Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.05.2017)
 
МАЙКА НА БЕБЕ НАПАДНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА В УМБАЛ - РУСЕ
Университетската болница в Русе е подала сигнал до прокуратурата за инцидент, при който майка, настанена заедно с четиримесечното си болно бебе в педиатричното отделение, е нападнала дежурната медицинска сестра. Това съобщиха от болницата в крайдунавския град, цитирани от Dariknews.bg.
Началникът на отделението д-р Ева Цонкова обясни, че инцидентът е станал около 18:00 часа вчера. Дежурната сестра влязла в болничната стая, за да направи инжекция на четиримесечното бебе, което било болно от бронхопневмония. Тя заварила близки на майката и на детето, които помолила да напуснат, тъй като не било редно да присъстват в помещението. Те отказали и заявили, че ще излязат, когато манипулацията бъде извършена.
"При поставянето на инжекцията, тъй като бебето плаче и мърда, майката не го държи добре, част от медикамента се разпръсква, което се случва нерядко. В резултат на това майката започва да крещи, удря два шамара на сестрата, обръща цялата табла с медикаменти, излиза в коридора и продължава да крещи", обясни д-р Цонкова.
Дежурният лекар уведомил веднага охраната, като бил извикан и екип на полицията. Преди пристигането на униформените близките вече били тръгнали от болницата.
19-годишната майка, която живеела в русенско село, е напуснала снощи самоволно болницата заедно с бебето си. По тази причина е уведомен и отдел "Закрила на детето", тъй като детето не било окончателно излекувано.
 
БОЙКО БОРИСОВ ОСВОБОДИ ЕДИН ОТ ЗАМЕСТНИЦИТЕ НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР
Министър-председателят Бойко Борисов освободи д-р Стоил Апостолов от длъжността заместник-министър на здравеопазването. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът е взел решението след репортаж на телевизия за нередности и злоупотреби в лечебното заведение, на което д-р Апостолов е бил управител.
Заместниците на проф. Николай Петров - д-р Стоил Апостолов и Лидия Нейчева, бяха назначени в сряда. По-малко от ден след това обаче кабинетът вече търси нов заместник-министър, информира Puls.bg.
Апостолов е завършил Медицинския университет в Пловдив -специалист по "Анестезиология и реанимация". Работил е и като управител в лечебни заведения в Пещера, Пазарджик и Бургас.
Зам.-министър Лидия Нейчева ще отговаря за ресор "Лекарствена политика". Тя е завършила Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София през 1984 г.  По-късно придобива специалност "Клинична фармация".
Нейчева е била управител "Болнична аптека" във ВМА, както и на аптека на "Софийски аптеки". От средата на 2006 г. до момента е управител на "Болнична аптека" в болница "Токуда".
 
ЗАРАДИ НАМАЛЕНИТЕ БЮДЖЕТИ ОБЛАСТНИТЕ БОЛНИЦИ
НЯМА ДА СКЛЮЧАТ ДОГОВОР С НЗОК
Заплахата редица болници да не сключат договори с НЗОК заради намалените им бюджети се превръща в реалност. Към момента от договори с фонда ще се въздържат областните болници, съобщи за Zdrave.net председателят на Националното сдружение на областните многопрофилни болници и директор на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово д-р Нели Савчева.
От думите й стана ясно, че въпреки проведената вчера среща с НЗОК с участието на представители на целия болничен сектор, касаеща финансирането на болниците, притеснението сред съсловието остава. От сдружението са готови да представят проблема пред новото ръководство на Министерство на здравеопазването в близките седмици.
"Ние като държавни болници сме изключително коректни партньори и спрямо НЗОК, и спрямо МЗ, но нещата са изключително сериозни и трябва да бъдат изговорени. Никой от нас няма желание да генерира напрежение и да се случват неприятни неща, но никой от нас няма и как да разпише такъв бюджет, с който обрича лечебното си заведение на пълен крах", заяви д-р Савчева. "Решението на Общото събрание на националното сдружение е да потърсим среща с всички институции, защото няма как да разпишем такива бюджети, ако не настъпи някаква промяна", допълни още тя.
Д-р Савчева изтъкна, че пред болниците остават двата основни проблема - неплатената надлимитна дейност и силно намалените бюджети за тази година.
 
Проф. д-р Мария Миланова:
РЕЗКИТЕ ТЕМПЕРАТУРНИ ПРОМЕНИ СА РИСКОВИ ЗА ХОРА С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Рязката смяна на температурите може да донeсе здравословни проблеми най-вече на хората със сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, аритмии, преживени инфаркти, стенокардия и други хронични заболявания. Това обяви пред Bulgaria ON AIR проф. д-р Мария Миланова, началник на Клиниката по кардиология в УБМАЛСМ "Пирогов".
Ако действително се появят сериозни симптоми като сърцебиене, задух, гръдна болка, хората не трябва да предприемат сами мерки, а да потърсят компетентна лекарска помощ", подчерта специалистката.
По-застрашените пациенти трябва да се избягват резките движения, да пият нужното количество течности, да се вслушват в сигналите на своето тяло, както и да проверяват по-често своето кръвно налягане, смята проф. Миланова.
 
ОРГАНИЗИРАТ БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА КОЖАТА В ЦЯЛАТА СТРАНА
Безплатни прегледи за рак на кожата ще се проведат на 17 май т. г. в различни градове на страната. Те са част от Националната кампания за превенция на рака на кожата - Евромеланома 2017. Инициативата се провежда у нас за 12-та поредна година благодарение на Българското дерматологично дружество в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология, информира Puls.bg.
Над 200 български дерматолози ще преглеждат безвъзмездно пациенти със съмнителни образувания по кожата (пълният списък по градове може да намерите на сайта на Българско дерматологично дружество). Специалистите ще акцентират върху пигментни образувания - най-често черни или червени, които не могат да зарастнат дълго време, обясни на пресконференция д-р Петьo Брезоев.
Тенденцията за повишаване на пациентите с кожен рак в България съответства на световната тенденция. Кампанията има за цел да разясни на обществото различните видове меланоми и какви рискове крият те за здравето. "Ранното отстраняване на съмнителните образувания на кожата е много важно", коментира проф. Николай Цанков