Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 05.04.2017
 
КТ "Подкрепа" настоява за:
1730 ЛВ. СТАРТОВА ЗАПЛАТА ЗА ЛЕКАР И 920 ЛВ. - ЗА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА
Поне 1738 лв. трябва да е стартовата заплата за лекар в България, а на медицинската сестра - минимум 920 лв., категорични са синдикатите в здравеопазването., съобщи Zdrave. net. Изчисленията бяха представени от председателя на медицинската федерация на КТ "Подкрепа" д-р Камен Данов по време на дискусия в столичния Интер Ескпо център, на която бе оповестена изготвената от Българския лекарски съюз методика за остойностяване на лекарския труд у нас. Той посочи, че в западните европейски държави минималното възнаграждение на лекарите се изчислява по формула 3,78?МРЗ, а на медицинските сестри  - 2?МРЗ. Така при минимална работна заплата от 460 лв. възнагражденията трябва да са съответно 1738 лв. и 920 лв. 
Според д-р Данов реалният размер на минималното възнаграждение спрямо производителността на труда у нас би следвало да е поне 1000 лв., което би довело до 3800 лева стартова заплата за медик без специалност, а на сестра - 2000 лв.
Д-р Данов коментира и обещаното в края на миналата година увеличение с между 15 и 30% на възнагражденията на работещите в сферата на здравеопазването у нас, което е залегнало в Колективния трудов договор за сектора. Той изтъкна, че засега новото заплащане е реализирано  едва 35% от лечебните структури - предимно в общинските болници и специализираните АГ клиники. Той посочи, че най-често директорите на лечебни заведения изтъкват като причина за невъзможността да увеличат трудовите възнаграждения с липсата на средства. "На много места има невероятна задлъжнялост и мениджърите казват, че ако увеличат заплатите, ще доведат дружествата до настоятелност", посочи той.
От своя страна председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев беше категоричен, че е крайно време медицинският труд да не се изчислява като остатъчна величина от клиничните пътеки.  Според него чрез новата методика стартовата заплата на лекарите може да бъде в размер между 1500-1700 лв. "В нито една клинична пътека няма сума или финансови средства, които да послужат за остойностяване на медицинския труд", изтъкна той.  Д-р Грозев допълни, че методиката ще бъде обсъдена с работна група, в която участие ще вземат както представители на държавата, така и на съсловието и на пациентската общност.
 
Д-р Венцислав Грозев:
ГОДИШО 500 ЛЕКАРИ И 1000 СЕСТРИ ЗАМИНАВАТ ЗА ЧУЖБИНА
Близо 500 лекари напускат България ежегодно. Броят на медицинските сестри, които предпочитат да упражняват професията си извън страната и емигрират всяка година, е над 1000. За продължаващата тенденция голяма част от здравните ни специалисти да напускат страната алармира председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев по време на дискусия, на която беше представена изготвената от съсловната организация методика за остойностяване на медицинския труд.
75% от новозавършилите през 2015 г. в Медицинския университет в София са заявили, че желаят да напуснат държавата, посочи той. Сред основните причини за това е ниското заплащане на медицинския труд у нас, което не компенсира вложените средства за обучение и впоследствие полагания труд. "Недостигът на средства за консумативи в лечебните заведения, липса на модерно оборудване, умора от несъвършената ни система са сред другите причини за емиграция на специалистите", коментира д-р Грозев, като допълни, че адекватното заплащане у нас би могло да е мотив за връщането на много здравни специалисти в родината.
Д-р Грозев припомни за предвиденото увлечение на възнагражденията на работещите в системата на здравеопазването в съседна Румъния, съизмеримо в българска левова стойност. Заплатата на медицинска сестра там се очаква да стане 1278 лв., а на лекар - над 2300 лв.
 
СТАРТИРА ИНИЦИАТИВА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ДЕТСКИ ЗДРАВЕН ПАРК
България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма голяма национална многопрофилна университетска педиатрична болница. Българската педиатрична асоциация и Асоциация "Родители" дадоха старт на най-мащабната инициатива в обществена полза - построяването на нова многопрофилна университетска детска болница. Има идея тя да се нарича Детски здравен парк. Началото на обществената кампания бе дадено с благотворителен концерт, който се проведе в Концертната зала на столичния Централен военен клуб.  Над 300 гости се присъединиха към всеобщата мечта - в България най-накрая да бъде изградена национална педиатрична болница, която да осигури на нашите деца модерни здравни грижи.
"Детският здравен парк ще е не просто модерна болница, а място за лечение, психологическа и социална подкрепа на децата и техните семейства, за наука,  професионално развитие и изграждане на съвременни политики в областта на детското здраве", изтъкна проф. д-р Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация. "Нашите деца заслужават да имат своя болница, в която ще работят заедно лекари и професионалисти по здравни грижи от всички специалности" изтъкна председателят на БАПЗГ Милка Василева.
Водещ на програмата бе Мария Андонова, позната от предаването на БНТ "Здравето отблизо". С музикални изпълнения инициативата подкрепиха деца от Националното музикално училище "Проф. Любомир Пипков", Квартет от Софийската филхармония, вокална група "Мечо Пух" и др. Много настроение в залата донесоха медицинските клоуни д-р Пипи и д-р Куку от Клиниката по педиатрия и детска кардиология към Националната кардиологична болница. Градусът в залата се вдигна, когато ръководителят на Института за съвременно изкуство и терапия "Либера" Мартин Иванов представи шоу с барабани с участието на представители на Инициативния комитет за изграждането на Детския здравен парк и хора от публика. Постепенно той включи в ритъма цялата публика, която пляскаше под неговото умело ръководство. "Целта беше присъстващите да усетят, че са едно цяло, че ние българите можем да се обединяваме за благородни каузи като тази да се построи детска болница", коментира Мартин Иванов.