Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.06.2017)
 
Според анкета на в. "24 часа":
НЕДОСТИГЪТ НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
Е ПРОБЛЕМ №1 НА БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Недостигът на специалисти, свързан с изтичането на лекари и медицински сестри в чужбина, е проблем номер 1 на българската здравна система. Това показа анкета в сайта на "24 часа", в която са се включили читателите.  Допълнително кореспондентите на вестника са анкетирали 300 души в различни градове на страната, информира 24chasa.bg.
Ето най-важните проблеми на родното здравеопазване според анкетираните: Изтичането на лекари и медицински сестри в чужбина, недостиг на специалисти - 16% от анкетираните са отговорили утвърдително; Бездушно отношение на медицинските кадри - 15%; Недостатъчно пари за материална база и заплати на лекарите - 12%; Спешната помощ - 9%; Достъпността на здравните грижи - 7%; Контролът на харчовете на болниците - 11%; Съсредоточаването на специалисти и добра база само в столицата и големите градове - 9%; Не сме наясно за какво отиват здравните осигуровки - 8%; Доплащането на страна на пациента - 5%; Грубо и лошо отношение на пациенти към медицинските кадри - 4%; Прегледите и изследванията на хронично болните - 2%; Достъп до иновативни терапии и лекарства - 2%.
 
Министър Николай Петров пред Агенция "Блиц":
ЛИПСАТА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ Е КРЕЩЯЩА!
"По-големият проблем в момента при заминаването в чужбина е не толкова при лекарите, колкото на медицинските сестри, акушерките и лаборантите. Ако проблемът с недостига на доктори е голям, то този с липсата на професионални здравни работници е крещящ!" Това казва в интервю за Информационна агенция "Блиц" здравният министър Николай Петров и допълва: "Не виждам как ще задържим лекарите и здравните работници, ако не се подобрят условията им на работа, както и да се помисли за увеличаване на техните възнаграждения, ако в държавата се съберат достатъчно пари. Не виждам друг начин."
Относно недостига на финансови средства в болниците здравният министър отговаря: "От една страна трябва да има някакво лимитиране, тъй като системата не може да бъде пусната да работи без лимит. Друг е въпросът дали начинът на самото лимитиране е най-добрият. Така или иначе парите за болнична помощ не достигат, а голяма част от клиничните пътеки не са дофинансирани. Това създава дефицити и напрежение в системата." Министърът изтъква, че решението на Надзорния съвет към НЗОК да се подпише анекс към Националния рамков договор - 2017 е  "глътка въздух за болниците", тъй като месечният им лимит ще бъде вдигнат с около 6 млн. лева още от този месец. Той не пропуска да отбележи, че много пари отиват за лекарства и ако се направи голям преразход, НЗОК започва да компенсира като взима от парите за болничната помощ. "Именно болничната помощ е конфликтната точка, тъй като там се пресичат интересите на пациенти, лекари и държава. В бюджета за догодина ще се опитаме да изчистим този проблем, за да не се преливат средства от едната дейност в другата. Всеки ресор трябва да си прави сметката, за да му стигнат отпуснатите средства", изтъква здравният министър.
 
БЛС ОТКАЗВА ДА ПОДПИШЕ АНЕКСА КЪМ НРД -2017
На спешна среща на Управителния съвет на Българския лекарски съюз бяха обсъдени подготвените от НЗОК изменения чрез анекса към индивидуалните й договори с болниците. Съгласно текстовете в анекса, Надзорния съвет на НЗОК е утвърдил исканите от УС на БЛС суми в размер на 140 млн. лв средномесечен разход за дейности в болничната помощ, изтъкват от съсловната организация. "Независимо от това Управителният съвет на БЛС категорично отказва да подпише анекса, който предвижда лимитиране на дейностите, включени в Приложение № 1. С това съсловната организация не отказва извършването на контрол от страна на НЗОК върху дейностите на болниците. Според лекарите, предвижданите лимити ще ощетят основно пациентите, както и възможността на лекарите да изпълняват хипократовата  клетва", се изтъква в становището на БЛС, качено на сайта на организацията.
"Не сме съгласни опитите да се упражнява контрол върху разходите за медицинска дейност на лечебните заведения да рискуват онкоболни, родилки или нуждаещи се от интензивни грижи да не могат да ги получат, защото НЗОК е наложила ограничения на хоспитализациите за тези пациенти. Контрол е абсолютно задължителен, но настоящото предложение на НЗОК е неприемливо. Необходимо е да се намери друга методика за осъществяване на ефективен контрол, който да не е за сметка на пациентите и същият да не е на основание лимитиране на медицински дейности", се изтъкна още в становището.
УС на БЛС подчертава, че излишно се спекулира с това, че неподписването на анекса към индивидуалните договори на НЗОК и лечебните заведения бави плащанията на сумите за болнична помощ. Според вече подписаните индивидуални договори НЗОК може да изплати дължимите суми, като единственото, което би следвало да се направи, е НЗОК да им предостави новите разполагаеми стойности, смятат от Лекарския съюз.
 
