с условията, при които ще се обучават в следващите години, съобщиха от лечебното заведение.
Проектът "Военен лекар" стартира през 2017 г. чрез тристранно споразумение между ВМА, ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна.
По време на посещението си младежите са се запознали с динамиката на работа в някои клиники и Реанимацията.
"ВМА притежава една от най-големите леглови бази, тук се приемат най-много болни, насам се пренасочват най-много пациенти от цялата страна", обясни на студентите полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, ВРИД началник на ВМА. Той изтъкна, че ВМА е база за обучение, като даде за пример клиниките по гастроентерология, урология и ендоурология, чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ендоскопска хирургия, токсикохимическата лаборатория, където се извършват високотехнологични дейности, изискващи голяма крива на обучение и които не се правят никъде в България.
"И друг път съм казвал, че една болница, която може да направи успешна чернодробна трансплантация, може да направи всичко. 10 години след първата такава трансплантация във ВМА, това е абсолютно рутинна и успешна процедура за нас", подчерта проф. Мутафчийски.
По време на следващото си посещение в столицата, студентите ще се запознаят и с останалите звена на Академията.
 
ЗАКРИВАТ 10 СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ИНСТИТУЦИИ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
10 специализирани институции за хора с увреждания ще бъдат закрити през следващите 4 години. Това предвижда планът по Националната стратегия за дългосрочна грижа. Целта е да се осигури подкрепа за тези хора в домашна среда, информира Clinica.bg.
След четири години се очаква държавата да е осигурила качествена грижа и подкрепа С нови услуги за минимум 750 лица с психични разстройства и умствена изостаналост, които ще излязат от специализираните институции. За две хиляди лица с увреждания ще има дневни услуги и почасова грижа, а в домашна среща ще се обгрижват други 17 хиляди души. За целта ще се развие домашният патронаж.
Планът предвижда да се разработят сто нови социални услуги. Врати ще отворят шест дневни центъра за хора с различна форма на деменция, 16 центъра за лица с множествени увреждания, 10 центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства и лица с умствена изостаналост. 68 ще са центровете, в които ще се предоставя грижа за хора с увреждания и стари хора, които са в невъзможност да се самообслужват.
Планът ще се финансира от държавния бюджет и две оперативни програми на ЕС. Още през следващата година са предвидени 70 млн. лева за общините, за да предоставят услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник
 
ПАЦИЕНТИ СЕ ЖАЛВАТ В ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА СИ КУПЯТ ИНСУЛИН
Най-много сигнали в Министерство на здравеопазването се получават за липсващ инсулин. Това стана ясно от думите на зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков, който коментира пред bTV разбитата криминална схема за износ на лекарства от страната, информира Zdrave.net.
Д-р Пенков отново съобщи, че първоначалните сигнали за конкретната схема са били подадени преди година, а от шест месеца има доклад от здравните власти. Зам.-здравният министър припомни някои от известните схеми за извършване на нелегален износ и посочи, че "черният сектор" в лекарствата е за около 200 млн. лв. годишно.
Зам.-министърът  се спря на разходите за лекарства и посочи, че според презентация на чужд специалист разходите във Франция ще се повишат догодина с до 3%, а в България - от 5% до 8%. "Петте процента са за стария период, три процента са за новите молекули. Това означава, че 80 млн. лв. ще бъдат похарчени допълнително за лекарства. Откъде ще ги вземем? От болници или от извънболнична помощ?", попита зам.-министърът и допълни: "Когато се превишат разходите в някое от перата, те моментално ощетяват друго перо. А знаем какво е положението на болниците".
В защита на мораториума за иновативни лекарства през 2018 г. д-р Пенков изреди няколко страни от ЕС, в които по думите му са налагани подобни ограничения - Испания, Словакия, Словения и Румъния. Той обаче допълни, че ограничението ще продължи максимум една година и ще може да се въведе нов начин на финансиране.
 
