Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
В СТОЛИЦАТА СЕ ПРОВЕДЕ НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА:
ВЪЗМОЖНАТА ЗДРАВНА РЕФОРМА
 
 
Българският лекарски съюз бе инициатор за провеждането на националната конференция в столичния хотел "Родина" на 20 март т. г. В нея взеха участие представители и  на другите съсловни организации, парламентарната Комисия по здравеопазване, Министерство на здравеопазването, НЗОК, синдикатите, работодателите, пациентските организации и  др. На форума БАПЗГ бе представена от проф. д-р Станка Маркова, председател на УС  и Мария Балевска, завеждащ "Връзки с обществеността". Бяха изнесени  данни от проведена анкета с 1000 лекари от цялата страна, от която стана ясно, че повечето от работещите в болничната сфера смятат клиничните пътеки за неудачна форма за  финанриране и предпочитат да се въведат диагностично-свързаните групи. Д-р Цветан Райчинов, председател на УС на БЛС заяви, че не приема обвиненията, отправени към лекарската гилдия, че 400 млн лв. са източени  за неизвършена  работа или от неправомерна дейност. "Едва ли не излиза, че болничната помощ може да се финансира с 300 млн лева!", каза той. Според повечето лекари, докато не се въведат електронните здравни карти, ефикасен контрол за разходването на средствата няма да може да се осъществява.
"За пореден път се събираме едни и същи хора, за да повторим това, което вече сме казвали много пъти, но явно няма кой да ни чуе - каза проф. Маркова. - Тук се говори колко по-малко получават нашите лекари от европейските, а за сестрите нищо не се спомена.  В неделя (14. 03. 2010 г.) имахме заседание на Националния съвет и заедно с другите задачи обсъдихме готовността на нашето съсловие да спре работа за 4 часа. Тогава ще се види как ще се парализира цялата система, защото без сестри, акушерки, лаборанти, рентгенови лаборанти, рехабилитатори и т. н. никое здравно заведение не може да работи. В детските ясли и градини в София за децата вече се грижат само пенсионерки, които като напуснат, няма кой да смени. За съжаление, отношението към нашето съсловие продължава да е лошо, поради което повечето професионалисти по здравни грижи си тръгват, заминават да работят в чужбина. Те казват: защо да стоя тук, където ми плащат жълти стотинки и ми предлагат да се преквалифицирам за работа в СПА-център, след като във Финландия ми осигуряват заплата 1500 евро…Разберете, даже и трима лекари повече да назначат в дадено звено, където не достигат медицински сестри, качеството на медицинската услуга там няма да се подобри, защото всички вие знаете, че без професионалисти по здравни грижи не може да се говори за качество въобще. На мен, откровено казано, ми омръзна да говоря! Всички ме изслушват и казват, че ме разбират, а нищо не се променя по същество. И така е от години!."
Изводите, които се наложиха след състоялия се дебат са, че проблемите в здравеопазването не само не се решават, но се задълбочават. От изказванията на представителите на пациентските организации пролича, че те също не са доволни от това, което им предлага здравната система.  
                                                                                Пресцентър