Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 28.03.2017
 
ВАС ОКОНЧАТЕЛНО ОТМЕНИ ПРЪСТОВАТА ИДЕНТИФИКАЦИЯ В БОЛНИЦИТЕ
Системата за регистрация в болниците с пръстов отпечатък е окончателно отменена, информира Zdrave.net. Решението на Върховния административен съд за това е с днешна дата. От здравния портал припомнят, че последното заседание по делото се е провело на 16.03.2017 г., след което делото е обявено за решаване.
На първа инстанция ВАС обяви разпоредбата за нищожна, приемайки, че въвеждането на регистрация чрез пръстова идентификация не е следствие от разпоредбите на ЗЗО, а е на практика ново, несъществуващо в закона субективно материално правно задължение за електронна идентификация на осигурените лица под наименование "електронна автентификация". "На практика е налице дописване на закона", посочиха в мотивите си съдиите, като отбелязаха, че разпоредбата е в противоречие и с европейски регламенти. "В случая е очевидно, че въвеждането на пръстов идентификатор, вместо на документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп във виртуална среда до тях (електронна лична здравна карта или тя е съвместена с личната карта за самоличност), усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС", отбеляза тричленката в решението си от ноември 2016 г.
 
ЩЕ ИЗСЛЕДВАТ ЗА СТАФИЛОКОКИ ПЕРСОНАЛА В ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Работещите в детските заведения, специализираните институции за деца, както и в предприятията в хранителната индустрия ще бъдат изследвани задължително за стафилококова инфекция. Това предвижда проект за изменение на наредбата за здравните изисквания към тези специалисти, публикувана за обществено обсъждане в сайта на Министерство на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Основен източник на стафилококови инфекции са безсимптомни носители сред персонала, най-често в детски заведения и обекти, произвеждащи и търгуващи с храни, се отбелязва в мотивите към проекта. Липсата на предварително лабораторно изследване за стафилококово носителство при постъпване на работа възпрепятства провеждането на ефективен надзор и контрол върху заболяването и предотвратяването на епидемични ситуации, основно в организирани детски колективи или места за хранене, допълват от МЗ. С въвеждането на изискване за подобно изследване се цели да се намали броят на източниците за възникване на стафилококови инфекции, което ще доведе до намаляване на броя на заразените лица и на регистрираните взривове.
С проекта се предлага още задължително вписване на резултатите от проведените предварителни медицински прегледи и изследвания в личната здравна книжка на лицето от медицинските специалисти, които са ги извършили, с дата, лабораторен номер и печат на съответната лаборатория, дата на поставяне и отчитане на проведена проба Манту и печат на медицинския специалист, извършил изследването.
 
ОКОЛО 40 000 ДЕЦА У НАС НЕ СА ИМУНИЗИРАНИ СРЕЩУ МОРБИЛИ
Седем са лабораторно доказаните случаи на морбили у нас засега. Всички заболели са  от кв. "Столипиново" в Пловдив. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ. "Става въпрос за две млади жени и техните деца", поясни той.
От думите му стана ясно, че общият брой на неимунизираните срещу морбили деца у нас е около 40 000. Проф. Кантарджиев обясни, че неимунизираните деца могат да се определят в две групи. Едните, при които майките не са разбрали или просто не са ги завели втори път, за да бъдат имунизирани - това са децата главно от ромски произход, и другите - на майките интелектуалки, на които някой им казва: "Недейте да слагате ваксини, защото са опасни".  Специалистът подчерта, че рискът за неимунизираното дете е много по-голям, отколкото за това, на което е поставена ваксина. Той призова майките, чиито деца са без ваксина да заведат децата си при личния лекар, за да ги имунизира с тривалентната ваксина срещу  морбили, заушка и рубеола.
 
КОЗИ ЗАРАЗИХА С КУ-ТРЕСКА 31 ДУШИ ОТ СЕЛО ЦАРЕВО
Министерството на здравеопазването и Районна здравна инспекция - Благоевград контролират ситуацията с 31 болни от Ку-треска в благоевградското село Церово, съобщиха от Министерство на здравеопазването. От началото на март до момента от РЗИ-Благоевград са констатирали повишена заболяемост от пневмония при жители на селото във възрастовата група от 4 до 45 г. В момента в болница се лекуват само трима души. При част от заболелите причинителят на Ку-треската е доказан серологично. Специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните са потвърдили, че болестта е причинена от заразени с Ку-треска кози.
Ку-треската е заболяване, което се пренася чрез кърлежи или при консумация на сурово мляко, вдишване на прах, заразен с причинителя Коксиела бърнети, обработка на вълна и кожи от болни животни или при обслужване на болни животни. Инкубационният период варира от 3 до 30 дни. По-често случаите са единични, но при повишена заразеност сред животните може да има и ограничени епидемии. Прогнозата е добра, тъй като причинителят е чувствителен към антибиотици, отбелязват от МЗ. От там припомнят, че хората, които отглеждат животни, трябва да ползват защитно облекло, маски и ръкавици, както и да правят текуща дезинфекция на оборите.
 
По данни на Евростат:
БЛИЗО 8 НА СТО ОТ БЪЛГАРИТЕ СТРАДАТ ОТ ДЕПРЕСИВНИ РАЗСТРОЙСТВА
7,9% от българите над 18-годишна възраст страдат от депресивни разстройства. Това показва изследване на Евростат за проявите на депресия в страните от Европейския съюз през 2014 г., информира Zdrave. net.
Средно 6,8% от европейците над 18 г. се оплакват от депресивни състояния, сочи още изследването. С най-силни прояви на депресия са в Унгария (10,5%), следвани от Португалия (10,4%) и Швеция (9.0%). Най-малко проявяващи депресивни симптоми са чехите (3,2%) и словаците (3,5%). Над средноевропейското ниво на депресивност са жителите на Исландия (8,8%), Германия (8,5%), Люксембург (8,3%) и Великобритания (8,2%).
Данните от февруари 2017 показват, че жените са по-засегнати от мъжете. 7,9% от жените в ЕС имат депресивни симптоми срещу 5,5% от мъжете. Изследователите са установили още, че по-високите нива на образование са свързани с по-ниски темпове на развитие на депресивни разстройства.
Депресията поражда продължителна тъга, загуба на интерес към дейности, на които хората обикновено се радват и невъзможност за извършване на ежедневни дейности. Най-често срещаните симптоми са потиснатост, липса на удоволствие от живота, липса на енергия, понижена концентрация, забавена мисъл.
Най-новият доклад на Световната здравна организация (СЗО) показва, че 4,4% от населението на света или 322 млн. души страдат от депресия, а още 264 млн. души са изправени пред различни тревожни разстройства.