Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.10.2017)
 
СИНДИКАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЕ ОБЕДИНИХА В ПОДКРЕПА НА ВРАЧАНСКАТА БОЛНИЦА
Синдикатите в здравеопазването обявиха, че застават като един зад исканията и протестите на колегите си от Врачанската болница и предупредиха, че нейната съдба може да бъде последвана и други лечебни заведения в страната. Това стана ясно от отворено писмо, изпратено от Федерацията на синдикатите до председателите на парламента и парламентарната комисия по здравеопазване, до министър председателя, до министъра на здравеопазването, до работещите в МБАЛ "Христо Ботев", до жителите на област Враца и до медиите.
"Кой ще понесе отговорност, че във XXI век жителите на един областен град няма къде да се лекуват? Кой е виновен за натрупването на задължения в МБАЛ "Христо Ботев?" - АД и ще понесе ли наказание? Къде е държавата, която винаги е била в съвета на директорите на здравното заведение?", попитаха синдикалистите.
"Абсурдно е когато държавният бюджет има преизпълнение на приходната част с милиард и половина лева, жителите на цели области да останат без качествени здравни грижи. Не може и не бива жителите на България да се лекуват само в София и Пловдив, Бургас, Варна, Плевен", пише още в писмото.
 
МЗ ТЪРСИ НАЧИНИ ДА ПОМОГНЕ НА МБАЛ "ХРИСТО БОТЕВ"
На среща между изпълнителния директор на МБАЛ "Христо Ботев" Орлин Цветков и заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и маг.-фарм. Лидия Нейчева на 4 октомври т. г. бяха дискутирани обстоятелствата, довели до тежкото финансово състояние на врачанската болница и продължаващи да оказват негативно влияние спрямо опитите за стабилизиране на болницата, под формата на лихви, запори и растящи дългове. От пресцентъра на МЗ съобщиха за предстоящи срещи на ръководството  на МЗ с кметовете на Община Ловеч, г-жа Корнелия Маринова, и на Община Враца - г-н Калин Каменов.
На 28 септември т. г. , министърът на здравеопазването проф. Николай Петров посети МБАЛ "Христо Ботев". С ръководството на лечебното заведение той обсъди състоянието на болницата и възможностите за нейното оздравяване. "Проблемът с  врачанската болница е, че тук има много натрупани стари задължения. В момента тече процес на преструктуриране. Здравното министерство прави всичко възможно, за да помогне на болницата и методически, и финансово", заяви министърът при посещението си в болницата. От думите му стана ясно, че МЗ авансово е превело  парите за спешност и за отдалеченост , за да разполага лечебното заведение със свободен, незапориран финансов ресурс.
"Ще направим всичко възможно болницата да я има", декларира министърът тогава. Според него такива стари задължения, натрупвани с години, с по 11%-12% лихва, са воденичен  камък, който тежи не само на МБАЛ "Христо Ботев" - Враца, но и на УМБАЛ - Стара Загора, УМБАЛ - Бургас и МБАЛ - Ловеч
 
Министър Петров:
МЗ - ПАРНЬОР В БОРБАТА С ПЪТНИЯ ТРАВМАТИЗЪМ
"Последните години показаха, че свободното говорене и информационните кампании за намаляване на пътния травматизъм не дават необходимия резултат. Ето защо усилията ни трябва да са насочени в две посоки - от една страна, да се фокусираме върху добрия пример. Тук попадат и формати като настоящия - "Мирен договор за българските пътища"- Това заяви здравният министър проф. Николай Петров при откриването на събитието, организирано от Асоциацията на българските застрахователи . Министърът акцентира и върху необходимостта от засилване на санкциите, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Проф. Николай Петров уточни, че усилията на министерствата на здравеопазването, на правосъдието и на вътрешните работи са насочени към необходимостта от актуализация на нормативната уредба за пробите на шофьорите. Доказателство е вече действащата Наредба № 1/ 19.07.2017 г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози. Благодарение на промените актовете спрямо нарушители няма да падат в съда, коментира министър Петров. От думите му стана ясно, че само през 2016 г. загиналите по българските пътища са 700, а броят на тежко ранените е между три и пет пъти повече. Анализ на Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение показва, че лечението на един тежко пострадал при ПТП възлиза на 30 - 50 хил. лв.
Министърът приветства инициативата на АБЗ и обеща МЗ да бъде отговорен партньор в борбата с войната по пътищата и социално-икономическите последици от нея.
 
