Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.06.2017)
 
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОПРЕДЕЛИ КРИТЕРИИ ЗА СРЕДИЩНИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА
Министерският съвет определи критерии за средищните детски градини и училища, съобщиха от правителствената информационна служба. За да бъде обявена за средищна, в една детска градина трябва да се обучават най-малко четири деца в задължителна предучилищна възраст от друго населено място. Условието е в селищата, откъдето са децата, да няма градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование. Също така, градината трябва да е на най-малко разстояние от мястото, откъдето идват децата, измерено по асфалтов път. Условието се въвежда, тъй като в планинските райони често пъти по-краткият път е без асфалтова настилка, а това е пряко свързано с безопасното пътуване на децата до съответната детска градина или училище.
В училище, което кандидатства за статут на средищно, трябва да има най-малко 10 пътуващи от други населени места ученици в задължителна училищна възраст. В предложенията допълнително трябва да се посочи какви са възможностите за осигуряване на целодневната организация на учебния ден, както и за осигуряване на обедното хранене на децата.
Списъкът на средищните детски градини и училища се актуализира ежегодно по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет. Предложенията се внасят до 10 септември в Министерството на образованието и науката. Предложенията за средищни училища и детски градини трябва да съдържат мотиви за необходимостта от включването им в списъка и данни за броя на децата, както и да бъде посочена информация дали училището или градината съответстват на критериите, описани в постановлението.
В акта се предвижда за пътуващите деца и ученици да се осигурява безплатен транспорт, като задължително се определят придружители на децата и на учениците от I - IV клас по време на пътуването до средищната детска градина или до средищното училище.
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА СРЕДСТВА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ ЗА ВОЕННОИНВАЛИДИ И ВЕТЕРАНИ ОТ ВОЙНИТЕ
Министерският съвет одобри допълнителен трансфер в размер на 6840 лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., съобщиха от правителствената информационна служба.
Със средствата, предвидени в централния бюджет, ще се разплатят извършени разходи за престой и ползване на дейности и услуги в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД от правоимащи лица по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.
 
ВЪВ ВМА НАПРАВИХА ПЕТА ЧЕРНОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ЗА 2017 Г.
Петата за годината чернодробна трансплантация бе извършена във ВМА, съобщиха от лечебното заведение. Интервенцията, която е продължила седем часа, е извършена от екипа на д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.
Реципиентът е жена в крайна фаза на чернодробна недостатъчност, обявена по спешност в листата на чакащите. Медиците изказаха своята благодарност към близките на донора - също жена, които въпреки трудния за тях момент, са се съгласи на експлантация и така са дали шанс за спасяване на живот.
Наскоро ВМА отбеляза 10-годишнината от първата извършена там трансплантация на черен дроб. Чакащите към момента за нов черен дроб българи са 55, сочат данните на Изпълнителната агенция по трансплантация, отбелязва Zdrave.net.
 
Специалисти предупреждават:
СПИНЕРИТЕ СА ОПАСНИ ЗА МАЛКИТЕ ДЕЦА
Нашумелите играчки с метални елементи спинери не бива да се ползват от малки деца. Това заяви по БНР Теменужка Грънчарова, експерт в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Една от опасностите са малките капачки, които се отделят от общото тяло. Друга опасност крият металните елементи (при някои спинери съдържат олово или живак), които могат да бъдат отровни, ако детето ги лапне. Специалистите изтъкват, че и при много  от тези играчки не е отбелязан производителя, нито имат знака за безопасност и качество на страните от Европейския съюз 
Само за няколко месеца малките играчки, които се продават в различни магазини, павилиони, книжарници, сергии, дори и хранителни вериги, станаха любими на малки по-големи деца.  Създателка на спинера е Кетрин Хатингер, която е направила тази играчка за адаптация и концентрация на деца с проблеми - аутисти, хиперактивни деца, малчугани с дефицит на вниманието и др. 
 
ФАЛШИВИТЕ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА РАЗВАЛЯТ ЗРЕНИЕТО
Фалшивите слънчеви очила развалят зрението ни. Когато едно стъкло е направено от материал, който се използва за оптични стъкла, то леко разширява нашата зеница и така вредната UV светлина влиза в още повече в нашите очи. Това дразни, разваля и вреди на самото зрение, обясни в сутрешното предаване на Bulgaria ON AIR Павел Цветков, собственик на български бранд очила.
Ако трябва да избираме очила, най-важно е мястото, от което ги закупуваме -  съмнителни бутици и сергии по улиците не са надеждни места за качествени очила, изтъкна специалистът.  Опасност за лошо качество крие и купуването на очила  по интернет. Най-доброто място за закупуването на очила са магазините за оптика, в които работят специалисти, които могат да дадат съвети за подходящи очила.
"За да изберем най-добрата категория на защита на стъклата, трябва да се съобразим с това къде ще бъдат носени те. За шофиране например най-подходяща е трета категория на UV-защита, защото стъклата не бива да бъдат нито много тъмни (каквито са тези от четвърта категория), нито прекалено светли (първа и втора категория, подходящи за есента)", отбеляза Цветков. Друго важно качество на очилата е да разполагат с поляризация, която предотвратява неприятните отблясъци, причинени от слънцето и пътната настилка.