Националното сдружение на частните болници към премиера:
НУЖЕН Е НОВ ПОДХОД КЪМ МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ
Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) изпрати отворено писмо до министър председателя Бойко Борисов с предложения за облекчаване на административната тежест в здравеопазването, информира Zdrave.net. Поводът е заявеното от премиера намерение за намаляване на административната тежест върху стопанската дейност. От НСЧБ са готови да окажат експертна помощ по всеки един от проблемите в сферата на здравеопазването. Според организацията, решаването им не само ще премахне ненужна административна тежест, но се явява и механизъм за ограничаване на корупцията.
От Сдружението  на частните болници предлагат правителството да възприеме изцяло нов подход по отношение на медицинските стандарти. "Медицинските стандарти сега са съвкупност от административни и в голямата си част ненужни от медицинска и управленска гледна точка изисквания. В една част те дублират изисквания записани в други нормативни актове", се казва в становището. От сдружението допълват "стандартите не се основават на обща рамка и общи принципи, а всеки е записвал задължения и ограничения, както му е угодно. При приемането им не е правена никаква икономическа или финансова оценка, което е сред причините голяма част от тях да са отменени от Върховния административен съд".
От НСЧБ поставят още въпроси: за необходимостта от промяна на регламентите за прилагането на Националната здравна карта; да не се слагат ограничения и административни бариери пред частните инвестиции, което ще подобри конкурентната среда и ще доведе до по-високо качество и по-ниска себестойност на медицинските услуги; да бъдат премахнати лимитите на болниците и др.
 
Д-р Десислава Кателиева:
ЗАБАВЕН Е ПРОЕКТЪТ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА СПЕШНАТА ПОМОЩ
Проектът за модернизация на спешна помощ на стойност 160 млн. лв. е отложен за декември месец. Това обяви на пресконференция председателят на Националната асоциация на работещите в спешна помощ д-р Десислава Кателиева, информира Zdrave.net. Причината, по думите й, е  изказано становище на екипа на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, че липсва достатъчно подготовка за започването на проекта.
От здравния сайт припомнят, че става въпрос за проект за модернизиране на спешната помощ на стойност 83 597 313 евро по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020", който предвиждал закупуване на 400 линейки, изграждане на 76 изцяло нови спешни центъра, както и реконструкция и ремонт на 155 вече съществуващи сгради.
Според д-р Кателиева д-р Семерджиев  също е "стопирал" стандарта за спешна помощ. Тя изтъкна, че проблемите в спешната помощ се задълбочават  - спешните екипи се придвижват в амортизирани линейки, а състоянието на филиалите в спешна помощ е отчайващо. "Ако държавата продължи да отменя проекти и да не се грижи за нас, ние ще напускаме", категорична бе тя.
 
СЪДОВИ ХИРУРЗИ ОТ ВМА ЩЕ ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗ ПАРИ
Медицински специалисти от Клиниката "Съдова хирургия" към Военномедицинска академия - гр. София ще извършват безплатни профилактични прегледи за съдови заболявания, съобщиха от болницата.
Консултациите ще се проведат на 3 и 4 юли т. г. от 14:00 до 17:00 часа в кабинет 112, който се намира  в поликлиниката на ВМА.
Лекарите ще преглеждат само тези пациенти, които предварително са се записали на тел.: 02/ 92 26 049 (от 08:00 до 14:00 часа).