Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.12.2017)
 
От КРИБ настояват:
НЕЛЕГАЛНИЯТ РЕЕКСПОРТ ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА
Паралелният износ на лекарства е един от основните проблеми, засягащи пациенти, лекари и фармацевтични фирми. Тези дни цялата държавна машина се задейства, за да разбие канал за реекспорт на животоспасяващи лекарства. При акция на правораздавателните органи бяха открити и иззети медикаменти за милиони. За проблема от години алармират и пациенти, и бизнес. От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) излязоха със специална позиция по темата, информира Clinica.bg.
Фармацевтичният бизнес в България се обявява категорично в подкрепа на действията на държавата срещу нелегалния износ на лекарства. Компаниите - стратегически инвеститори в сектора на здравеопазването обаче уточняват, че това е само първа стъпка и нелегалният износ на лекарства следва да бъде криминализиран чрез промени в Наказателно-процесуалния кодекс, настояват от КРИБ"  Според специалистите за намирането на ефективно решение е необходим задълбочен анализ на причините за наличието на нерегламентиран износ. А той показва, че е на лице комплексно действие на много фактори - законодателна недостатъчност, ограничен ресурс на държавните органи да контролират фирми-еднодневки, постоянен натиск за намаляване на маржове и цени на лекарствата, ниско заплащане на специалистите в здравеопазването и много други.
 
ПАЦИЕНТИ ГОТВЯТ ПРОТЕСТ СРЕЩУ МОРАТОРИУМА ЗА ИНОВАТИВНИ ЛЕКАРСТВА ПРЕЗ 2018 Г.
Пациенти ще излязат на протест на 9 декември 2017 г, с искане  президентът Румен Радев да наложи вето на Закона за бюджета на здравната каса. Организацията тече във Фейсбук, където интерес към събитието вече са прояви над 800 души , информира Clinica.bg.
Гражданите са недоволни от факта, че управляващите наложиха мораториум за минимум една година за финансирането на всички нови терапии. Сметките показват, че по този начин се спестяват 25 млн. лева. Според организаторите на протеста обаче това ограничава възможността на болните да се лекуват максимално ефективно. 
В края на миналия месец народните представители приеха достъп до реимбурсация да имат само новите генерици и биоподобни медикаменти. Още тогава Федерация "Български пациентски форум" и Национална пациентска организация обявиха готовност за протести. Недоволството им беше подкрепено и от националния омбудсман Мая Манолова, която заяви, че ще сезира Конституционния съд за забраната за финансиране на нови лекарства и медицински дейности.
 
ВЪВЕЖДАНЕТО НА ДИАГНОСТИЧНО-СВЪРЗАНИ
ГРУПИ СЕ ОТЛАГА ЗА 2019 Г
Въвеждането на диагностично свързаните групи (ДСГ) у нас се отлага с още една година. Това става ясно от промени в Наредбата за изменение на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №42 от 2004 г. за въвеждане на Международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето - десета ревизия, публикувана на страницата на МЗ за обществено обсъждане. Според досегашните документи адаптираната за нашите условия австралийска класификация трябваше да влезе в сила от началото на 2018 г. С промените обаче въвеждането й се отлага за 1 януари 2019 г., информира Zdrave.net.
"В хода на работата по внедряване на новата класификация беше констатирана необходимост от допълнително време за прецизиране на кодовете, адаптиране на софтуерните продукти и пробното им използване в практиката с цел отстраняване на възможни технически грешки. След приключване на този процес следва да се организира обучително прилагане и поетапно преминаване към отчитане по новата класификационна система", гласят мотивите за решението.
Това е второ отлагане на въвеждането на ДСГ у нас. Първоначално нормативната уредба предвиждаше системата да бъде въведена от началото на 2017 г., но в края на миналата годината сроковете бяха променени и въвеждането й бе отложено с година. Мотивите, посочени тогава, бяха идентични на посочените и в тази корекция на наредбата.