Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 10.04.2017
 
АСОЦИАЦИЯТА НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ ЩЕ РЕКЛАМИРА ПРОФЕСИИ В СЕКТОР "ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ"
Асоциацията на индустриалния капитал в България ще рекламира професии в сектор "Здравеопазване", съобщи БНР. Недостигът на кадри в сферата на здравеопазването е значителен. Според данните на АИКБ на страната ни не достигат 5000 лекари, 9000 зъболекари, както и 11 000 медицински сестри и специалисти по здравни грижи. Дефицитни се оказват и професиите на масажиста и рехабилитатора.
"Недостигът на човешки ресурс е основният задържащ фактор на нашия растеж", коментира председателят на Асоциацията Васил Велев. Той обясни, че проектът цели изготвяне на комплекс от мерки, които да превърнат тези направления в привлекателни.
Другите професии, които ще рекламира АИК са в сферата на машиностроенето и металургията, електротехниката и електрониката, както и сектор "Транспорт и спедиция". Това ще стане чрез проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
 
ПЪРВИ СМЪРТЕН СЛУЧАЙ ОТ МОРБИЛИ У НАС
10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили, съобщиха от здравното министерство. По информация на РЗИ - Пловдив детето е било прието в болница на 29 март т. г. със симптоми на болестта. То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие. В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. Състоянието му обаче се  влошило и въпреки оказаната реанимация то е починало.