Проф. Григор Горчев:
РЕКОРДЬОРИ СМЕ ПО РАЗХОДИ ЗА ЛЕКАРСТВА
Бълщгария е рекордьор по разходи за тях. "До 30% от парите за здраве отиват за лекарства, докато в Западна Европа това е между 18% и 20%". Това коментира пред БНТ медицинският директор на плевенската "Св. Марина" проф. Григор Горчев , информира Zdrave.net.
Проф. Горчев припомни, че от 2006 г. цените на клиничните пътеки се са променяни." и една сега здравният министър  Ананиев е дал заявка за евентуално преструктуриране и преостойностяване на клиничните пътеки. В същото време процентът на лекарства от бюджета на НЗОК всяка година се покачва, изтъкна специалистът.
Той коментира, че един от начините за пресичане на криминалани схеми с лекарства е въвеждането на полуавтоматични и автоматични смесителни системи за лекарства. Според него те трябва да бъдат въведени императивно чрез законодателството. "Един мениджър на болница би било добре да възприеме този подход, защото по този начин ще се вдигне имиджът на болницата и ще има качество на лечебния процес", допълни още проф. Горчев.
 
КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ КЪМ ЕМА НАСТОЯВА ЗА СПИРАНЕ ОТ ПРОДАЖБА НА НЯКОИ БОЛКОУСПОКОЯВАЩИ
Популярни болкоуспокояващи медикаменти, в които се съдържа парацетамол с удължено или модифицирано освобождаване, трябва да бъдат спрени от продажба. Това препоръча Консултативният комитет за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), информира Clinica.bg.
Становището на експертите идва след като още през септември 2017 г. беше дадена препоръка тези лекарства да се спрат от продажба, но две фармацевтични компании поискаха преразглеждане на случая. В България тези лекарства се продават без рецепта и са достъпни в аптечната мрежа. Лекари и фармацевти на стария континент обаче наблюдават все повече случаи на предозиране с парацетамол. Това е една от причините експертите да препоръчат спирането им от продажба.
 
И ЦАЦАРОВ ПОГНА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ
Съвместни проверки между Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата ще търсят неизгодни договори, чрез които се източват публични средства от държавни и общински болници, информира Clinica.bg. Инспекцията ще обхване търговските споразумения с частни клиники и доставчици на различни услуги. Това обявиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров на съвместна пресконференция.
Проверени ще бъдат всички болници без изключение и "без да се правят чадъри на този или онзи", беше категоричен министър Ананиев. По думите му до 20 декември 2017 г. ще бъдат ревизирани лечебните заведения, в които са сключени над 200 договора за съвместна дейност във всички 28 области в страната.
"Целта не е да закриваме болници или отделения, а да ги преструктурираме така че да работят ефективно", увери Ананиев.
Според последния доклад на МЗ за финансовото състояние на държавните болници от юни тази година в страната има девет лечебни заведения в критично финансово състояние. Сред тях са и тези във Враца и Ловеч, където вече има повдигнати обвинения на двама бивши директори, сключили неизгодни договори, добави Цацаров.
 
ПРЕДЛАГАТ ВХОДЪТ ЗА ДОСТЪП ДО НАП ДА Е ВХОД И ЗА НЗОК
От 1 януари 2018 г. всички лица с код за достъп в Националната агенция по приходи се очаква да могат да влизат и в системата на НЗОК. Интегрирането на двете системи е обсъдено на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 27 ноември 2017 г, информира Zdrave.net, позовавайки се на стенограмата от заседанието..  Целта е входът на НАП за достъп до информацията на всяко лице да се ползва за достъп до здравноосигурителните дейности, които са извършени на всяко лице и той  да бъде единен, става ясно от думите на председателя на Надзорния съвет Жени Начева. Тя посочва, че това е трябвало да стане още преди месеци, но до момента не е осъществено. От думите й става още ясно, че промяната е съгласувана с НАП и не би следвало да коства допълнителен ресурс на НЗОК. Начева отбелязва още, че промяната ще улесни гражданите да влизат в здравните си досиета. В момента 380 000 граждани имат код за НАП, докато тези с уникален код към здравната каса са 40 000.