НАСТОЯВАТ ДА ОТПАДНЕ ЛИСТАТА НА ЧАКАЩИ ЗА ХОРА С РЕВМАТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Да отпадне "листата на чакащи" за ревматично болни - това е едно от основните очаквания за промени в здравната система, касаещи хората с подобни проблеми, които бяха отправени по време на форума "Предизвикателства пред пациентите в ревматологията", съобщи Zdrave.net.
Другото основно искане на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) е свързано с болничната помощ и оптимизиране на амбулаторните процедури и клиничните пътеки с цел премахване на административните пречки и осигуряване нужния достъп на пациентите до лечение и преминаване през експертни лекарски комисии. От пациентската общност настояват и за намаляване на документацията и въвеждане на електронни здравни услуги с цел улесняване на административното обслужване и превъзмогване на административните пречки, разясни той.
От АПРА настояват да се изготви национална стратегия за ранна диагностика на ревматични заболявания от общопрактикуващите лекари, които правилно да диагностицират и да насочват пациентите към ревматолог. Не на последно място от пациентската организация настояват за осигуряване на по-лесен и бърз достъп в различни региони на страната до ревматолог, както и до експертните лекарски комисии при нужда. Всички мерки, които предлагат от АПРА и свързаната с тях нужда от нормативни промени, ще бъдат вписани в меморандум, който ще бъде представен на вниманието на депутатите от Комисията по здравеопазване в 44-то Народно събрание
 
СТАРТИРА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ХОРАТА С ДЕПРЕСИЯ
Днес стартира информационната кампания в подкрепа на хората с депресия "Обещание за живот". Организатори са PR Care и група Der Hunds, с подкрепата на офиса на СЗО в България, Националния център за обществено здраве и анализи (НЗОЗА) и Club Terminal 1, информира Zdrave.net.
В България всеки пети страда от психично разстройство, а всеки седми - от депресия. Един от 20 обаче получава специализирана психиатрична помощ. "Най-важното е хората да знаят, че депресията се лекува. Има добри медикаменти, които не причиняват пристрастяване, има и нови психотерапевтични методи. Лекарствата не причиняват странични ефекти, единствено повишават нивата на хормона на щастието - серотонин", обясни д-р Румяна Динолова от НЦОЗА.
По данни на СЗО около 300 млн. души в света страдат от депресия, а годишно се губят 1 трилион долара поради следствията на заболяването - изгубена трудоспособност, директни икономически загуби. За европейския регион това са 140 млрд. долара", изтъкна доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация в България.
"Висок е и процентът на самоубийствата вследствие на депресия. Според анализи на СЗО от 2015 г. България е в "златната" среда със 10,8 самоубийства на 100 000 души", уточни доц. Околийски. Той допълни, че в резултат на самоубийства в световен мащаб загиват между 800 000 и 1 млн. души. В Европа годишно умират 128 000 души.
 
НАД 10 000 ЖЕНИ ЩЕ БЪДАТ ПРЕГЛЕДАНИ В ПРОФИЛАКТЧНАТА КАМПАНИЯ ЗА РАК НА ГЪРДАТА
Над 10 000 жени ще бъдат прегледани тази година в информационната и профилактична кампания за рак на гърдата, организирана от Първа САГБАЛ "Света София" с подкрепата на Столична община. Това съобщи пред журналисти зам.-кметът на София Дончо Барбалов. През 2015 г. са били прегледани близо 5200 жени, а през 2016 г. - 4124, като са били открити шест случая на заболяването, информира Zdrave.net.
"Едва 20% от пациентките са диагностицирани в първите два стадия на заболяването, когато то е лечимо. Затова изключително важно е жените да бъдат информирани колко важна е профилактиката", подчерта Барбалов.
Около 3500 жени у нас всяка година чуват тази тежка диагноза, като за над 1200 от тях краят е трагичен.
В кампанията ще се включат 12 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Партньор на инициативата е Фондация "Една от 8".