Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.09.2017)
 
По данни на НЦОЗА:
ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ НАМАЛЯВАТ, ЛЕКАРИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ
Броят на професионалистите по здравни грижи в България продължава да намалява, докато този на лекарите и стоматолозите се увеличава. Това става ясно от данните на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦОЗА), разглеждащи обезпечеността с медицински персонал в страната, информира Zdrave.net.
Най-голямо е намалението при фелдшерите, които през 2000 г. са били 3158, а през 2016 г. са се "стопили" до 2255. Намаление се отчита и при медицинските сестри, чийто брой от 31 479 през 2010 г. е намалял до 30 976 през 2016 г.  Спад в сравнение с 2000 г. се наблюдава и при акушерките, които преди 17 години са били 4131, а през последните две години са близо 3200.
През изминалата 2016 г. у нас са работили 29 539 лекари. През 2015 г.  броят им е бил 29 073, а през 2000 г.  - 27 526. По-сериозна е тенденцията за увеличение в обезпечеността с лекарите по дентална медицина, се разбира от статистиката на НЦОЗА. Така например, ако през 2000 г. те са били 6778, то през 2015 г. броят им нараства на 7512, а през 2016 г. на 8011.
В същото време от НЦОЗА предоставят данни и за обезпечеността с кадри на 10 000 души население. От тях става ясно, че въпреки регистрирания спад в броя на определени кадри, на практика тя се увеличава във всички направления, което най-вероятно това се дължи на общото намаление на населението на страната. Така например през 2016 г. на 10 000 български граждани се падат средно 41,6 лекари, докато 16 години по-рано те са били 33,8. При професионалистите по здравни грижи също се наблюдава ръст - 66,1 на 10 000 души население при 61,2 през 2000 г. От 8,3 на 11,3 се е увеличила и обезпечеността с лекарите по дентална медицина за 16 години. През миналата година един лекар се е грижил средно за 240 пациенти на 10 000, а един стоматолог - за 887.
 
КООРДИНИРАЩ ПРОКУРОР ЩЕ ПРИЕМА СИГНАЛИ ЗА АГРЕСИЯ НАД МЕДИЦИ В СОФИЯ
Координиращ прокурор ще приема сигнали за инциденти в центровете за спешна помощ и общинските и държавни болници в София. Това съобщи изпълняващият длъжността районен прокурор на София Радослав Димов, информира Zdrave.net, позовавайки се на БНТ.
Телефонът на  координиращия прокурор ще бъде изпратен до центъра за спешна помощ и лечебните заведения, със спешен прием и родилни отделения в столицата.
Идеята е в случай на инцидент мидиците да се свързват с координиращия прокурор, който да разпредели случая на свой колега след консултации с разследващите полицаи. До мярката се стигна заради зачестилите случаи на физическа агресия срещу медици.
 
БАЩА НАПАДНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ОТ ПЛОВДИВ
За нов случай на агресия срещу медицински персонал, този път в Пловдив, съобщи Zdrave.net, позовавайки се на информация на полицията.
В 1 септември т. г. по обяд служители на Второ РУ се отзовали на сигнал за нанесени удари на 48-годишна медицинска сестра от Спешно детско отделение на бул. "Васил Априлов". Нападателят бил 25-годишен мъж, дошъл с нуждаещо се от неотложна помощ малко дете.
Според работещите в болницата, нападателят не е бил провокиран, нито е имал причина да извършва деянието - детето и съпругата му са били приети вече в стационар - детето за лечение, а съпругата като придружител.
От УМБАЛ "Свети Георги" обясняват за БНР, че на медицинската сестра е оказана спешна помощ. На пострадалата е издадено и медицинско свидетелство за получените наранявания.
Мъжът бил отведен за едно денонощие в полицейския арест, образувано е бързо производство. След доклад на случая в Районна прокуратура, мярката му за неотклонение е удължена до 72 часа. Продължава работата по изясняване на фактите и обстоятелствата около случая.

МЗ СТАРТИРА ТЪРГА ЗА НЕОНАТАЛНА АПАРАТУРА В НАД 30 БОЛНИЦИ
Над 30 болници в страната ще получат нова ултразвукова апаратура за проследяване на бременност и пренатална диагностика до края на годината. Ведомството е публикувало на сайта си обществената поръчка по проекта "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи", информира Zdrave.net.
Предметът на обществената поръчка включва изпълнението на следните дейности: доставка на медицинска апаратура (ултразвукова апаратура 2D и ултразвукова апаратура 3D) за нуждите на лечебни заведения на територията на Република България;  монтаж, инсталация, пробно изпитване и въвеждане в експлоатация на доставената медицинска апаратура; обучение за работа с доставената медицинска апаратура с продължителност минимум 2 работни дни; гаранционно обслужване на доставената медицинска апаратура.
Стойността на процедурата е 2 621 992 лева с включен ДДС. Максимално допустима единична стойност на ултразвукова апаратура 2D без ДДС е 50 833,33 лв., а на 3D - 126 665 лв.
Договорът влиза в сила най-късно от 31 декември 2017 г. Срокът за изпълнение на доставката на апаратурата е до 20 дни от сключването на договора, но не по-късно от края на първата седмица на месец декември 2017 г.
 
БЪЛГАРСКИ ЕВРОДЕПУТАТИ НАСТОЯВАТ ЗА ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ, КОИТО ЩЕ ПРЕСЕКАТ ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ ПРИ ХРАНИТЕ
Двойният стандарт при храните в Европейския съюз да бъде пресечен със законодателни промени. За това настояват евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков, съобщи Clinica.bg.
В писмен въпрос до Европейската комисия евродепутатите се интересуват ще бъдат ли предприети законодателни мерки срещу двойния стандарт при храните, за който показаха проучвания в бившите социалистически страни. Радев и Новаков настояват още Брюксел да се ангажира с конкретни срокове за нормативни промени. Двамата предлагат още ЕК да изготви колкото се може по-бързо насоки към международните компании-производители, за да се гарантира, че всички потребители в ЕС ще бъдат третирани еднакво. Българските евродепутати питат дали и кога Еврокомисията смята да направи мащабно проучване за съществуването на двойни стандарти в различните страни-членки. Като очакванията са да се проверят не само храните, но и козметиката и почистващите препарати, за които също има подозрения, че са с друго качество в Централна и Източна Европа.
 
ЕКСПЕРТИ НАСТОЯВАТ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ ОТ ПАЗАРА НА НЯКОИ ЛЕКАРСТВА, СЪДЪРЖАЩИ ПАРАЦЕТАМОЛ
Медикаментите, съдържащи парацетамол с модифицирано или удължено освобождаване, да бъдат изтеглени от пазара. Това препоръчват от Комитета за оценка на риска (PRAC) към Европейската лекарствена агенция (ЕМА) след последното си заседание, което се проведе от 29 август до 1 септември 2017 г.
PRAC препоръчва разрешенията за употреба на този тип медикаменти да бъдат спрени, поради риска от предозиране. Причината е, че парацетамолът се освобождава по сложен начин и за дълъг период от време, което крие опасности за пациентите.
Комитетът е взел решение след анализ на проучвания на този тип медикаменти и консултации с експерти, уточняват от ЕМА. Проверката им сочи, че когато се приемат според предписанията, ползите и рисковете от тези медикаменти са приемливи. "Опитът обаче показва, че при предозиране, поради начина, по който парацетамолът в тях се освобождава в тялото, обичайните процедури за лечение, разработени за продукти с незабавно освобождаване, не са подходящи", мотивират решението си от PRAC.