Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.10.2017)
 
В САГБАЛ "ШЕЙНОВО" ЩЕ ОБУЧАВАТ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ 
И ЛЕКАРИ КАК ДА СЕ ДЪРЖАТ С ПАЦИЕНТИТЕ
Втора САГБАЛ "Шейново" стартира проект за обучение на медицинските специалисти за решаване на етични проблеми в съвременното акушерство и повишаване на качеството на медицинската помощ. Това стана ясно от изявление на управителя на "Шейново" д-р Румен Велев пред здравната комисия на Столичния общински съвет, информира Zdrave.net.
В серия лекции в рамките на седем месеца лекарите, акушерките и медицинските сестри ще бъдат обучавани как да се държат с пациентите, което ще допринесе за избягване на кризисните ситуации в отношенията помежду им и до повишаване на доверието към медицинската експертиза.
Един от последните драстични случаи на агресия срещу лекари беше точно в "Шейново", когато бащата на новородено бебе Владимир Стоянов преби жестоко д-р Албена Гагова заради отказа й да му предостави плацентата на детето.
 
ЗАМЕНЯТ ТЕЛК С ЦЕНТРОВЕ ЗА ПРЕОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ
От началото на 2018 г. започваме от преструктурирането на ТЕЛК. Това заяви във Враца заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, цитирана от Дарик.
"Следващата стъпка ще бъде промяна в законодателството - промени в Закона за здравето, където се касае за решенията на ТЕЛК, както и промени в Наредбата за медицинска експертиза", обясни Султанка Петрова.
Реформата предвижда ТЕЛК в цялата страна да бъдат закрити и на тяхно място да започнат работа Центрове за преосвидетелстване. Изцяло променен ще е начинът на работа в тези центрове.
"Всички оценки на работоспособността и медицинските експертизи ще се извършват на базата на международната класификация на Световната здравна организация, която отчита човешкото функциониране, увреждане и здраве. Към момента това е най-добрият и справедлив начин на работа в тази посока. Методите на работа там са стандартизирани и няма шанс за злоупотреби", смята зам.-министър Петрова.
Вторият основен акцент в предстоящите промени е справянето с многобройните случаи на некоректно издадени решения на ТЕЛК.
На хората с ампутирани крайници, отстранени органи и други сериозни заболявания вече няма да се налага да ходят на преосвидетелстване пред лекарските комисии, за да получават своята пенсия за инвалидност.
 
Организации на хора с увреждания настояват:
МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА И ЕКСПЕРТИЗАТА ЗА РАБОТОСПОСОБНОСТТА ДА СЕ ИЗВЪРШВАТ НА ЕДНО ГИШЕ
Национално представените организации на хората с увреждания и членовете на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и ресорните министри на здравеопазването проф. Николай Петров и на труда и социалната политика Бисер Петков. В него те изразяват своето становище за предстоящата реформа в ТЕЛК.
"Настояваме да бъде приложен чл. 4.4. от Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, според който действаща нормативна уредба не може да бъде валидно отменяна или заменяна с нова такава, ако промяната води до по-неблагоприятни за хората с увреждания правни последици", се казва в писмото.
В него се настоява медицинската експертиза (МЕ) и експертизата на работоспособността (ЕР) да се извършват на едно гише.
"Считаме, че следва да бъде извършвана не експертиза на работоспособността, а оценка на функционалността по Международната класификация на човешкото функциониране, уврежданията и здравето (ICF) на Световната здравна организация. В допълнение, противопоставяме се съставът експертните комисии да бъде от една страна едноличен - при комисиите за експертиза на работоспособността, от друга - колективен - при медицинската експертиза (5 души)", изтъкват представителите на хората с увреждания.
Те настояват още контролът върху МЕ и ЕР да се извършва от Министерство на здравеопазването, а не от НОИ. "Министерство на здравеопазването разработва политиките за здравето на хората с увреждания и трябва да носи отговорност по прилагането и изпълнението им", аргументират от организациите на хора с увреждания.
Те настояват още да съществува възможност при преосвидетелстване документите за ЕР и МЕ да се подават и разглеждат по електронен път, по пощата и само ако е необходимо - в личното присъствие на лицето. Друго тяхно искане е в Националния съвет за медицинска експертиза да бъдат включени трима представители на национално представителните организации на хората с увреждания.
 
ЛЕКАРИ В ПОЛША ЧЕТВЪРТА СЕДМИЦА СА В ГЛАДНА СТАЧКА
Младите лекари в Полша продължават гладната си стачка вече повече от три седмици. Медиците настояват за по-високо заплащане и повече пари от бюджета на страната за здравеопазване. Представители на правителството обаче заявиха, че ще разговарят с протестиращите, едва когато приключи гладката стачка, информира Zdrave.net, позовавайки се на БНТ.
Гладната стачка на младите лекари започна преди 22 дни в градовете Варшава, Шчечин, Лешно, Лодз, Гданск, Краков и Вроцлав. Медиците предприемат още по-крайни мерки от утре, когато лекарите в южната провинция Малополска няма да отидат на работа. Доктори ще има само в спешната помощ. Стачкуващите в страната са обединени около искането за по-високо заплащане и по-добри условия на труд.
Управляващите все още отказват исканията на лекарите.
Медиците настояват правителството да отделя 6,8% от БВП на страната за здравеопазване. Лекарите вече прекратиха веднъж протеста си по време на преговорите с премиера Беата Шидло и здравния министър Константи Радживил. До споразумение тогава обаче не се стигна.
В момента полските лекари получават средни заплати от 2200 до 2500 злоти, което се равнява на между 1000 и 1100 лв. Стачкуващите настояват за четворно увеличение на заплащането. Правителството във Варшава заяви, че исканията са абсолютно невъзможни за изпълнение и предложи за период от три години на всеки 12 месеца възнаграждението на лекарите да се покачва, докато достигне 5100 злоти, което се равнява на 2300 лв.
 
СЗО ОДОБРИ НОВА ВАКСИНА СРЕЩУ ТИФ
Нова ваксина, която може да предотврати 9 от всеки 10 случая на коремен тиф, е одобрена от Световната здравна организация (СЗО). Продуктът е особено ефективен при деца в пряк риск от заразяване и може да се прилага дори на бебета над 6-месечна възраст. До момента СЗО е одобрило две ваксини срещу коремен тиф, които да помагат на държавите да елиминират заразата от териториите си, но те не могат да се прилагат на деца.
Ефективността на ваксината е над 87%, твърдят резултатите от клинично проучване на Университета в Оксфорд, публикувани в медицинското научно издание "Лансет", съобщи Clinica.bg, позовавайки се ВВС.
Експертите са убедени, че откритието може да намали броя на сегашните 22 милиона случаи на заразяване по света, 220 000 от които завършват със смърт. Възможно е да се окаже и единственото оръжие срещу растящата заболеваемост от коремен тиф, тъй като бактериите, които я причиняват, развиват все по-широка антибиотична резистентност.
Коремният тиф е характерен за страни с лоши санитарни условия и без достъп до чиста вода. Среща се предимно в Южна Азия и Южна Африка.
Заболяването се причинява от бактерията "Салмонела"  (Salmonella Tiphi bacteria), която е силно заразна и се разпространява чрез замърсена храна или вода.